SERGIU OPRESCU, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR: "Dacă ne uităm la o situaţie anuală, suntem într-un scenariu de revenire economică de tip V"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 noiembrie 2020

Sergiu Oprescu

Sergiu Oprescu

"Sistemul bancar românesc nu este doar un punct de sprijin al populaţiei, ci în acelaşi timp şi soluţie pentru problemele crizei generate de pandemie"

Evoluţia economiei în contextul pandemiei de Covid-19 relevă, dintr-o perspectivă anuală, o revenire în formă de V, în care sistemul bancar din ţara noastră funcţionează ca un amortizor al şocului pe panta descendentă şi de accelerator pe cea ascendentă, a spus ieri Sergiu Oprescu, Preşedintele Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Preşedinte Executiv, Alpha Bank România, în cadrul unei videoconferinţe.

Sergiu Oprescu a declarat: "Sistemul bancar românesc a intrat în pandemie cu o serie de puncte tari. Indicatorii de lichiditate, solvabilitate, în general cam toate raţiile prin care un sistem bancar este monitorizat şi măsurat au fost peste media sistemelor bancare europene. Avem bineînţeles si puncte slabe cum este intermedierea finciară. Sistemul bancar românesc nu are acelaşi nivel de intermediere financiară ca media europeană. De fapt, avem cel mai scăzut nivel de intermediere finciară. Totuşi, chiar şi cu acest element mai slab, sistemul bancar românesc este, şi în această situaţie, nu doar un punct de sprijin al populaţiei, dar în acelaşi timp şi soluţie pentru problemele crizei generate de pandemie".

Preşedintele ARB a adăugat: "Este o soluţie pentru că, pe de o parte, suntem într-un scenariu de revenire (n.r. a economiei), de tip V dacă ne uităm la o situaţie anuală, şi nu la o situaţie trimestrială.

Adică ne aşteptăm la scădere în 2020 şi la creştere în 2021. Iar pe această pantă, pe acest scenariu de tip V, sistemul bancar funcţionează în prima jumătate, pe intervalul anului 2020, ca un amoritzor al şocului generat de pandemie pentru economia românească. În timp ce pe a doua pantă a V-ului, cea ascendentă, sistemul bancar ar trebui să funcţioneze ca un accelerator, prin injecţiile de lichiditate, de creditare, pe care poate să le facă pentru segmentul persoanelor fizice şi a celor juridice. Creditare care bineînţeles trebuie direcţionată către acele segmente economice care pot să aibă o tracţiune maximă pe revenirea economică din anul 2021".

Din punctul său de vedere, prima măsură ce trebuie implementată pentru redresarea cât mai accelerată a economiei este atragerea banilor europeni, a fondurilor europene pe care ţara noastră le are la dispoziţie în baza planului de revenire al Uniunii Europene.

"Cred că băncile vor juca un rol extrem de important de intermediere pe acest segment", a spus Sergiu Oprescu.

O a doua măsură ţine de digitalizarea profundă, a punctat preşedintele ARB, ceea ce presupune schimbarea inclusiv a cadrului de reglementare, astfel încât digitalizarea să se ancoreze profund şi să determine schimbări comportamentale la nivelul societăţii.

"O a treia măsură este predictibilitatea cadrului normativ. Cred că ar trebui să folosim oportunitatea creată de această criză, să ne dăm seama că avem nevoie de o stabilitate, o credibilitate a cadrului normativ, a cadrului de reglementare, astfel încât să nu-l mai schimbăm de fiecare dată în funcţie de obiective pe termen scurt", a punctat Sergiu Oprescu.

Iar a patra măsură, la care în opinia preşedintelui ARB ar trebui să contribuie toţi actorii de la nivelul societăţii, ţine de identificarea direcţiilor investiţionale prioritare pentru revenirea economiei.

"Nu trebuie să uităm că resursa sistemului bancar nu este o resursă infinită. Este o resursă măsurabilă, cuantificabilă şi finită. De modul în care alocăm această resursă depinde revenirea noastră în 2021 pe panta a doua (n.r. a revenirii economice)", a spus Sergiu Oprescu.

De asemenea, preşedintele ARB a punctat că sistemul bancar are în momentul de faţă o rezervă de lichiditate suficient de mare pentru a finanţa atât zona privată cât şi guvernul.

"Din punct de vedere macroeconomic ne îndreptăm către un an cu un deficit bugetar mare, care trebuie finanţat, atât intern şi cât şi extern. Iar băncile din România îşi îndeplinesc cu succes acest rol, de a finanţa deficitul", a conchis Sergiu Oprescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Băncile nu pot avea creștere în 2021 decât din anulare de provizioane constituite la greu in 2020, nu din acordarea de credite noi, care nu va fi siectaculoasa. Când vor lovi creditele neperformante și al treilea val de ciuma neo-marxista (martie-aprilie 2021) va fi jale pentru sistemul bancar.

    Sergiule, urmareste evolutia economica pe trim 1 si 2/2021 ca sa vezi daca ramane V sau va fi W

    1. Un W înseamnă "Head & Shoulders" bearish, adică coborâre abruptă din cel de-al doilea "umăr", cu revenire în 2022-2023... Adică coborârea din 2009 relouded.. adică JALE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb