Senatul a dat undă verde modificării legii offshore

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 12 mai 2022

Senatul a dat undă verde modificării legii offshore

Proiectul legislativ votat de majoritatea calificată a Senatului va fi înaintat spre dezbatere şi vot Camerei Deputaţilor, care este for decizional În viitorul act normativ, raportul privind veniturile din exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră este 60% pentru statul român, 40% pentru companiile care exploatează perimetrele offshore Proiectul de act normativ prevede dreptul de preempţiune al statului român pentru achiziţionarea gazelor extrase din Marea Neagră, în cazul unei crize energetice sau pentru asigurarea securităţii energetice

Modificarea legii offshore a trecut, ieri, de plenul Senatului cu o majoritate calificată de voturi pentru. S-au înregistrat 91 de voturi pentru, 13 voturi contra şi nicio abţinere. Pentru modificarea legii care va asigura în următorii ani independenţa energetică a ţării noastre au votat senatorii PSD, PNL, UDMR şi USR, împotrivă fiind doar senatorii AUR şi senatorul neafiliat Diana Şoşoacă. Imediat după vot, reprezentanţii AUR i-au acuzat pe ceilalţi senatori de trădare a interesului naţional, susţinând că legea nu aduce niciun beneficiu poporului român.

În replică, Daniel Fenechiu, liderul grupului senatorilo PNL, a menţionat că prin aplicarea viitorului act normativ va fi anulat importul din Rusia a 27% din gazele pe care le folosim în prezent.

Acesta a precizat: "S-a văzut astăzi care sunt forţele filoeuropene, democratice şi care sunt forţele filoruse care doresc să fim dependenţi faţă de Federaţia Rusă şi să luăm gaz de la ruşi".

La rândul său, Simona Spătaru, senator din partea USR a spus: "Reamintesc unor colegi, care uită că suntem în Parlamentul României şi nu în Duma de Stat, că acest proiect de lege este necesar pentru independenţa energetică a României, aşa cum nu îşi doresc unii senatori care au votat împotriva acestei legi".

Senatorii USR au votat pentru acest proiect de lege chiar dacă amendamentul lor privind distribuirea către Pilonul II de pensii a sumelor încasate de statul român din exploatările offshore a fost respins în plenul Senatului, cu 65 voturi contra amendamentului, 21 pentru şi 12 abţineri, după ce fusese respins, în şedinţă comună, de comisia de energie şi comisia de buget, finanţe, bănci şi piaţă de capital.

Dezbaterile pentru adoptarea acestui proiect de lege au fost aprinse din cauza senatorilor AUR care i-au acuzat pe cei de la PSD, PNL, USR şi UDMR că trădează interesul naţional.

Claudiu-Richard Târziu, senator din partea AUR, a spus că senatorii celorlaltor partide parlamentare dau dovadă de ipocrizie şi ticăloşie poleită aparent cu bune intenţii.

"Nu suntem proşti; ştim exact ce faceţi, ce interese slujiţi şi da, veţi favoriza prin acest vot Rusia lui Putin. Ştim cine va exploata gazele respective, cu ce costuri şi fără beneficiu pentru poporul român. Această lege le va da totul celor care vor scoate gazele, care sunt străini şi înb mare majoritate pe mâna ruşilor, şi românilor nimic: nici gaze la preţuri acceptabile, nici produse, nimic. Românii dau resursele pentru străini ca să se îndestuleze alţii din ce avem noi dat de Dumnezeu. Şi numiţi asta interes naţional. Nu vă este ruşine? (...) Nu e nicio deblocare. E doar o direcţionare a profitului exclusiv către buzunare străine. Singura firmă care produce ceva astăzi scoţând gaze din Marea Neagră are vândută producţia pe următorii 5 ani. Ceea ce se va produce peste 6-7 ani din Marea Neagră, nu rezolvă criza energetică de astăzi. Această propunere legislativă, care este scrisă de beneficiari, nu de grupurile parlamentare care o susţin, este împotriva interesului naţional. Statul român este proprietar pe resursele naturale şi trebuie să le exploateze. Cei care vor spune că vor exploata direct nu o vor face ei, ci cu contractori specializaţi. AUR doreşte ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de stat prin companii specializate", a spus Claudiu Târziu.

Daniel Zamfir: "Nicio companie românească nu are capacitatea tehnologică să exploateze gaze de mare adâncime din offshore"

În acelaşi sens s-a pronunţat şi senatorul neafiliat Diana Iovanovici-Şoşoacă, ea solicitând chiar retrimiterea la comisii retrimiterea respectivului proiect de lege.

