Sentix: Deteriorare semnificativă a aşteptărilor privind activitatea economică din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 martie 2023

Sentix: Deteriorare semnificativă a aşteptărilor privind activitatea economică din zona euro

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat în martie 2023 primul declin, după patru creşteri consecutive, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a scăzut cu 3,1 puncte faţă de luna precedentă, până la -11,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 7 puncte, până la -13 puncte, iar indicele condiţiilor curente a crescut cu 0,7 puncte, până la -9,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022.

"Vânturile potrivnice se intensifică din nou", iar "aşteptările economice arată că nu suntem nici pe departe la începutul unui reviriment", subliniază analiştii de la Sentix, care mai scriu că "valorile indicelui aşteptărilor sunt caracterizate de scăderi clare în toate regiunile".

Pe fondul aşteptărilor negative la nivel global, Zona euro şi Germania au fost trecute în categoria "declin" de la "stagnare", economia Statelor Unite a fost menţinută în categoria "stagnare", economiile din Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune", iar economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost menţinute în categoria "redresare", pe fondul menţinerii optimismului generat de redresarea activităţii din China.

"Redresarea obişnuită de la începutul anului a economiei zonei euro este în pericol să fie scurtcircuitată", se arată în raportul de la Sentix, iar "faza de stagnare se poate transforma în recesiune dacă se materializează aşteptările negative".

Măsurile de politică monetară adoptate de BCE sunt considerate o "povară serioasă pentru economie şi în acest an", iar o eventuală relaxare monetară este considerată improbabilă, în condiţiile în care "temperarea inflaţiei este deja pusă sub semnul întrebării de către investitori".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat prima scădere lunară în martie 2023, până la -9,6 puncte, de la -6,8 puncte, după patru creşteri consecutive.

Indicele situaţiei curente a crescut cu 1,3 puncte, până la -7,5 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 7 puncte, până la -11,8 puncte.

"Probabilitatea unui nou declin a crescut semnificativ", se afirmă în raport.

Despre economia Statelor Unite raportul de la Sentix spune că "manifestă în continuare semne de slăbiciune", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a scăzut cu 2,5 puncte, până la 1,1 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu un punct, până la 10 puncte, şi a unei scăderi până la -7,5 puncte a indicelui aşteptărilor, de la -1,8 puncte.

"Politica monetară restrictivă acţionează ca o frână", se mai arată în analiza de la Sentix.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut uşor în martie 2023, cu 0,2 puncte, până la 11,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 10,8 puncte, de la 16 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 12,3 puncte, de la 7,5 puncte.

Analiştii de la Sentix afirmă că regiunea este singura din lume cu un indice pozitiv al aşteptărilor, însă au apărut o serie de semnale ale încetinirii economice în China.

În Japonia indicele agregat a scăzut până la -1 punct, de la -0,5 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 2 puncte, până la 1 punct, şi a unei scăderi de 3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -3 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul scăderii indicelui agregat cu 2,5 puncte, până la -24,1 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -31,3 puncte, de la -31 de puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 5 puncte, până la -16,8 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a scăzut cu 3 puncte, până la 4,2 puncte, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la 18,5 puncte, de la 17 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -9,3 puncte, de la -2,3 puncte în luna precedentă.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut semnificativ, până la -7,4 puncte, de la -11,3 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la -17,8 puncte, de la -11,3 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la 3,5 puncte, de la -11,3 puncte.

America Latină a trecut în categoria "declin" din categoria "stagnare", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -10,4 puncte, de la -8,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la -7 puncte, de la -1,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -13,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, de la -15,3 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la 0,1 puncte în martie 2023, de la 1,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2,5 puncte, până la 1,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 5,5 puncte, până la -1,3 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna martie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.309 investitori, dintre care 253 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. doar asta i dorinta guvernantilor si europarlamentarilor UE.....sa distruga economia privata mica si mijlocie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb