Sentinţe mărite în dosarul Microsoft

George Forcoş
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 octombrie 2016

Gheorghe Ştefan

Gheorghe Ştefan

Sentinţele pronunţate, în dosarul Microsoft, sunt: Fostul primar Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare; fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la 3 ani de închisoare; omul de afaceri Dumitru Nicolae - 2 ani şi patru luni de închisoare; Dorin Cocoş - 2 ani şi patru luni de închisoare.

Lui Dorin Cocoş ar urma să îi fie confiscate 9 milioane de euro. În cazul celorlalţi inculpaţi ICCJ a menţinut confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro. În total 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari. Decizia Curţii Supreme este definitivă.

-----

Actualizare 19:05 Gheorghe Ştefan:"Adevăraţii hoţi au băut şampanie Cristal"

Gheorghe Ştefan a declarat astăzi reporterilor că vina sa în dosarul Microsoft a fost că a acceptat să primească banii destinaţi finanţării campaniei electorale din 2009 a partidului.

Acesta a mai precizat că banii nu ar fi ajuns la PDL, ci la doi dintre martorii din dosar care sunt liberi şi beau şampanie scumpă în cluburile din Bucureşti.

"N-am primit niciun ordin. Am spus că am acceptat banii, când mi s-a propus, pentru campania electorală, să finaţeze campania, să ia materiale promoţionale, cum se făcea...Nu ştiu, întrebaţi-i pe ei. Eu vă spun, sunt frustrat pentru că adevăraţii hoţi care au furat banii din Microsoft sunt liberi şi, v-am spus, au băut şampanie Cristal", a declarat Gheorghe Ştefan la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, potrivit Digi24.ro.

(G.F.)

-------

Actualizare 18:15 Gabriel Sandu: "Asta nu este judecată, a fost o execuţie"

Gabriel Sandu a declarat, după ce a aflat noile condamnări din dosarul Microsoft, că sentinţa procurorilor reprezintă o execuţie în condiţiile în care, potrivit fostului ministru, toate condiţiile de trafic de influenţă nu au fost îndeplinite.

"Dar eu acum îmi cer scuze, am un băiat de trei ani, mai am unul de 22 de ani. De ce trebuie să plătesc eu? De ce copiii lui Florică sunt valabili pentru societatea românească şi ai mei nu? Sper ca eu să fiu ultimul executat politic de către Înalta Curte. Sper ca în ţara asta să se schimbe sistemul. Eu astăzi puteam să fiu achitat pentru că toate condiţiile de trafic de influenţă nu erau îndeplinite. Asta nu este judecată, a fost o execuţie, pe care mi-o asum şi o plătesc", a declarat Gabriel Sandu, potrivit Antena3.ro.

(G.F.)

---------

Actualizare 16:00

Mandatele au ajuns la secţiile de poliţie din apropierea domiciliilor celor patru inculpaţi. Aceştia trebuie să ajungă în arest în cursul acestei zile, transmite Antena3.ro.

-----

Ultimul termen în dosarul Microsoft s-a judecat, astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în acest dosar, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae şi Gheorghe Ştefan fiind acuzaţi că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft, informează Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, instanţa a rămăs în pronunţare.

Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro.

În primă instanţă, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA cer mai mulţi ani de închisoare în dosarul Microsoft. Ei cer pedepse maxime pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar al oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA, potrivit Agerpres.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

În februarie, principalul denunţător din dosarul "Microsoft", Dinu Pescariu, a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că i-a plătit 4 milioane de euro fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan pentru intervenţiile pe care acesta trebuia să le facă la fostul ministru Gabriel Sandu, potrivit ştiripesurse.ro.

La solicitarea magistraţilor, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Ştefan în această afacere, el fiind singurul inculpat care nu şi-a recunoscut vinovăţia.

În octombrie 2015, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Microsoft".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. vrem sa stim si cine a platit

    CUM S-AU PLATIT SI DE CATRE CINE  

    de la Microsoft cine raspunde  

    Prea putin!In tari civilizate primeau de la 20 de ani in sus...Concluzia e ca se incurajeaza furtul !

    1. Ce procurori glumeti....fac vorbire de o mita de 60 milioane euro si de un prejudiciu al statului -implicit,beneficiul mituitorului-de 27 milioane ! Cine-s mituitorii astia falimentari care dau 60 ca sa primeasca 27 !?

    Pe viata trebuia la atata ban!

    Cu cate milioane raman? 

    Cu asa pedepanii cand se recuperezase se incurajeaza hotia;baieitii, dar umai aici au fost prinsitii astia au furat din greu si-n alte poz

    Bravo DNA -LCK/la avere trebuie cautati,aici e durerea lor..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb