Senatorii SUA au mers cu un avion militar de transport greu în Taiwan, pentru a dona vaccinuri

J.P.
Internaţional / 8 iunie 2021

Senatorii SUA au mers cu un avion militar de transport greu în Taiwan, pentru a dona vaccinuri

Un ajutor medical constând în doze de vaccin pe care SUA vor să le doneze Taiwanului este pe cale să tensioneze şi mai mult relaţiile cu Beijingul, scrie CNN, citat de Digi24.

Delegaţia de senatori americani care au mers în Taiwan să anunţe donaţia a aterizat la Taipei cu un avion militar al SUA, capabil să transporte trupe şi armament greu. Un analist de politică externă chinez, apropiat guvernului de la Beijing, a calificat gestul drept "cea mai serioasă provocare" a Statelor Unite.

O delegaţie de senatori americani a vizitat duminică Taiwanul, pentru a anunţa o donaţie de 750.000 de doze de vaccin anti-COVID, ajutor pe care preşedinta ţării, Tsai Ing-wen, l-a descris ca un "simbol al legăturilor noastre bilaterale puternice". Ţara a vaccinat doar 3% din populaţie până acum, în vreme ce sâmbătă a raportat cele mai multe decese cauzate de COVID, 37.

"Este foarte important pentru Statele Unite ca Taiwanul să fie inclus în grupul primelor ţări care vor primi vaccinuri, pentru că ştim că aveţi nevoie urgentă de ele şi pentru că preţuim parteneriatul nostru", a declarat senatoarea Tammy Duckworth în timpul vizitei care a durat trei ore.

Donaţia va stârni probabil mânia Beijingului, mai ales după refuzul aparent al Taipeiului de a accepta oferta de vaccinuri a Chinei, mai notează CNN. Pe de altă parte, Taiwan a acuzat China că mai degrabă a blocat eforturile sale de a obţine vaccinuri decât a ajutat.

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a criticat China în discurul de primire a senatorilor americani. "În timp ce facem eforturi să importăm vaccinuri, trebuie să depăşim şi obstacolele puse de Beijing în calea livrărilor. Taiwan este la curent cu acest tip de obstrucţii", a declarat el.

Dar cea mai mare provocare la adresa Beijingului nu sunt comentariile ministrului taiwanez şi nici chiar donaţia în sine, ci avionul militar cu care au venit senatorii amerticani, potrivit CNN.

Delagaţia americană a aterizat pe aeroportul Songshan din Taipei cu un avion militar de transport C-17 Globemaster III, un aparat de zbor strategic aparţinând armatei SUA.

Până acum, delegaţiile oficiale americane veneau la Taipei cu avioane C-40, care este versiunea militară a Boeing 737, potrivit agenţiei taiwaneze Central News Agency.

Prezenţa în Taiwan a unui aparat militar american capabil să transporte trupe şi echipamente, inclusiv armament, tancuri şi elicoptere, probabil va atrage un răspuns aspru din partea Beijingului.

Tabloidul naţionalist chinez Global Times a avut deja o reacţie privind acest aspect. "Vor să facă din aterizarea pe insulă a unui C-17 un fapt care trebuie acceptat de continent (China continentală - n.r.), pavând drumul pentru continuarea înţelegerilor secrete dintre SUA şi Taiwan", a scris tabloidul duminică.

Într-un articol separat, aceeaşi publicaţie îl citează pe Lv Xiang, expert în relaţii internaţionale într-un think-tank sprijinit de guvernul chinez, care a spus că această vizită este "cea mai serioasă provocare" a Statelor Unite de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden şi că China "nu va sta cu mâinile în sân".

Anul trecut, aceeaşi publicaţie ameninţa cu războiul după apariţia unor informaţii privind decolarea din Taiwan a unui avion de spionaj al Marinei americane.

"Dacă China va avea dovezi clare, poare distruge aeroportul de pe insulă (Taiwan - n.r.) şi avionul militar american care aterizează acolo şi, deci, va izbucni un război în Strâmtoarea Taiwanului", scria Global Times în august 2020.

În editorialul de duminică însă, publicaţia a folosit un ton mai reţinut, făcând apel la prudenţă din partea Beijingului.

"Avem libertatea de a lua măsurile pe care le considerăm potrivite. Trebuie însă să luăm în considerare că efectele trebuie să fie pozitive, iar beneficile politice să fie mai cu mult mai mari decât costurile", au scris jurnaliştii Global Times, potrivit CNN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb