SENAT: Comisia economică solicită transparentizarea modului de calcul al ROBOR

D.V.
Bănci-Asigurări / 21 martie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Comisia economică a Senatului solicită, în două scrisori trimise ministrului de Finanţe şi guvernatorului Băncii Naţionale, transparentizarea completă a modului de calcul al indicelui ROBOR sau decuplarea acestuia de la ratele românilor, a declarat, astăzi, senatorul Daniel Zamfir, preşedintele acestei comisii.

"Întrucât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate în lei prin Ordonanţa 50/ 9 iunie 2010 privind contractele de credite pentru consumatori a fost de deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul, astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestuia prin preluarea bunelor practici europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor", se arată în documentul Comisiei economice, citit de Daniel Zamfir, informează Agerpres.

El a explicat că ancheta derulată de Comisia economică a Senatului privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR va continua.

"După o lună de audieri, comisia a decis să emită o concluzie preliminară, într-o majoritate covârşitoare, şi anume că ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează, în prezent, ratele în lei ale românilor, nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie - media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, ROBOR nu este în niciun caz media tranzacţiilor care se realizează pe piaţă, este pur şi simplu un indice care rezultă din nişte aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR", a spus Zamfir.

Preşedintele Comisiei economice din Senat a subliniat că "atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit şi în contracte".

"Nu noi, Comisia economică, suntem în măsură să dăm soluţii, noi vă informăm asupra concluziilor la care am ajuns după audierile din Comisia economică. BNR şi Guvernul sunt obligaţi să ia măsuri pentru ca acest lucru să se rezolve cât mai repede. (...) Ratele românilor nu au fost calculate în mod corect, este absolut necesar să se ia o măsură urgentă. Felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria Guvernului şi BNR", a adăugat Daniel Zamfir.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb