Şereş acuză distribuitorii de gaze că pun în pericol alimentarea populaţiei

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 3 noiembrie 2006

Şereş acuză distribuitorii de gaze că pun în pericol alimentarea populaţiei

ANRGN este urecheată pentru că trebuia să fie mai fermă, iar "Petrom" atenţionată pentru că solicită scumpiri intempestive

Companiile de dis­tribuţie şi furnizare a gazelor naturale ("Dis­trigaz Sud" şi "E.ON Gaz") nu au încheiat, nici până la această dată, cu producătorii interni, contractele de achiziţionare care să asigure alimentarea în parametri normali pentru această iarnă. Situaţia persistă din luna septembrie din cauza faptului că "OMV-Petrom" a anunţat scumpiri pentru gazul comercializat.

În aceste condiţii, siguranţa în alimentarea cu gaze este pusă în pericol, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Codruţ Şereş, ministrul Economiei.

Mai mult decât atât, cele două companii au contracte de import de gaze naturale care nu conţin clauze asiguratorii în cazul în care furnizorul extern nu respectă condiţiile contractuale. Ministerul Economiei va mai cere celor doi acţionari majoritari de la societăţile de distribuţie, "Gaz de France" şi "E.ON Ruhrgas", să aplice, pentru gazul importat, aceleaşi politici tarifare pe care le au şi în ţările de origine (Franţa şi Germania). Practic, furnizorii externi pot să nu respecte, din diverse motive, cantităţile contractate în vârfurile de consum din perioada rece pe motiv că le livrează mai târziu. "Astfel, riscăm să ne confruntăm cu disfuncţionalităţi în alimentarea cu gaze de genul întreruperilor sau scăderii presiunii", a subliniat Codruţ Şereş.

Domnia sa susţine că această situaţie este fără precedent şi a spus că a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliilor de Administraţie pentru "Distrigaz Sud" şi "E.ON Gaz" (fostul "Distrigaz Nord").

În calitate de reprezentant al statului român (acţionarul minoritar al celor două societăţi de distribuţie), ministerul economiei va cere conducerilor "Distrigaz Sud" şi "E.ON Gaz" lămuriri asupra întârzierilor în încheierea contractelor de aprovizionare cu gaze.

Ministrul Şereş afirmă că distribuitorii de gaze nu îşi permit să ignore cererile ministerului economiei mai ales că obligativitatea asigurării siguranţei în alimentare prin contractele adecvate cu producători interni şi externi este stipulată de Legea Gazului.

În plus, luna octombrie a dat emoţii autorităţilor pentru că societăţile de distribuţie au anunţat un consum mai mic de gaze decât cantitatea trasă din conductele "Transgaz" (concret, distribuitorii au apelat la rezervele de gaz din conducte, soluţie care nu poate fi aplicată în perioada friguroasă a anului, când consumul creşte semnificativ).

Codruţ Şereş este convins că situaţia se va rezolva rapid, pe cale amiabilă, mai ales că ANRGN a acceptat majorarea de costuri în achiziţia gazului de pe piaţa internă. Astfel, de pe 11 noiembrie, consumatorii casnici vor plăti cu 8% mai mult.

În plus, ca să se asigure că alimentarea cu gaze nu va mai fi o problemă, ministerul economiei a elaborat un proiect de lege a siguranţei în alimentarea cu gaze. Actul normativ vine în completarea Legii Gazului şi aduce sancţiuni drastice pentru distribuitori şi furnizori. Situaţia va fi controlată de o comisie de coordonare formată din reprezentanţii operatorilor privaţi, ai consumatorilor şi cei ai ministerelor finanţelor, administraţiei, economiei, ANRGN şi autoritatea pentru resurse minerale.

Ministrul Economiei, Codruţ Şereş, susţine că "Petrom" are vina de a fi scumpit discreţionar gazul, iar autoritatea de reglementare din domeniu (ANRGN) de a nu fi acţionat mai ferm în scandalul preţului gazelor. Domnia sa susţine că ANRGN trebuia să se asigure că toate contractele dintre distribuitori şi producători sunt încheiate din timp, chiar dacă la un preţ mai mare decât cel reglementat. Legea permite ca aceste majorări să fie recunoscute în tarif.

Gabriel Sârbu, purtătorul de cuvânt al ANRGN, ne-a explicat că autoritatea a fost cât se poate de fermă în această problemă şi că a acţionat conform legilor în vigoare. "Am reacţionat imediat ce am văzut că problema lipsei contractelor persistă. Acum toate documentele pot fi încheiate între distribuitori şi producători pentru că am anunţat noul preţ al gazului pe piaţa internă", ne-a declarat domnia sa.

Reprezentantul ANRGN ne-a mai spus că, săptămâna viitoare, va fi anunţat şi graficul de aliniere a preţului gazului pentru anul 2007. Acest grafic va trebui să fie asumat de producători, distribuitori şi furnizori ca să nu mai apară elemente neprevăzute în alimentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb