SENATORUL VARUJAN VOSGANIAN: Deblocarea fuziunii Bursa-Rasdaq, prin modificarea legii

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2005

Nici Ministerul Finanţelor şi nici Comisia Naţio-nală a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu se opun transferului gratuit către brokeri a acţiunilor Bursei de Va-lori Bucureşti (BVB), după cum a rezultat din discuţiile purtate de senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget Finanţe, cu ministrul finanţelor Ionuţ Popescu şi cu preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache.

Cu două săptămîni în urmă, procesul fuziunii dintre Bursă şi piaţa Rasdaq s-a blocat, deoarece membrilor Asociaţiei Bursei nu le-a fost avizat trans-ferul gratuit al acţiunilor BVB. Transformarea BVB în societate pe acţiuni este necesară pentru a o face compatibilă fuziunii cu piaţa Rasdaq, care devenise anterior societate pe acţiuni. În mod normal, acţiunile BVB ar fi trebuit transferate cu titlu gratuit către brokeri, deoarece capitalul Bursei s-a constituit din contribuţiile lor, fără nici o participare de stat.

Dar, chiar în momentul cînd era să se producă, Ministerul Finanţelor a semnalat la CNVM că legea nu învederează transferul cu titlu gratuit, iar de atunci nimeni nu a mai vrut să-şi asume responsabilitatea aprobării sale.

Senatorul Varujan Vosganian declară că a cerut punctul de vedere al cîtorva echipe de avocaţi faimoase şi că ele susţin că legea, de fapt, este acoperitoare pentru transferul gratuit al acţiunilor şi că el ar putea fi aprobat.

"Dar politica este sinuoasă", explică senatorul, "azi sînt unii, mîine alţii, nu poţi să ştii dacă un nou cabinet din viitor nu va sili o altă interpretare din răzbunare politică".

De aceea, senatorul Vosganian consideră necesară o modificare legislativă, ca să elimine orice pericol de mai tîrziu. Domnul Vosganian ia în calcul două variante pentru modificarea legii: o ordonanţă de urgenţă sau un proiect de lege.

"Ordonanţa de urgenţă ar fi o cale mai simplă", spune Vosganian, "dar Guvernul s-ar putea să nu o agreeze, pentru că s-a angajat să nu mai folosească acest sistem de care a abuzat vechiul regim."

În schimb, după cum apreciază senatorul, un proiect de lege ar putea fi trecut prin Parlament în numai cîteva săptămîni, deoarece proiectul are susţinerea tuturor forţelor politice.

Asociaţia Bursei a înaintat Comisiei Buget Finanţe din Senat o propunere acoperitoare pentru modificarea legii pieţei, adăugînd la alineatul 2, articolul 285, următorul text:

"Capitalul social se consideră subscris şi integral vărsat prin transformarea şi preluarea respectivei părţi a activului patrimonial reevaluat, iar calitatea de acţionar al S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A. se dobîndeşte fără a fi necesară vreo contraprestaţie."

Varujan Vosganian afirmă, de asemenea, că a convenit cu miniştrii Adriean Videanu şi Ionuţ Popescu să organizeze curînd o întîlnire cu reprezentanţii pieţei de capital pentru deliberarea pe marginea textului, ocazie cu care senatorul spune că va fi propus şi un grup de lucru pentru revizuirea, reactualizarea şi asumarea programului de dezvoltare a pieţei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb