Actualizare Forţa Dreptei denunţă votul din Senat privind introducerea pragului de 250.000 de lei la abuzul în serviciu.
Forţa Dreptei denunţă votul dat astăzi în plenul Senatului de coaliţia PSD - PNL - UDMR pentru modificarea Codului penal şi dezincriminarea abuzului în serviciu şi a neglijenţei în serviciu, prin introducerea unui prag valoric de 250.000 de lei, informează Agerpres.
"Considerăm că acesta este un act îndreptat împotriva intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor României, un vot prin care toţi senatorii care s-au exprimat favorabil au trădat mandatul primit din partea românilor, s-au descalificat, preferând să ţină partea hoţilor şi nu a oamenilor cinstiţi. Observăm faptul că această lege nu ar fi putut fi adoptată dacă senatorii PNL nu ar fi votat în favoarea ei, fiind o lege organică. Atragem atenţia asupra retoricii toxice din epoca Dragnea & Iordache, regăsită astăzi nu doar în justificările publice ale parlamentarilor PSD, ci şi ale parlamentarilor din partea PNL", arată reprezentanţii Forţa Dreptei.
Conform sursei citate, este complet falsă susţinerea potrivit căreia abuzul în serviciu necesita obligatoriu introducerea unui prag valoric.
"Dacă aşa ar fi stat lucrurile, atunci forma proiectului de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Guvern ar fi conţinut acest prag valoric. Or, în pofida avizului Consiliului Legislativ care face referire la acest prag, Ministerul Justiţiei a susţinut adoptarea proiectului în Guvern fără a conţine respectivul prag valoric. Dacă actuala coaliţie PSD - PNL - UDMR foloseşte acest argument, atunci ministrul Justiţiei trebuie să demisioneze sau să fie demis din funcţie. Este o minciună dincolo de orice explicaţie raţională aceea potrivit căreia un eventual prag pentru abuzul în serviciu ar trebui stabilit, fiind invocată o decizie a CCR, la sume de tipul 200.000 - 250.000 de lei. Nu a existat şi nu există niciun fel de argument care să susţină un astfel de nivel, dacă ne raportăm la nivelul de trai din România sau la alte norme ale Codului penal care fac trimitere la elemente valorice", arată comunicatul citat.
În acest context, parlamentarii din Forţa Dreptei anunţă că vor depune amendamente în Camera Deputaţilor "pentru a curăţa Codul penal de mizeriile adoptate de Senat, astfel încât aceste prevederi legale să nu poată fi folosite de infractori pentru a scăpa nepedepsiţi".
---
Actualizare Raluca Turcan: "Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală ce trebuie corectată la Camera Deputaţilor".
Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor, a declarat astăzi deputatul liberal Raluca Turcan.
Reacţia ei vine după ce Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de astăzi, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.
"Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un prag valoric al pagubei şi o anumită intensitate a vătămării, dar soluţia este să fixăm un plafon modic", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
---
Actualizare Dragoş Pîslaru anunţă un protest în Piaţa Victoriei după ce PSD, PNL şi UDMR au trecut în Senat fosta OUG 13.
Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, acuză partidele din coaliţie că au adoptat în Senat "fosta OUG 13" şi anunţă un protest în Piaţa Victoriei, informează Agerpres.
"Dragnea, foştii tăi elevi te-au depăşit. Ce n-ai reuşit în 2017, au făcut acum moştenitorii tăi. PSD, PNL şi UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13. Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, eşti ok, nu eşti cercetat penal. Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în Bucureşti. Diseară, colegii mei din REPER, dar şi oamenii care cred în valorile democraţiei, se strâng în Piaţa Victoriei să protesteze împotriva acestei mojicii. Ştiţi coregrafia din 2017, nu?", a scris europarlamentarul, pe Facebook.
---
Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de astăzi, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei, informează Agerpres.
"Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare", se arată într-un amendament adoptat de Senat.
Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA, arată sursa.
Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2023, 17:47)
cand a trebuit dat jos Dragnea , a iesit o suta de mii , securitatea , multinationalele , Steven Groningen , geaca rosie , acum e liniste .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.03.2023, 22:09)
oamenii si-au pierdut increderea intr-o alternativa valida si licita.
data viitoare cand ies o sa fie jale, mai grav ca in 1989
de asta dictatorii din prezent si-au dat legi anti-razmerita si anti-alte viziuni decat cea oficiala pe net
e dictatura clasica acum
2. Furăciune
(mesaj trimis de Un Moșneag în data de 29.03.2023, 18:28)
Parlamentar român: Trebuie neapărat colectat bani la partide prin furăciune de la românii fraieri să ne ducem să-i punem la Elveția să contribuim acolo la propășirea sistemului financiar elvețian așa cum am făcut în ultimii 50 de ani în bună tradiție securească! Trăiască prea-slăvitul manager de portofoliu la care platim 1%/an! El nu e burghezo-moșier. El e pretin bun socialist comunist de-al nostru!
3. Cele 10 porunci
(mesaj trimis de Un Nene în data de 29.03.2023, 18:30)
Ce e interesant este că Biserica Ortodoxă pare ok cu faptul ăsta. Adică românii se dau evlavioși, religioși, cred în cele 10 porunci. Dar se poate decriminaliza furtul dacă e sun 250'000 lei (pe an sau per infracțiune?) . ROFL.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2023, 19:12)
Da. E bună aceasta șmecherie daca se aplica și pentru persoanele fizice. Adică să pot și eu să fur până la această sumă și să nu pățesc nimic. Ar fi și constituțional . Nimeni nu e mai presus de lege.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2023, 19:32)
Pragul se poate exprima intr-un număr de salarii minime pe economie , nu intr-o suma fixa.