Organizaţiile teritoriale ale ALDE doresc ca în cel mai scurt timp lucrurile să fie tranşate în ceea ce priveşte conducerea partidului. Delegaţia Permanentă ALDE Timiş a decis cu unanimitate de voturi organizarea congresului la nivel naţional în vederea alegerii conducerii centrale a partidului, conform statutului. Conducerea "bicefală" nu mai este dorită, membrii de partid insistând pentru alegerea unui singur lider. Deocamdată nu s-a pus problema depunerii candidaturilor pentru funcţia de preşedinte, dar cei mai îndreptăţiţi pentru acest lucru par a fi actualii copreşedinţi: Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.
Deputatul Marian Cucşa, preşedintele ALDE Timiş a făcut câteva precizări pe această temă: "Am avut deosebita bucurie de a mă reîntâlni cu colegii din toate organizaţiile din judeţ şi de a dezbate atât subiecte ce ţin de organizarea internă a partidului, cât şi subiecte care ţin de administraţia locală şi guvernare pentru a îndeplini, cu maximă responsabilitate, cele asumate în campaniile electorale. În urma dezbaterilor între colegi, Delegaţia Permanentă a ALDE Timiş a solicitat prin votul majorităţii delegaţilor prezenţi, organizarea cât mai rapidă a congresului la nivel naţional în vederea alegerii conducerii centrale. Ne dorim organizarea Congresului Naţional cel târziu în luna aprilie 2017 pentru ca cei aleşi în conducere să pregătească partidul din punct de vedere organizatoric pentru următoarele alegeri şi să vegheze la implementarea programului de guvernare pentru a fi aplicate măsurile liberale. Pentru o mai bună organizare este mult mai eficient şi se impune să alegem un birou naţional condus de un singur preşedinte".
Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) s-a înfiinţat prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator, în acel moment s-a optat pentru o conducere duală, copreşedinţii partidului sunt Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu. La alegerile locale din 2016, ALDE s-a clasat pe a treia poziţie (după PSD şi PNL), în funcţie de numărul de voturi obţinute, iar la alegerile parlamentare de la finele anului trecut a fost al cincelea partid în opţiunile electoratului (după PSD, PNL, USR şi UDMR).