SEPTEMBRIE FINANCIAR Luna septembrie în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 octombrie 2020

Luna septembrie în cifre

1 septembrie

✓ Este reluată, cu o serie de restricţii, activitatea în domeniul HoReCa, însă barurile şi cluburile rămân în continuare închise.

✓ Liviu Vasilescu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, demisionează din funcţie după scandalul iscat în urma negocierilor suspecte pe care le-a purtat cu clanul interlop Duduianu pentru organizarea funeraliilor celui cunoscut sub denumirea de Emi Pian.

✓ Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4703 lei, conform BNR.

✓ Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8393 RON, potrivit BNR.

✓ Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,0395 lei, conform BNR.

2 septembrie

✓ Parlamentul adoptă legea prin care atribuie Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) cu titlu gratuit proprietatea tuturor terenurilor statului pe care Camera deţine construcţii legale. Conform actului normativ, CCIR nu poate schimba destinaţia terenurilor respective timp de 49 de ani.

3 septembrie

✓ Comisia Europeană aprobă alocarea unei finanţări de 875 de milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Sibiu - Piteşti.

✓ Guvernul adoptă hotărârea prin care stabileşte ca alegerile parlamentare să aibă loc în 6 decembrie 2020.

4 septembrie

✓ USR şi UDMR contestă la Curtea Constituţională a României (CCR) actul mai sus menţionat (privind alegerile parlamentare).

8 septembrie

✓ Un raport al Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transporturilor arată că 107 funcţionari de la Direcţia de Transport Rutier, Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român şi ISCTR au încasat ilegal, în ultimii patru ani, 4,37 milioane de euro din activitatea de examinare, bani care ar fi trebuit să intre în bugetul ARR.

10 septembrie

✓ Raportul de activitate a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) desemnează România drept campioană la fraudarea fondurilor europene în anul 2019, cu 11 investigaţii deschise şi 9 recomandări.

✓ Cabinetul Orban alocă 625 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare şi 1,34 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor administraţiilor publice locale.

14 septembrie

✓ Are loc redeschiderea şcolilor în condiţii de pandemie.

✓ Guvernul aprobă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 septembrie.

✓ BNR anunţă că, în perioada ianuarie - iulie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4.863 milioane de euro, comparativ cu 6.038 milioane euro în perioada ianuarie-iulie 2019; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 635 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 370 milioane euro, balanţa veniturilor primare şi-a redus deficitul cu 945 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 495 milioane euro.

15 septembrie

✓ Are loc inaugurarea Magistralei 5 de metrou pe tronsonul Eroilor - Drumul Taberei - Râul Doamnei, lucrare care a durat nouă ani şi pentru care au fost alocaţi 3,22 miliarde lei, din care 15% reprezintă contribuţia statului român, iar 85% - fonduri europene.

16 septembrie

✓ Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului adoptă un raport favorabil pentru modificarea rectificării bugetare. Raportul înlocuieşte majorarea cu 14% a valorii punctului de pensie cu procentul de 40% stabilit în Legea pensiilor.

✓ Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 258,2908 lei, conform BNR.

17 septembrie

✓ Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5228 lei, potrivit datelor BNR.

21 septembrie

✓ Piaţa noastră de capital intră oficial în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, după ce, în urmă cu un an, agenţia londoneză de rating stabilise că sunt îndeplinite criteriile pentru accederea în eşalonul superior pieţelor de frontieră, în care ne-am aflat din 2008 încoace.

22 septembrie

✓ Majoritatea parlamentară alcătuită din PSD, ALDE, Pro România, UDMR şi PPU-SL modifică rectificarea bugetară adoptată de Guvern în 14 august, prevăzând majorarea salariilor profesorilor cu 25% şi creşterea punctului de pensie cu 40%.

✓ Curtea de Conturi sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la preţurile achiziţiilor de medicamente, materiale de protecţie sanitară şi echipamente medicale, efectuate de compania de stat Unifarm SA, în cadrul ajutorului de stat oferit Republicii Moldova de către guvernul Orban pentru combaterea pandemiei Covid-19.

23 septembrie

✓ Michal Bobek, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, arată că înfiinţarea şi funcţionarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor sunt contrare normelor europene.

✓ BNR anunţă că Direcţia Supraveghere din cadrul său va avea o nouă conducere începând cu data 1 octombrie 2020: domnul Adrian Cosmescu va prelua funcţia de director al Direcţiei Supraveghere, iar domnul Nicolae Cătălin Davidescu - pe cea de director adjunct.

24 septembrie

✓ CCR respinge sesizarea Guvernului cu privire la legea prin care majoritatea parlamentară de stânga a respins ordonanţa de urgenţă privind dublarea etapizată a alocaţiilor copiilor.

✓ CCR respinge sesizările privind modificarea Legii concurenţei.

✓ Şefa DIICOT, Giorgiana Hossu, demisionează din funcţie după ce soţul său a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unui dosar instrumentat de DNA.

✓ Şeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Constantin Florea, şi Ionuţ Cătălin Sindile, fost împuternicit inspector general al IGJR, sunt puşi sub urmărire penală de DNA pentru sute de ore suplimentare care ar fi fost pontate ilegal.

✓ Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,1883 RON, conform BNR.

25 septembrie

✓ Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8750 lei, potrivit cifrelor BNR.

27 septembrie

✓ Au loc alegerile locale. La nivel naţional, PNL este pe primul loc în opţiunile alegătorilor, cu 34% din voturile exprimate, urmat de PSD - cu 30%. PSD deţine şefia a 20 de judeţe, PNL controlează 17 judeţe, iar UDMR - 4 judeţe.

✓ În Capitală, Primăria Generală a fost câştigată de deputatul independent Nicuşor Dan, candidat susţinut de PNL şi alianţa USR-PLUS.

28 septembrie

✓ Izbucneşte un scandal privind alegerile pentru Primăria Sectorului 1 din Capitală, cu acuzaţii de fraudare a voturilor, lansate atât de tabăra USR-PNL, cât şi de PSD. O anchetă penală este în desfăşurare.

✓ Parchetul European devine funcţional, moment în care procurorul şef Laura Codruţa Kovesi şi ceilalţi 22 de procurori din partea fiecărui stat participant la instituţia europeană au depus jurământul.

✓ Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 249,1178 lei, potrivit BNR.

29 septembrie

✓ Ministerul de Finanţe anunţă că, în primele opt luni ale anului curent, deficitul bugetar a atins 5,18% din Produsul Intern Brut (PIB), ajungând la 54,77 miliarde de lei. Conform instituţiei, mai mult de jumătate din acest deficit provine din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia de Covid-19.

✓ Curtea Constituţională decide că Parlamentul este autoritatea care va stabili data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

30 septembrie

✓ Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 50.886. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 2.343 de decese, 27.007 de persoane au fost vindecate, iar 4.433 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la zece zile după depistare. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii iulie, un total de 7.456 de persoane internate cu COVID-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 409 pacienţi la ATI. Totodată, 4.530 de persoane se aflau în izolare instituţionalizată, iar 4.458 - în izolare la domiciliu. Alte 18.525 de persoane erau în carantină la domiciliu, sub monitorizare medicală, şi 53 de persoane în carantină instituţionalizată. Pânăla 31 iulie, la nivel naţional au fost prelucrate 1.202.607 de teste Covid-19

✓ Banca Naţională a României (BNR) anunţă că fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în ţara noastră a fost de 5,173 miliarde euro în 2019.

✓ Indicele BET - reperul Bursei de Valori Bucureşti - a crescut cu 0,11% în septembrie, la 9.007,2 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,4%, la 810,32 de puncte.

✓ Acţiunile TeraPlast (TRP) au bifat o creştere de 11,96%, la 0,402 lei, în septembrie, în condiţiile apariţiei informaţiei că producătorul de materiale de construcţii este cel de-al treilea emitent de la BVB care va fi inclus de FTSE în indici ce includ pieţe emergente.

✓ Titlurile Banca Transilvania (TLV), cel mai important emitent de la BVB inclus în indicii de pieţe emergente ai FTSE, au urcat cu 3,5%, la 2,365 lei, în septembrie.

✓ Acţiunile Electrica (EL) au scăzut cu 8,05%, în septembrie, la 10,85 lei, pe fondul unor volume preponderent sub media zilnică a anului.

✓ Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,39%, la 42.053 puncte, creştere imprimată de titlurile FP şi SIF Transilvania (SIF3).

Scandalul SIF Oltenia

✓ - 03.09.2020: Convocarea AGOA, la 12-13.10.2020, (la solicitarea comună a SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia), pentru revocarea hotărârilor AGOA din 28.04.2020 şi pentru aprobarea unora dintre aceleaşi hotărâri care se cer revocate (sâc!); data de referinţă - 30.09.2020;

✓ - 16.09.2020: SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia solicită completarea ordinii de zi a AGOA SIF Oltenia (SIF5), din 12-13 octombrie, cerând atragerea răspunderii a patru din cei cinci administratori (Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), "pentru prejudiciul cauzat de aceştia Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia S.A. prin contractarea împrumutului în sumă de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania SA";

- ✓ 18.09.2020: SAI Certinvest (în calitate de administrator al Fondului Deschis de Investiţii Certinvest BET FI Index, Fondului Deschis de Investiţii Certinvest XT Index, Fondului de Investiţii Alternativ Certinvest Acţiuni) se raliază solicitării de completare a ordinii de zi a AGOA S.I.F Oltenia din 12-13.10.2020, formulată de SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, dar solicitarea revocării aceloraşi patru membri ai administrării este motivată altfel:

- A. Nerespectarea dreptului fundamental al acţionarilor de a completa ordinea de zi a unei AGA;

- B. Nerespectarea deciziilor ASF.

✓ - 24.09.2020: ASF decide reevaluarea tuturor celor cinci membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia;

✓ - 25.09.2020: Consiliul de administraţie SIF Oltenia comunică completarea ordinii de zi a AGOA convocată pentru data de 12-13.10.2020, dar îl adaugă şi pe cel de al cincilea membru - Cristian Buşu - în lista celor care sunt propuşi pentru atragerea răspunderii.

✓ - 30.09.2020: ASF somează Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia să modifice ordinea de zi a AGOA din 12-13 octombrie, respectând cu stricteţe solicitarea acţionarilor SIF Banat Crişana, SIF Muntenia, Fondului Deschis de Investiţii Certinvest BET FI Index, Fondului Deschis de Investiţii Certinvest XT Index, Fondului de Investiţii Alternativ Certinvest Acţiuni, cerând ca Cristian Buşu să fie exclus din lista administratorilor propuşi pentru atragerea răspunderii; întrucât somaţia ASF a întârziat cinci zile, fiind remisă chiar în ziua de referinţă a AGOA (30.09.3020), ea nu mai poate fi operată legal.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb