Sentix: Vremea bună readuce speranţa în Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie 2022

Sentix: Vremea bună readuce speranţa în Europa
Călin Rechea

Indicii încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro au înregistrat o creştere peste aşteptări în noiembrie 2022, după cum arată ultimul raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a crescut cu 7,4 puncte faţă de luna precedentă, până la -30,9 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 8,7 puncte, până la -32,3 puncte, iar indicele condiţiilor curente a crescut cu 6 puncte, până la -29,5 puncte. Aceste valori nu reprezintă, însă, semnalul pentru o inversare a tendinţei negative, după cum se arată în raport.

Temperaturile medii din octombrie 2022, semnificativ mai mari decât în anii precedenţi, au contribuit decisiv la creşterea optimismului, deoarece au condus la "diminuarea îngrijorărilor referitoare la o criză catastrofală a gazelor naturale".

Menţinerea stocurilor de gaze naturale la un nivel foarte ridicat a fost posibilă ca urmare a eforturilor făcute de gospodării şi companii de a consuma mult mai puţin decât în anii precedenţi, după cum se subliniază în analiza de la Sentix

"Eforturile de economisire au fost enorme la nivelul sectoarelor industriale", conform raportului, însă "acestea nu sunt optimizări sau măsuri adevărate de economisire, ci sunt rezultatul închiderii capacităţilor de producţie".

În plus, optimismul investitorilor ar putea să fie prematur, deoarece "urmează luni critice din punct de vedere al temperaturilor, după condiţiile favorabile de la începutul perioadei toamnă - iarnă".

Despre ultima majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzilor de politică monetară se spune că are o influenţă redusă asupra datelor curente.

Sectorul bancar a beneficiat de majorarea anunţată de BCE, care a condus la o creştere a marjei dobânzilor, însă instituţiile financiare se confruntă şi cu o creştere substanţială a riscului de credit pentru creditele comerciale şi cele ipotecare.

"Multe evoluţii problematice au loc mai încet în actualul ciclu economic, însă direcţia este clară: creşterea dobânzilor, pe fondul unei economii slăbite, reprezintă o combinaţie explozivă", mai avertizează analiştii de la Sentix.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat prima creştere lunară, după patru scăderi consecutive, până la -30 de puncte, de la -37,4 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut 5,5 puncte, până la -28 de puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut până la -32 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, de la minimul istoric de -41,3 puncte.

Prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor nucleare până în aprilie 2023 şi repornirea unor centrale pe cărbune au determinat scăderea semnificativă a preţurilor energiei electrice, iar această reducere a preţurilor energiei a contribuit la îmbunătăţirea încrederii investitorilor.

Indicele agregat al încrederii în economia SUA a crescut în noiembrie 2022, cu 3,2 puncte, până la -9,4 puncte, în condiţiile unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la 4 puncte, de la -0,3 puncte, şi a unei creşteri până la -22 de puncte a indicelui aşteptărilor, de la -24,3 puncte.

"Piaţa stabilă a muncii din Statele Unite a permis economiei să reziste bine în faţa majorărilor agresive ale dobânzii de politică monetară", se subliniază în raportul de la Sentix, unde se mai arată că încrederea consumatorilor s-a deteriorat considerabil pe fondul creşterii preţurilor şi a incertitudinii.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut nesemnificativ în noiembrie 2022, cu 0,4 puncte, până la -12,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 2 puncte, până la -13,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -11,5 puncte, cel mai redus nivel din septembrie 2020, de la -10,3 puncte.

Analiştii de la Sentix afirmă că indicii încrederii pentru această regiune dominată de China nu s-au aliniat tendinţei globale, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing au subliniat că vor continua să aplice strategia zero-covid, iar investitorii se întreabă cât va fi menţinută în China această situaţie anacronică.

În Japonia indicele agregat a crescut până la -15,2 puncte, de la -16,6 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri uşoare a indicelui situaţiei curente, cu 0,5 puncte, până la -10 puncte, şi a unei creşteri de 2,2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -20,3 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 4 puncte, până la -37,8 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -44,3 puncte, de la -47 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 5,5 puncte, până la -31 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a scăzut semnificativ, până la -10,3 puncte, de la 0,9 puncte, în condiţiile scăderii indicelui situaţiei curente până la 6,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, de la 19,3 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -26 puncte, de la -16 puncte în luna precedentă.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut până la -24,2 puncte, de la -32,1 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -35,3 puncte, de la minimul record, de -42,5 puncte, înregistrat în luna precedentă, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -12,5 puncte, de la -21 de puncte.

America Latină a rămas în categoria "recesiune", pe fondul creşterii uşoare a indicelui agregat al încrederii, până la -21,4 puncte, de la -24,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 4,5 puncte, până la -20 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 1,7 puncte, până la -22,8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la -17,7 puncte în noiembrie 2022, de la -20,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 1,5 puncte, până la -15,1 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 3,6 puncte, până la -20,3 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna noiembrie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.348 de investitori, dintre care 273 au fost investitori instituţionali.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb