Senatul spune "nu" legii exploatării de la Roşia Montană

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 20 noiembrie 2013

Senatul a adoptat cu 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, privind respingerea legii exploatării din Apuseni.

Senatul a adoptat cu 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, privind respingerea legii exploatării din Apuseni.

După ce, în urmă cu o săptămână, membrii comisei care s-a ocupat cu evaluarea proiectului miner de la Roşia Montană au avizat negativ actul legislativ care ar fi permis exploatarea auriferă din Apuseni, a venit rândul Senatului să respingă proiectul convenit de Guvern şi conducerea companiei Gabriel Resources.

Senatul a adoptat, astfel, cu 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, privind respingerea legii exploatării din Apuseni.

Decizia comisiei şi cea a Senatului se va răsfrânge şi asupra deciziei Ministerului de Mediu, de care depinde, în mare parte, deblocarea proiectului, ministrul Rovana Plumb declarând, recent, că nu va acorda avizul de mediu dacă legea propusă de Guvern va fi respinsă.

Totodată, raportul întocmit de comisia de evaluare va fi trimis la Parchetul General, conform declaraţiilor liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, care a precizat, ieri, că "toţi cei implicaţi în această afacere nu vor avea sărbători liniştite". "Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace", a mai declarat, ieri, Ilie Sârbu.

Proiect de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia.

Proiectul minier de la Roşia Montană revine la stadiul în care se afla înainte ca Guvernul să aprobe legea care viza modificarea condiţiilor pentru exploatarea auriferă din Apuseni, urmând ca în perioada viitoare Guvernul să lucreze la o nouă lege, pentru toate exploatările aurifere de la noi din ţară, considerându-se că în forma propusă anterior, actul normativ favoriza o singură companie, respectiv Gabriel Resources.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Rovana Plumb declarând, recent, că nu va acorda avizul de mediu dacă legea propusă de Guvern va fi respinsă". nu prea inteleg pe ce baza se da acest aviz -- fapte reale sau voturi in parlament? nu sunt fan RMGC si nici viceversa -- dar cata vreme avizele se dau pe baze politice si nu pe chestiuni tehnice ma cam tem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb