Senatul a respins, ieri, o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul "Fondul Proprietatea" în care statul român este acţionar majoritar.
În cererea de reexaminare a şefului statului se arată că, prin alineatul (1) al art. 11 din Legea nr. 247/2005, s-a instituit obligaţia pentru ministerele şi autorităţile publice prevăzute de lege să iniţieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare pentru pachete de acţiuni de minimum 5% emise de societăţile comerciale, societăţile naţionale şi companiile naţionale prevăzute în anexa la lege, în vederea admiterii acţiunilor acestora la tranzacţionare în sis-teme de tranzacţionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucureşti - S.A. Această procedură de admitere la tranzacţionare trebuia să se finalizeze cel târziu la 31 decembrie 2008, potrivit Mediafax.
"Actul normativ trimis spre promulgare modifică această dată astfel încât finalizarea procedurilor de admitere la tranzacţionare se va realiza cel târziu la 31 decembrie 2014. Considerăm că este oportun finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul < Fondul Proprietatea > în care statul român este acţionar majoritar întrucât acest lucru va contribui în mod semnificativ la creşterea preţului acţiunilor < Fondul Proprietatea >, oferind statului român resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietari care şi-au pierdut proprietăţile în perioada comunistă", se menţionează în scrisoarea lui Băsescu.
Decizia Senatului, de respingere a solicitării şefului statului, a fost luată cu 50 de voturi "pentru" şi 43 "împotrivă".
Forul decizional în privinţa aces-tei legi este Camera Deputaţilor.
Potrivit legii prin care a fost înfiinţat Fondul Proprietatea, statul se obliga să transfere către Fond acţiuni la companii precum OMV Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Distrigaz Sud (12%), Distrigaz Nord (12%), Hidroelectrica (20%), Nuclearelectrica (20%), CEC (9,9%), Loteria Română (20%), Romtelecom (20%), Poşta Română (25%), Complexul Energetic Turceni (15%), Complexul Energetic Craiova (15%), Complexul Energetic Rovinari (15%), precum şi titluri la Compania Naţională "Aeroportul Internaţional Henri Coandă" (20%) şi Alro (18,17%).
De la adoptarea legii au urmat unele modificări în portofoliul Fondului, unele pachete fie nu au fost transferate, iar în cazul altor companii participaţia FP s-a diminuat sau a crescut, în funcţie de unele tranzacţii realizate.
Astfel, la finele primului semes-tru, FP avea 20,1% din acţiunile OMV Petrom, 13,49% din Transelectrica, 14,89% din titlurile Transgaz, la Nuclearelectrica deţinea 9,72%, la Complexul Energetic Turceni avea 24,78%, la Craiova - 24,35%, iar la Rovinari - 23,6%.
Pachete precum cele de la CEC, Loterie şi Romtelecom nu au mai fost transferate, ci au fost aduse unele modificări în ceea ce priveşte sumele pe care FP le va primi. Astfel, Fondul trebuie să încaseze de la stat suma rezultată din tranzacţionarea prin bursele din România sau străinătate a primelor 3% din acţiunile Romtelecom, 20% din sumele rezultate din privatizarea Romtelecom şi 9,9% din sumele rezultate din privatizarea CEC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2011, 12:10)
De listarea BCR nu s-ar putea ocupa ?.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2011, 21:12)
Lasa ca se vor ocupa din Cipru. Da Ionescu un telefon nu stiu cui si rezolva el totul. Doar este un broker cu recunoastere " internationala" de locala nu a auzzit nimeni.