SENTIX: Cresc aşteptările privind redresarea economică a zonei euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 noiembrie 2021

Cresc aşteptările privind redresarea economică a zonei euro
Călin Rechea

Indicele aşteptărilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat a primul avans lunar în noiembrie 2021, după cinci scăderi consecutive, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Creşterea cu 5,3 puncte faţă de luna precedentă, până la 13,3 puncte, a contribuit decisiv la creşterea neaşteptată a indicelui agregat al situaţiei economice, până la 18,3 puncte, de la 16,9 puncte în luna precedentă (vezi graficul).

Indicele situaţiei curente a înregistrat o nouă scădere, de 2,8 puncte, şi a ajuns la 23,5 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2021.

Pe lângă situaţia din zona euro, îmbunătăţirea aşteptărilor în Statele Unite şi Asia îi determină pe analiştii de la Sentix să afirme că "este confirmată teza noastră pentru economia globală, conform căreia încetinirea activităţii din ultimele luni a fost doar o încetinire specifică unui mijloc de ciclu economic".

Raportul de la Sentix arată că "perioada de încetinire economică din zona euro se apropie de sfârşit", chiar dacă mai există piedici generate de funcţionarea deficitară a lanţurilor de aprovizionare şi desfacere sau inflaţia ridicată.

În ceea ce priveşte inflaţia, analiştii de la Sentix consideră că "aceasta va fi tolerată deocamdată" şi nu vor exista măsuri restrictive adoptate de BCE pe termen scurt.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, s-a observat o scădere masivă a indicelui situaţiei curente, de 6,2 puncte, până la 24,8 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2021. Declinul a avut loc pe fondul prelungirii problemelor de aprovizionare din industria auto, în special pentru componentele electronice.

Indicele agregat al situaţiei economice a înregistrat a patra scădere consecutivă, până la 19,7 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, de la 20 de puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri de 5,3 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele şase luni, până la 14,3 puncte.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată că se observă o revigorare, pe fondul creşterii aşteptărilor.

Indicele agregat al situaţiei economice a crescut cu 4 puncte, până la 25,3 puncte, pe fondul unei creşteri "dinamice" a indicelui aşteptărilor, cu 7,7 puncte, până la 14 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut uşor, cu 0,2 puncte, până la 37,3 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021.

După şase scăderi consecutive, indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat o creştere de 3,9 puncte în noiembrie 2021, până la 19,6 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut cu 6,5 puncte, până la 18,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 20,8 puncte, de la 19,5 puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a crescut uşor şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a ajuns la 17,1 puncte, de la 15,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 20,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2021, de la 22,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 5,5 puncte, până la 13,8 puncte.

Trecerea Europei de Est în categoria "creştere uşoară" a avut loc pe fondul unei scăderi a indicelui agregat al încrederii economice cu 0,7 puncte, până la până la 6,9 puncte, după trei scăderi consecutive. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 2 puncte, până la 5,8 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2021, iar indicele aşteptărilor a înregistrat prima creştere din ultimele şase luni, până la 8 puncte, de la 4,8 puncte în luna anterioară.

Indicele agregat al încrederii şi-a continuat tendinţa negativă pentru economia Elveţiei, pe fondul unei scăderi de 1,1 puncte, până la 28 de puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021. Cea de-a patra scădere consecutivă a indicelui agregat a fost determinată de scăderea indicelui situaţiei curente până la 41,8 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2021, de la 45,3 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 15 puncte.

După scăderea puternică din octombrie 2021, indicele încrederii în economia Austriei a înregistrat o creştere semnificativă în această lună, de 5,2 puncte, până la 30,2 de puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 11,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 6 puncte, până la 50,5 puncte.

America Latină a fost trecută în categoria "stabilizare" de analiştii de la Sentix, pe fondul menţinerii indicelui agregat al încrederii la -4,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 0,5 puncte, până la 2,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -11,3 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2021, de la -10,8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 17,2 puncte în luna noiembrie 2021, de la 14,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,3 puncte, până la 20,1 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 5,7 puncte, până la 14,3 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru octombrie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.095 de investitori, dintre care 258 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Consumer confidence index (graficul istoric) nu a terminat de inchis barabola pe minime.

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb