Gheţarii din Antartica s-au topit într-un mod accelerat în ultimii 40 de ani din cauza unui aflux de apă caldă oceanică. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii, care se tem că toate previziunile vor fi date peste cap.
Antarctica a pierdut 40 de miliarde de tone de gheaţă în ocean în fiecare an, între 1979 şi până în 1989. Această cifră a crescut la 252 de miliarde de tone pierdute pe an începând din 2009, potrivit unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Asta înseamnă că regiunea pierde de şase ori mai multă gheaţă decât acum patru decenii, un ritm fără precedent în epoca măsurătorilor moderne. Este nevoie de aproximativ 360 de miliarde de tone de gheaţă pentru a produce un milimetru de creştere a nivelului oceanelor la nivel global.
Rezultatele acestei cercetări sunt cel mai recent semn că lumea ar putea să se confrunte cu consecinţe catastrofale, dacă schimbările climatice sunt ignorate. Acest tip de creştere la nivelul mării ar avea ca rezultat inundarea comunităţilor insulare din întreaga lume, devastând habitatele faunei sălbatice şi ameninţând proviziile de apă pentru consum.
Nivelurile mării la nivel mondial au crescut deja de la şapte la opt centimetri din 1900. Conform news.ro, topirea întregii gheţi din Antarctica ar creşte cu 57,2 metri nivelul mării. Acest corp masiv de gheaţă pluteşte pe ocean, fiind alcătuit din gheţari parţial scufundaţi şi o suprafaţă groasă de gheaţă. Gheţarii şi continentul îngheţat ar acoperi state americane sau chiar ţări întregi. Doar partea de vest a Antarcticii ar putea să genereze o creştere a nivelului mării cu 5,28 metri. O altă concluzie şocantă a cercetătorilor este că şi partea de est a continentului îngheţat, care conţine cea mai multă gheaţă şi care ar produce, prin topire, o creştere a apelor cu 51,8 metri, a intrat într-un proces similar de reducere a suprafeţei.