"Pe ordinea de zi este la numărul 1 proiectul legii offshore care avea astăzi ultimul termen de trimitere a amendamentelor. Cer trimiterea înapoi a acestuia la comisii pentru că nu s-au îndeplinit termenele procedurale. Astăzi în Senat se vor lua în discuţie legi cu privire la interesul altor state, în niciun caz al interesului statului român; aici se face un act de trădare naţională. (...) Am ascultat pledoarii în favoarea acestei legi. Cred că nu înţelegeţi că nu românii extrag aceste bogăţii. (...) Astăzi, ministrul Virgil Popescu a menţionat că s-a eliminat suprataxa. Pentru cine este bună această lege? E cea mai cumplită lege pe care o puteţi adopta, e cel mai înalt act de trădare pe care îl poate face Parlamentul României. Nu a mai rămas nimic din România; cu această lege aţi dat tot. E un Parlament al trădării. În loc să naţionalizaţi resursele, le daţi altora. Nu le daţi ruşilor, le daţi americanilor. (...) Exploatatorii vor putea vinde cui vor ei, unde vor ei şi la ce preţ vor ei din gazele extrase din Marea Neagră şi din onshore-ul românesc. Cedaţi zăcămintele unor firme care nu sunt româneşti şi care vor vinde gazul la ce preţuri vor ele, la export şi ne vor da cât vor ele. Nu faceţi decât jocurile politice ale partenerilor strategici, care fac aici ce vor", a afirmat Diana Şoşoacă.

În replică, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a spus: "Păi ori suntem cu ruşii, ori suntem cu americanii? Doamna Şoşoacă spune că suntem cu americanii, domnul Târziu spune că suntem cu ruşii. Vorbiţi prostii atunci când spuneţi că tot gazul îl iau ruşii. Pentru cei care sunt nelămuriţi vă spun: există două perimetre în Marea Neagră. Cel de adâncime medie, exploatat de Black Sea Oil&Gas care are acţionar majoritar un fond de investiţii american, şi perimetrul de mare adâncime Neptun Deep care va fi exploatat de Romgaz şi OMV, unde statul român are 60% din ce e acolo. Cum o ajunge gazul ăsta la ruşi? (...) Hai să ne hotărâm ce vrem! Să rămânem cu o rezervă de gaze în Marea Neagră şi să aşteptăm sine die să ne-o scoată cineva? Nicio companie românească nu are capacitatea tehnologică să exploateze gaze de mare adâncime din offshore. Sunt doar trei sau patru companii, la nivel global, care pot face acest lucru".

La rândul său, colegul lui Daniel Zamfir, senatorul social-democrat Radu Oprea a menţionat că adoptarea acestei legi este necesară prin prisma războiului din preajma României, prin necesitatea de gaze naturale a ţării noastre, prin faptul că Black Sea Oil&Gas va începe în curând exploatarea acestor gaze şi de faptul că o mare parte din veniturile pe care le va încasa statul român se vor duce în investiţiile privind dezvoltarea reţelelor de alimentare cu gaze a comunităţilor locale.

"În acest moment, prioritatea este cetăţeanul român şi industria naţională, iar acest lucru este redat în proiectul de lege de articolul care prevede dreptul de preempţiune al statului român în achiziţionarea gazelor extrase din Marea Neagră. (...) Este un fapt că 20% din consumul României pe timp de iarnă era importat de la ruşi. Extragerea gazelor din Marea Neagră înseamnă independenţă energetică, care face parte din indepenţa naţională. De aceea, românii pot vedea astăzi la vot cine e cu ruşii şi cine ţine cu independenţa ţării. Noi ne dorim independenţa energetică a României", a precizat Radu Oprea.

Alina Gorghiu: "Trădători sunt cei care nu acceptă să voteze legea offshore"

În acelaşi sens s-a exprimat şi senatorul liberal Sorin-Ioan Bumb, care a precizat că adoptarea proiectului legislativ va debloca exploatarea gazelor naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră în actualul context geopolitic complicat.

"Statul român face un pas important spre independenţa energetică. Ştim problemele din zonă, cu vecinii de la est şi trebuie să ne asigurăm nu doar consumul intern din resursele proprii, ci să putem dubla capacitatea de extracţie actuală şi să devenim astfel un jucător important pe piaţa energetică din Europa şi din Uniunea Europeană", a spus Sorin Bumb, care a menţionat suplimentarea cantităţii de gaz extrasă va duce la o scădere a preţului pe care consumatorul final îl va plăti pentru un metru cub de gaze naturale.

"Astăzi, PNL şi colegii din coaliţie fac o mişcare de responsabilitate economică şi politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic. Trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore. Independenţa energetică a României e mai aproape de realizare, iar statul va deveni furnizor de securitate energetică şi pentru alte state din regiune. Sunt modificări necesare, inclusiv dreptul de preempţiune al statului român care va asigura cu prioritate aprovizionarea pieţei româneşti", a afirmat senatorul liberal Alina Gorghiu.

O poziţie asemănătoare a fost exprimată şi de senatorul Antal Lorant, din partea UDMR, care a arătat că viitorul act normativ ne va reduce dependenţa de import, va întări securitatea şi independenţa energetică a României şi va ajuta la dezvoltarea comunităţilor locale şi la reindustrializarea ţării.

Actul normativ votat ieri de Senat va fi trimis spre dezbatere şi vot Camerei Deputaţilor care este for decizional cu privire la această iniţiativă legislativă, asumată de cei trei lideri ai coaliţiei de guvernare - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor - şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Tradatori de tara. Si acum avem petrol, gaz si energie la preturi exorbitante urcate de guvernul roman pana la cer. Totul pe butuci. Preturi de Germania, Austria si Elvetia, salarii de mizerie.

    La ce preturi vor fi gazele din Marea neagra?

    Sa nu mai plimbe astia legile pana uita de ele. Avem prea multi parlamentari. 300 vrem!

    Haideti sa vedem daca astia cu legea lor sunt sau nu tradatori de tara si slugi la stapani straini.

    Deci,legea dragnea e in vigoare.acum.si e foarte rea,baga concesionarii in sperieti.nu vrea nimeni sa investeasca! In afara de...de cel care a concesionat!prin Romgaz.,care a dat un miliard de dolari firmei Exxon-filiala bahamas (ca e investitor serios si are nevoie de paradis fiscal)pentru ca statul sa-si recupereze propria concesiune!!!deci a dat un miliard pe ceva in care nimeni nu vrea sa investeasca,ca cica legea e neprietenoasa cu investitorii!!! 

    Apropos: a vazut cineva contractul Romgaz-Exxon???am cumparat oare si ceva pasive? 

    Sa mergem mai departe.acum statul roman are 60% din perimetrul Neptun Deep.ne zice senatorul zamfir,pe care-l credeam om serios.celelalte 40 de procente sunt la omv.omv nu are niciun fel de expertiza in foraj marin,nici de mica,nici de mare adancime. 

    Dar ce face statul roman????acorda exploatarea omv-ului!!la aia cu 40%. 

    Cel care exploateaza decide ce face cu gazul extras.decide la cine doreste sa vanda si la ce pret. 

    Parerea mea e ca s-a mers pe aceasta smecherie ordinara pentru a putea fi mai usor exportat gazul.daca exploatarea ramanea la Romgaz,le era greu la baieti sa explice de ce exportam acest gaz. 

    Pe actuala lege producatorii sunt obligati sa vanda o parte din gaz pe piata romaneasca.in noua lege aceasta prevedere dispare.se diminuează mult si impozitele pe supra-profit. 

    Deci cine are dreptate?

    AUR sau restul lumii? 

    1. AUR

      Degeaba ai dreptate daca poporul este las. Ii lasa pe niste tradatori sa ii vinda resursele cum vor ei.

      AUR

    Petrolul nostru este extras de OMW - Petrom la 13 dolari pe baril si ni-l vand cu 120 dolari barilul. Cu ce ne ajuta ca avem petrol? La fel la gaz unde 75% este din productia interna. Cu ce ne ajuta ca avem gaz daca il platim mai scump ca toti cei din UE. Da ajuta OMW sa exporte profitul din Romania. Ungaria nu are petrol si benzina si motorina este 6 lei la noi este 8 si 9 lei. Nici de gazul din Marea Neagra nu vom beneficia de el ca va merge in Austria. Suntem o tara plina de prosti.

    1. Cu ce ne ajuta ca avem petrol? pai bugetul de stat va incasa miliarde...pe de alta parte nu cred ca aurul se vinde la juma de pret in australia sau africa de sud, ca sunt mari producatori, asta apropo de Petrolul nostru

    Tradatori! Romanii vor muri de frig si de foame, dar isi merita soarta. Tot ce se va axtrage va fi livrat altor tari. Occidentul doar secatuieste tarile colonii de resurse, probabil asta urmarea si cu Ucraina! Altfel nu vad ferocitatea cu care continua acest razboi!

    [...]

    sa lamurim problema gazelor din neptun deep!  

    Romgaz a cumparat 50% iar restul de 50% le are OMV sau Petrom?!  

    prospectiunile facute de americani (in care ne spun ca acolo sunt miliarde de MC de gaze)  

    au fost auditate de o companie neutra!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb