Senatorii jurişti, aviz favorabil pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2016

Cazul va fi supus atenţiei plenului Senatului în şedinţa de astăzi

Oprea: "Nu mi-e frică de nimeni şi de nimic atât timp cât ştiu că sunt nevinovat"

Comisia juridică din Senat a avizat favorabil, ieri, cu majoritate de voturi, cererea Justiţiei de încuviinţare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea.

Preşedintele comisiei, Cătălin Boboc, a declarat: "Cererea a fost votată cu majoritate de voturi. Comisia juridică a dat un aviz favorabil asupra solicitării procurorilor generali. (...) Am ascultat poziţia domnului senator. Membrii comisiei au studiat dosarul, l-am audiat pe domnul senator Gabriel Oprea, împreună cu avocatul dumnealui, după care comisia s-a pronunţat pe vot secret".

Cătălin Boboc a precizat că senatorii jurişti nu au proceduri pentru a se pronunţa în privinţa solicitării trimise de avocatul lui Gabriel Oprea, prin care se cere Comisiei juridice a Senatului restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru ca această instituţie să aibă mai întâi un punct de vedere şi, ulterior, să se pronunţe comisia.

"În procedura comisiei nu avem prevăzute astfel de solicitări. (...) Domnul Oprea nu a solicitat, el a spus ceea ce a spus şi public, că dumnealui vrea să meargă să-şi dovedească nevinovăţia în faţa instanţei, doamna avocat în schimb a invocat faptul că semnătura de pe scrisoarea adresată Parlamentului de către Ministerul Public nu aparţine ministrului, procurorului general, ci aparţine altcuiva. Despre asta e vorba", a detaliat Boboc.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, ieri, că îşi menţine solicitarea faţă de colegii săi din Senat de a încuviinţa cererea Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul său, fiindcă nu se teme "de nimeni" şi "de nimic" câtă vreme se ştie nevinovat.

Oprea a susţinut că a respectat legea şi că nu a solicitat să beneficieze de "nimic în plus" faţă de ceilalţi miniştri de Interne:

"Le-am spus colegilor (din Comisia juridică a Senatului - n.r.) că am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer să merg la Parchet, la DNA, ca să aflăm adevărul. Nu am spus faptul că, în momentul când am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus - mă refer la coloane - faţă de ceilalţi miniştri de Interne. (...) Sunt un om care a ajutat Justiţia şi nu mi-e frică de nimeni şi de nimic atât timp cât ştiu că sunt nevinovat. Cine munceşte, poate, mai şi greşeşte. Asta le-am spus".

Fostul vicepremier a adăugat că este om politic şi că înţelege "jocurile de putere".

"Sunt un om care, în toate funcţiile, a respectat legea. Sunt şi om politic şi înţeleg foarte bine jocurile de putere. (...) Ca om politic înţeleg exact situaţia în care mă aflu şi înţeleg foarte bine tot ceea ce înseamnă momentul acesta politic", a precizat Oprea.

Cazul Oprea va fi supus atenţiei plenului Senatului în şedinţa de astăzi, începând cu ora 10.30.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Conform DNA, una dintre infracţiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere.

Cea de-a doua infracţiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb