Septembrie aduce scumpiri la alimente şi utilităţi

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2012

Septembrie aduce scumpiri la alimente şi utilităţi

Comisia Europeană: România, cea mai mare reducere a producţiei de cereale în 2012

Preţul energiei electrice creşte 3% de la 1 septembrie, iar gazele se scumpesc din 15 septembrie

Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii. Preţul gazelor naturale va creşte, din 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, ne-a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ. Domnia sa a spus: "De la 1 septembrie 2012, 15% din piaţa energiei electrice va fi dereglementată, ceea ce înseamnă că această cantitate va trece pe piaţa concurenţială. Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpăra, deci, de pe piaţa reglementată cei 15%, ci de pe cea concurenţială, ceea ce presupune o creştere cu 2-3% a preţului energiei electrice pentru consumatorul final. În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei indus­triali. Această majorare are loc deoarece traderii nu şi-au recuperat costurile din anul 2009".

La finalul ultimei misiuni a Fondului în România, şeful delegaţiei, Erik de Vrijer, a precizat că preţul gazelor naturale trebuie să crească până la jumătatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru consumatorii industriali.

Frumosu (FSIA): Preţul pâinii va creşte cu 20%, carnea şi laptele - mai scumpe cu 10%

Preţul pâinii va creşte cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioa­dă România, dar şi al crizei economice de la nivel mondial, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Domnia sa a precizat: "Responsabile pentru creşterea preţurilor sunt atât seceta prelungită din ultimele luni din ţara noastră, cât şi seceta şi criza economică cu care se confruntă celelalte state ale lumii. În aceste condiţii, populaţia va trebui să suporte o majorare a preţului pâinii cu 20%, în timp ce la carne, lapte şi produse din lapte creşterea preţurilor va fi de până la 10%. În cazul pâinii, de exemplu, majorarea preţului grâului cu 50% ar antrena o creştere a preţului pâinii pe real cu 40%, însă piaţa nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%". Potrivit acestuia, majorarea preţului la alimente este determinată şi de absenţa unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii.

Dragoş Frumosu a mai spus: "Cu excepţia înfiinţării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura Româ­niei a fost lăsată intenţionat la o parte, pentru a asigura piaţa de des­facere pentru producţia provenită de la celelalte ţări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârşit la concluzia că agricultura ţării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea a ţării noastre".

Dragoş Frumosu a menţionat, totodată, şi măsurile care trebuie luate cât mai urgent pentru revigorarea agriculturii: "Este necesară utilizarea în totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, în paralel cu refacerea sistemului de irigaţii. De asemenea, apa, energia electrică şi combustibilul utilizate în agricultură ar trebui livrate la preţuri speciale, mai mici, iar statul ar trebui să asigure anumite forme de ajutor către micii fermieri, însă numai dacă aceştia fac parte din asociaţii puternice, cu o capacitate mai bună de negociere".

Preţul mezelurilor ar putea creşte cu cel puţin 5-10% până la sfârşitul anului

Preţul mezelurilor ar putea creşte cu cel puţin 5-10% până la sfârşitul anului, din cauza scumpirii cărnii de porc pe piaţa europeană, care înregis­trează cel mai mare preţ din ultimii patru ani, consideră directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan, citat de Agerpres. "Modificarea preţurilor la mezeluri se decide de fiecare companie în parte, dar în mod sigur procesatorii români vor ţine cont de preţul materiei prime, respectiv al cărnii de porc, care a crescut semnificativ din cauza scumpirii furajelor. În acest an, preţul cărnii a înregistrat în Uniunea Europeană cel mai mare preţ din ultimii patru ani, iar până la finele anului va mai creşte cu 10-15%. Pentru că materia primă reprezintă 60-70% din costurile de producţie estimăm că vom vedea până la finele anului o creştere de cel puţin 5-10% în preţul mezelurilor. Totul depinde însă de cum vor evolua preţurile, în lunile următoare, dar şi de puterea de cumpărare", a declarat Mihai Vişan.

Acesta a precizat că şi scumpirea gazelor cu 10%, măsură anunţată începând cu 15 septembrie, va influenţa costurile de producţie ale procesatorilor, dar ponderea în produsul finit va fi mai redusă.

Procesatorii români importă circa 40% din carnea necesară procesării, în special de pe piaţa Uniunii Europene, la un preţ de circa 1,75 euro pe kg carcasă, iar restul provine de pe piaţa internă, la un preţ similar.

Ministerul Agriculturii se aşteaptă la scumpiri mai reduse

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin mizează însă pe scumpiri ceva mai reduse.

"Niciodată însă creşterea de preţ, care la cereale a fost de 30%, nu s-a regăsit şi în preţul final, dacă am avut o creştere de 30%, în unele cazuri, creşterea finală a fost de 3-5 procente. Este evident că atât la grâu, cât şi la celelalte produse, mai ales la cele care sunt afectate în România într-un mod puternic, porumb şi floarea soarelui, creşterile la aceste produse au fost destul de importante şi sunt destul de importante", a spus ministrul Daniel Constantin în urmă cu o săptămână, la Sibiu.

Domnia sa nu a putut estima care vor fi preţurile alimentelor de bază în această toamnă, însă se aşteaptă la scumpiri cauzate de secetă: "Este foarte greu să facem această diferenţă. Factorul secetă a avut un impact în ceea ce priveşte preţul produselor de bază. În ce măsură creşterea de preţ la produsele de bază va fi reflectată în preţul final, cel pe care îl plăteşte, consumatorul pe raft, vom vedea. (...) Nu pot să estimez. Suntem o economie de piaţă funcţională, preţul este dat de piaţă".

Măsuri de sprijinire a fermierilor

Potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene a declarat sâmbătă premierul Victor Pontam care a solicitat ca Ministerul Agriculturii să înceapă procedurile de sprijinire a fermierilor.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectaţi de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafeţe cuprinse între un hectar şi maximum 10 hectare.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a precizat că cererile de sprijin trebuie depuse până la 15 octombrie, iar ajutorul va fi plătit începând cu 1 noiembrie 2012.

Minus 35,8%, la producţia de cereale

Ţara noastră înregistrează cea mai drastică scădere a producţiei de cerea­le în 2012, de 35,8%, potrivit Comisiei Europene.

Seceta, care a afectat puternic producţia de cereale din Statele Unite şi a dus preţurile la niveluri record, a avut consecinţe mai reduse în Europa, unde producţia se va contracta în medie în acest an cu 2,2%, arată Comisia Europeană într-un raport asupra culturilor agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb