Senatorii au aprobat, ieri, raportul negativ întocmit de Comisia de Buget Finanţe a Senatului pentru propunerea legislativă de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% până la 5%, invocând imaturitatea acţionarilor, a declarat, pentru NewsIn, şeful comisiei buget finanţe, Aron Popa.
Membrii Senatului au aprobat cu majoritate de voturi raportul negativ întocmit de Comisia de Buget Finanţe pentru Legea 180, care reglementează ridicarea pragul de deţinere la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) de la 1% cât e în prezent, până la 5%, a declarat Aron Ioan Popa, preşedintele Comisiei Buget Finanţe a Senatului.
"Aprobând avizul, senatorii au respins proiectul legislativ. Principalul motiv a fost faptul că piaţa de capital nu este încă pregătită pentru o creştere cu 4% a pragului de deţinere la SIF-uri. există foarte mulţi deţinători care nu sunt maturi din punct de vedere al pieţei de capital şi care nu şi-ar fi putut fructifica deţinerile", a mai spus Popa.
Preşedintele Comisiei Buget Finanţe a Senatului a adăugat că o astfel de modificare ar duce la o mai mare concentrare în acţionariatul celor cinci societăţi.
Iniţiativa legislativă urmează să fie trimisă la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Proiectul de lege iniţiat de senatorul Ionuţ Popescu, prin care se modifică pragul de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF) de la 1% la 5% a primit, pe 21 martie, avizul Comisiei Juridice a Senatului.
Comisia Buget Finanţe a Senatului a respins, în data de 28 martie, propunerea legislativă de ridicare a pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare, la 5%, pentru că nu doresc crearea oportunităţii speculaţiilor pe piaţa de capital, a declarat pentru NewsIn, Aron Popa, preşedintele Comisiei. Iniţiativa fostului ministru de finanţe trebuie să treacă de plenul Senatului pentru ca apoi să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.
Pragul de deţinere a acţiunilor emise de către Societăţile de Investiţii Financiare a fost majorat de la 0,1% la 1%, conform Ordonanţei privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobată în şedinţa de guvern din 14 iulie 2005.