Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut sub aşteptări în octombrie 2023, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).
Indicele agregat a coborât până la -21,9 puncte, de la -21,5 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 5 puncte, până la -27 de puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -16,8 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2023, de la -21 puncte.
"Îmbunătăţirea aşteptărilor nu indică încă o schimbare de direcţie, ci reprezintă, în cel mai bun caz, o diminuare a impulsului negativ", se arată în raportul de la Sentix, deoarece "valoare negativă a aşteptărilor înseamnă că evaluarea investitorilor cu privire la economia de peste şase luni este mai slabă decât evaluarea pe care o fac asupra situaţiei actuale".
În raport se mai aminteşte că "mâinile Băncii Centrale Europene sunt legate din punctul de vedere al investitorilor", în condiţiile în care nu există niciun semnal privind o posibilă intervenţie pentru susţinerea economiei.
Pe fondul aşteptărilor negative la nivel global, zona euro, Germania şi Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune". Statele Unite au fost menţinute în categoria "temperare", iar economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost menţinute în categoria "stagnare".
La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o creştere uşoară, cu 2 puncte, până la -31,1 puncte, după cinci scăderi consecutive. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 1,2 puncte, până la -39,5 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2020, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 5,5 puncte, până la -22,3 puncte.
"Situaţia economică din Germania rămâne tensionată", după cum arată arată economiştii de la Sentix, care subliniază că o astfel de valoare a indicelui încrederii a mai fost înregistrată doar în perioada acută a pandemiei, când economia a fost blocată de autorităţi.
Dincolo de Ocean, "economia americană rămâne relativ robustă", dar pierde din impulsul pozitiv, pe fondul "efectelor lente, dar constante, ale politicii monetare restrictive". Indicele agregat al încrederii a scăzut până la 0,2 puncte, de la 2,2 puncte, pe fondul scăderii indicelui situaţiei curente cu 2,2 puncte, până la 11,8 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -9,5 puncte, de la -9 puncte în luna anterioară.
Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în luna octombrie 2023 cu 0,2 puncte, până la 0,7 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 0,5 puncte, de la 1,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 1 punct, de la 0,3 puncte.
Raportul de la Sentix caracterizează economia Japoniei drept "surprinzător de robustă", deoarece "beneficiază de slăbirea monedei naţionale, care a condus la stabilizarea exporturilor". Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 0,2 puncte, până la 3,3 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 0,2 puncte, până la -3,5 puncte, şi a unei scăderi de 0,2 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 10,3 puncte.
Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul scăderii indicelui agregat cu 0,6 puncte, până la -23,1 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -30 de puncte, cel mai redus nivel din martie 2023, de la -28,8 puncte, iar indicele aşteptărilor s-a menţinut la -16 puncte.
Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit uşor, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la -3,7 puncte, de la -5,5 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 0,5 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021, de la 5,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -7,8 puncte, de la -16,3 puncte în luna anterioară.
Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut puternic, până la -26,3 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022, de la -13,3 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la -23 de puncte, de la -12,5 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 15,5 puncte, până la -29,5 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021.
America Latină a rămas în categoria "declin" pe fondul creşterii cu 0,1 puncte a indicelui agregat al încrederii, până la -11,5 puncte, pe fondul scăderii cu un punct a indicelui situaţiei curente, până la -15 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la -8 puncte, de la -9,3 puncte.
Indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o scădere de 0,4 puncte, până la -5,8 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 1,1 puncte, până la -5 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2023, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 0,2 puncte, până la -6,6 puncte.
Indicele încrederii de la Sentix pentru luna octombrie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.222 investitori, dintre care 235 au fost investitori instituţionali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2023, 07:12)
nu imi plac graficele scurte…
nu prea spun mare lucru…. intr-un context mai amplu…
puneti graficele mai lungi de 40-50-100 de ani si atunci se linisteste / lumineaza toata lumea.
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2023, 08:36)
cu cit cresc preturile ,cu atit cistiga statul mai mult din taxe....deci inflatia si falimentele vor continua. Statele obeze au nevoie de incasari.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2023, 09:56)
Dc intrebi oamenii de afaceri, lucrurile nu merg bine de loc. da mai merge treaba din inertie, dar "motoarele economiei" sunt gripate: agricultura are preturi mici la cereale , legume sa, dar inputuri mult crescute din cauza inflatiei, constructiile , stim, preturi la vanzare limitate de cerere si dobanzi, dar materiale de constructii, utilaje si munca mult mai scumpe-rezultatul, se cam sta pe santiere, in it am auzit ca a inceput sa nu mai fie asa de grozav, si din cauza ca la zero la suta dobanzi si bani pe toate gardurile, toata lumea facea jocuri, aplicatii sau ce mai faceau, 90% din ele tampenii, scuzati expresia, si asta acum nu se mai poate. ai un produs util si profitabil, ok, nu, bye.