Sentix: Investitorii ignoră noile carantine şi au deplină încredere în strategia de vaccinare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2021

Sentix: Investitorii ignoră noile carantine şi au deplină încredere în strategia de vaccinare
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în perspectiva unei redresări economice puternice la nivelul zonei euro şi la nivel global a depăşit, din nou, aşteptările, conform raportului pentru ianuarie 2021 de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a crescut cu 4 puncte faţă de luna precedentă, până la 1,3 puncte, prima valoare pozitivă din februarie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 4,2 puncte, până la 33,5 puncte, un nou record, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 3,8 puncte, până la -26,5 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020 (vezi graficul).

Creşterea indicelui încrederii în perspectivele economice ale zonei euro este considerată surprinzătoare de analiştii de la Sentix, în condiţiile în care noilor restricţii impuse de autorităţi, însă este pusă pe seama "speranţelor ridicate pentru succesul campaniei de vaccinare".

"Investitorii ignoră noile carantine şi au deplină încredere în succesul strategiei de vaccinare", se subliniază în raportul de la Sentix, unde se mai lansează şi avertismentul că "investitorii par să subestimeze pericolul unor economii mult mai grav afectate decât o arată datele", în condiţiile în care "aceste efecte pot deveni vizibile doar la ridicarea completă a restricţiilor".

Toate regiunile urmărite în cadrul sondajului s-au menţinut în categoria de "redresare" economică, cu excepţia economiilor din Asia, exclusiv Japonia, care s-au menţinut în categoria de "boom" economic.

Indicele agregat al încrederii investitorilor în cea mai mare economie a Europei a crescut până la 9,2 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, de la 6,9 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a sub-indicelui aşteptărilor până la 37,5 puncte, un nou maxim istoric, de la 34,3 puncte în luna anterioară.

Indicele situaţiei curente a înregistrat a opta creştere consecutivă, cu 1,5 puncte, până la -15,8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020. Valoarea negativă a sub-indicelui situaţiei curente arată că "tendinţele recesionare nu au dispărut complet, iar redresarea este lentă".

Concluzia analiştilor de la Sentix cu privire la economia Germaniei arată că "aşteptările sunt marcate de o euforie prea mare, la fel cum sunt şi în zona euro, şi sunt trecute prea uşor cu vederea efectele negative ale politicilor de carantinare".

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix subliniază că aşteptările s-au îmbunătăţit considerabil în ultimele două luni, însă este nevoie ca "noul preşedinte să aplice politicile promise", iar "investitorii vor încerca să determine care programe vor fi urmărite cu prioritate de noua administraţie".

Indicele agregat al încrederii în cea mai mare economie a lumii a crescut până la 10,7 puncte în ianuarie 2021, de la 9,1 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri cu 0,5 puncte a indicelui situaţiei curente şi cu 3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 35,3 puncte, un nou nivel record.

Redresarea a continuat şi în America Latină, unde indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -11,2 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, de la -16,5 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 4,5 puncte, până la 20 de puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2013. Indicele situaţiei curente a crescut până la -38 de puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la -43,8 puncte în luna precedentă.

Creşterea indicelui agregat al încrederii şi a componentelor sale a continuat şi pentru economiile din Europa de Est. Indicele agregat a urcat cu 4,5 puncte, până la -1,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu 5 puncte, până la 25,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2006, şi a unei creşteri cu 4 puncte a indicelui situaţiei, până la -26 de puncte.

Redresarea puternică a indicelui agregat al încrederii în economia Elveţiei din ultima lună a anului trecut a fost urmată de o creştere uşoară în prima lună din 2021, de 0,4 puncte, până la 11,1 puncte, pe fondul unei creşteri cu 3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -2,3 puncte, şi a unei scăderi a indicelui aşteptărilor până la 25,3, de la 28 de puncte.

O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la nivelul încrederii în economia Austriei, unde indicele agregat a crescut până la 9,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, de la 3,4 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a atins un nou maxim, de 48,8 puncte, după o creştere cu 0,8 puncte faţă de luna anterioară. Indicele situaţiei curente a crescut cu 9,8 puncte, până la -23,5 puncte.

Pentru economiile din Asia, exclusiv Japonia, anul 2021 a început cu o temperare surpinzătoare a încrederii investitorilor. Indicele agregat a scăzut cu 0,1 puncte, până la 29,6 puncte, în condiţiile unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu două puncte, până la 17,8 puncte.

Sub-indicele aşteptărilor şi-a continuat creşterea, până la 42 de puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2004, de la 40 de puncte în decembrie 2020.

Încrederea investitorilor s-a temperat şi pentru economia Japoniei, unde indicele agregat a scăzut cu 0,9 puncte, până la 13,6, pe fondul scăderii indicelui situaţiei curente până la -5 puncte, de la -2,3 puncte în luna precedentă, şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 1,2 puncte, până la 34 de puncte, cel mai ridicat nivel din august 2004.

Indicele încrederii de la Sentix pentru ianuarie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.168 de investitori, dintre care 277 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu cred ca toate conditiile economice sunt pregatite si coapte pentru scaderea brusca din trim 2/2021 :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb