Senatul a aprobat legea prin care deţinuţii pot fi eliberaţi condiţionat mai repede

Andreea Cuzub
Politică / 13 noiembrie 2017

Senatul a aprobat legea prin care deţinuţii pot fi eliberaţi condiţionat mai repede

Propunerea legislativă semnată de mai mulţi parlamentari ai Uniunii Democrate Maghiare din România(UDMR) propune modificarea articolului 100 din Codul Penal, referitor la condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, astfel încât "eliberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul în care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din pedeapsă, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani", potrivit News.ro.

Codul Penal actual prevede că poate beneficia de eliberare condţionată cel care a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Sursa citată precizează: "Proiectul mai prevede modificarea articolului 36 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Parlamentarii UDMR propun ca regimul închis să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. În prezent, această prevedere se aplică pentru orice tip de pedeapsă cu închisoarea. Iniţiatorii propun şi modificarea articolului 37, astfel: «Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă, la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc trei ani»".

În prezent, legea prevede: "Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte trei ani".

În proiect se mai introduce o prevedere care arată că, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an, executarea pedepsei se face în arest la domiciliu.

De asemenea, în sursă se menţionează: "Iniţiatorii mai propun ca, în cazul în care persoana condamnată renunţă la procentul de 40% din veniturile realizate în penitenciar, în favoarea penitenciarului, atunci munca se consideră nerenumerată şi zilele executate pentru zilele de muncă prestate.

Astfel, în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră patru zile executate pentru trei zile de muncă, faţă de 5 zile executate, pentru 4 zile de muncă, cum prevede legislaţia în prezent".

În cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă. Actuala legislaţie prevede patru zile executate, pentru trei zile de muncă.

În plus, potrivit propunerii legislative, în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 2două zile executate pentru o noapte de muncă. În prezent, se consideră trei zile executate, pentru două nopţi de muncă.

Proiectul de lege mai prevede că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate, sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie.

Proiectul de lege este semnat de deputaţii UDMR Antal Istvan, Bonis Istvan , Cseke Attila-Zoltan, Fejer Laszlo-Õdõn, Kelemen Atilla Bela-Ladislau, Kelemen Hunor, Kerekes Karoly, Korodi Attila, Marton Árpad-Francisc, Mate Andras-Levente, Moldovan Iosif, Szabo Ödön.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb