Serbia anchetează preluarea companiei energetice NIS de către grupul rus Gazprom Neft

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 13 august 2014

Poliţia sârbă investighează privatizarea din 2008 a companiei energetice de stat NIS, al cărei acţionar majoritar este acum grupul rus Gazprom Neft, a anunţat Ministerul de Interne de la Belgrad, transmite Reuters.

În 2008, Gazprom Neft a achiziţionat o participaţie de 51% în NIS, pentru 400 milioane de euro, într-o perioadă în care Guvernul sârb era condus de actualul lider al opoziţiei, Partidul Democrat.

Unii politicieni au afirmat în acel moment că tranzacţia a subevaluat masiv valoarea de piaţă a NIS. Privatizarea s-a făcut într-un moment în care Serbia se baza pe dreptul de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca orice sprijinire de către Naţiunile Unite a declaraţiei de independenţă a Kosovo.

"O echipă specială de investigaţii va verifica toate faptele şi circumstanţele legate de privatizarea NIS", a anunţat Ministerul de Interne de la Belgrad, potrivit Agerpres. Vânzarea a făcut parte dintr-un acord mai amplu între Rusia şi Serbia, care a inclus şi angajamentul de a a construi gazoductul South Stream prin Serbia şi construirea unei facilităţi de stocare a gazelor naturale.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră.

În Bulgaria se va ramifica în două - spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, şi Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Luna trecută Gazprom a anunţat că subsidiara sa Tsentrgaz a câştigat procedura de licitaţie pentru construcţia secţiunii din Serbia a gazoductului South Stream, un proiect pe care Uniunea Europeană încearcă în prezent să-l blocheze.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a reafirmat recent că Serbia îşi doreşte să devină membră a Uniunii Europene, dar a subliniat că ţara sa nu vrea să îşi deterioreze relaţiile cu Rusia în acest proces.

NIS Petrol deţine, în acest moment, 15 staţii de distribuţie a carburanţilor în România, sub brandul Gazprom, şi vrea să-şi dubleze numărul benzinăriilor până la finele anului, după investiţii de 15-20 de milioane de euro. Totodată, NIS Petrom deţine şi concesiunea a şase perimetre petrolifere de explorare în vestul României. Patru dintre ele sunt în colaborare cu canadienii de la East West Petroleum, unul - în parteneriat cu Moesia Oil and Gas, iar al şaselea - împreună cu Zeta Petroleum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb