SERGIU OPRESCU, PREŞEDINTELE ARB: "Este posibil ca impactul conversiei creditelor la cursul istoric să fie ireparabil"

A.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2016

"Este posibil ca impactul conversiei creditelor la cursul istoric să fie ireparabil"

Conversia creditelor contractate în valută la un curs istoric ar conduce la o pierdere imediată pentru bănci, din diferenţa de curs valutar, însă un impact la nivelul întregului sistem bancar este dificil de estimat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, a precizat, citat de Agerpres: "Fiecare dintre noi îşi calculează o cifră pentru banca pe care o conduce, luând în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem avea, şi la franci şi la euro, şi cu un curs (n.r. istoric), şi cu discount, cu tot ceea ce ar putea să fie în situaţia cea mai defavorabilă. Şi, de multe ori ne uităm şi ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care să nu îl mai putem repara".

Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, a declarat că iniţiatorii proiectului de lege privind conversia creditelor ar trebui să prezinte acest studiu de impact. Domnia sa consideră că acesta va fi mai mare decât în cazul reglementărilor anterioare, inclusiv Legea dării în plată.

Potrivit domnului Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), impactul pe care l-ar avea o lege a conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ar fi de 2,4 miliarde lei.

Eugen Rădulescu a menţionat, recent: "Acest impact se va transpune într-o scădere medie a solvabilităţii sistemului bancar de 1,8 puncte, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării, iar alte patru bănci - cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudenţial recomandat în momentul de faţă".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Dacă banca imi demonstrează că are expunere in CHF pentru creditul ce mi l-a acordat in euro de fapt, as fi de acord cu spusele acestuia, dar ce te faci dacă băncile nu au tras CHF de pe piata, iar aceasta este doar moneda de cont, ai? Pai sa nu le dai in plată?

    1. Pai da in plata, ca ti-o dat lege, smekerasule. Da tu doar sa dai din gura est capabil. Sau stai oportunist la o pomana,. poate va mai mai da cineva ceva?

      Nu trebuie nici o banca sa demond=streze nimic cu expuneri si conturi si scriptic si bla, bla decat in capul tau de propagandist frustrat. Nu are nici o valoare faptul ca "bancile nu au tras de pe piata, iar aceasta este doar moneda de cont" decat in capetele seci care nu pricep. Ia inearca sa-ti expici ce inseamna "moneda de cont" sau "scriptic" si o sa-ti dai seama ca de fapt mesteci niste cuvinte. Vai de capul tau.  

      Dar de ce doar CHF ci nu si EUR? Practic cei cu credite in EUR au suferit si ei avand din vedere ca EUR s-a apreciat aproape 40% de la 3.1-3.2 in 2007 la 4.5 in 2016, iar dobanda la EUR a fost cu mai mult de 3-4 procente mai mare. Calculati cat este diferenta de dobanda platita in 8-9 ani pentru un credit de 100k la o diferenta de 4 punctule procentuale.

      La un credit de 100k pe 25 de ani cu dobanda de 4% s-a platit in 9 ani dobanda de 31.771 si din principal 25.235. Daca crestem dobanda la 8% (diferenta intre dobanda la EUR si CHF era cred de peste 4 puncte procentuale) avem dobanda platita de 66.802 si din principal s-a rambursat in 9 ani doar 16.556.  

      Aceasta lege este absurd…se poate inpune prin lege la ce dobanda se face conversia? Daca banca spune, ok, facem conversia dar platesti dobanda de 15-20% la creditul nou in RON.

      bancile au puterea, bancile au platit reclama si postaci. Ele nu trebuie sa piarda, daca e o problema o suporta clientul.Ele nu trebuie sa demonstreze nimic, ca justitia e a lor. Dobanda si diferenta de curs sunt castigul lor, nu conteaza ca tu pierzi casa sau te sinucizi, ei nu pot pierde 15 bani. Daca ai primit de la ei credite mari, de vina esti tu, trebuie sa platesti dobanzi mari, ca esti bogat, afacerist, speculant. Ele sunt institutii de caritate, daca pierd ele piere tara. Rog BNR sa publice nivelul depozitelor in CHF din 2007, cred ca erau vreo 50.000 CHF cu totul.

      de ce doar CHF? pentru ca parlamentari impreuna cu rudele lor si foarte multi din presa scrisa si audio vizuala au credite in CHF,oameni de rind au avut acces la credite in lei si euro la dobinzi apropriate de cele practicate de camatari, care trebuie platite pina la ultimul banut.

      Tu crezi ca bancile au riscat ceva vanzand aceste credite? Nicidecum, stiau perfect cum o sa evolueze francul (in franta se judeca in penal speta). Problema este ca bancile au mintit oamenii recomandand CHF ul ca fiind cea mai stabila moneda

      Exista si rapoarte ale CE referitor la aceste credite...in toate celelalte tari in care s-au acordat creditele s-a realizat conversia prin lege.....la noi de ce nu se poate? E vorba de indreptarea unei mari inselaciuni...atata tot. Putin imi pasa ca HOTII au de suferit. 

      Din pacate multe familii s-au destramat, copiii au ramas pe drumuri sau mai rau ..orfani. Asta nu conteaza? 

      Si da bancile sa faca dovada ca s-au imprumutat de franci daca sunt neprihanite cum sustin. 

      Imi doresc ca lucrurile sa ia o intorsatura ca in Franta....inclusiv cei care conduc BNR ul sa dea explicatii in fata procurorilor 

      Toate creditele in valuta trebuiau de mult interzise si nu se mai specula.

    Ai luat franci imprumut returnezi franci si platesti dobanda in franci; e problema ta daca iei salariul in lei si te-ai imprumutat in franci...

    1. Ai dat credite în franci și nu a sesizat nimeni problema, încasezi bonusul pentru acordarea creditului și viața merge înainte.

      Dacă s-a prăbușit leul în raport cu francul, creditul a fost de la bun început un produs derivat, contractantul a fost escrocat, iar bancherul se îndreaptă în liniște către pârnaie. 

    Aici e vorba de principiu de fapt.

    Daca CHF se slabea,banca pierdea, dadeau imprumutatii pierderea bancii ?

    Ipocrizie, plusata la maxim de populismul politicienilor iresponsabili. 

    1. Ăsta e motivul pentru care băncile au acordat credite în franci și nu au luat credite în franci.

      Știau foarte bine unde va duce escrocheria. 

      Daca stiau foarte bine, Lucian Isar de ce le-a aprobat in perioada in care a lucrat la banca City si A. Cristoforidisss de ce a luat credit in CHF cand lucra la banca City daca stia ce o sa se intampke?

      Sugerezi ca Isar si colega ta Crissto sunt nebuni ori escroci? 

      Deci sa inteleg ca sunteti de acord cu faptul ca acum bancile castiga foarte mult din diferenta de curs valutar?

      Daca bancile ar fi avut CHF nici nu pierdeau nici nu castigau. Incasau si plateau eventual in CHF. CORECT

      Fara sa scada cursul, in 2008 au puscat dobanzile. ca in 2009 nimeni nu le mai platea, desi CHF a puscat prin 2010

      Afirmații gratuită, logică de recuperator rănit în aripă.

    Sa dea faliment cele 7 banci care au creditat in franci (scriptic) , pt ca mai sunt 33 de banci care nu au facut asa ceva si au dat credite in lei si euro !!

    Cele 7 banci credeau ca sunt intangibile pt ca au spagarit majoritatea parlamentului si sefii de partid si au facut codul de procedura civila dupa chipul si asemanarea lor ,dar uite ca roata e rotunda si se intoarce iar acum bancile plang ca se gasesc cativa luptatori BRAVI CA ZAMFIR ,PAULA SI PIPEREA , care ne dezrobesc de aceste banci camatare !!!!

    SA DEA FALIMENT CELE 7 CA MAI SUNT BANCI SERIOASE IN ROMANIA CARE NU SI-AU PACALIT DEBITORII !!!!! 

    1. sint de acord total

    BNR nu trebuia sa aproble astfel de credite. nu e de ajuns ca aparea Isarescu prin 2008 vorbind in pasareasca lui subtila. BNR trebuia sa interzica acordarea creditelor in CHF. daca le-a permis, sa rezolve situatia acum. bancile comerciale si-au inselat clientii, BNR a permis asta, sa fie trasa la raspundere. INSELAT

    IAR SE MINTE! LEGEA ESTE PENTRU CREDITE IN CHF ( NU SI PENTRU EURO CARE ARE ALTA POVESTE)

    SI NU TOATE BANCILE AU DAT CREDITE IN CHF ! CA SE DIMINUEAZA PROFITUL ESTE CLAR DAR NU PIERDERI! NU MAI MINTITI! DEZINFORMATI! 

    IMPACTUL ASUPRA NOASTRA L-A CALCULAT CINEVA!!!!!!!!!!

    ALO DACA NI SE VA DIMINUA RATA BANII VOR RAMANE PE PIATA DIN TARA NOASTRA NU VOR MAI PLECA DIN TARA!! DE CE NU INTELEGETI!! ATUNCI VA CASTIGA TOATA ROMANIA NU TARILE BANCILOR MAMA!

    1. eu zic sa le nationalizam fara despagubire ca atunci o sa castige tara si mai mult.

    de ce nu spune Radulescu si care sunt cele 2 banci? care sunt motivele pentru care cele 2 banci nu au venit ele singure la masa negocierii cu clientii? este una dintre ele Credit Europe Bank? de ce isi indeamna clientii sa dea in plata si refuza orice negociere? BNR sa nu mai vorbeasca in 2 peri, daca are informatii exacte sa le spuna clar

    Recomand un expert contabil la acest domn sa vada cate prune are in straita, banci adica.

    Aceleasi povesti ca la ldp. 

    Bancilor cat e creditul chf in euro? 

    Cat e NPL ce ati vandut pana acum? 

    Sa imi fac si eu o idee daca puteti sa o digerati. 

    Inteleg ca sistemul bancar are profit dublu fata de tarile Europene dezvoltate, Vestul. 

    Doar sa va plangeti stiti? 

    Aveti sedii foarte luxoase. Vina o dati pe casier sau ceva de genul ca nu a semnat nu stiu ce, daca va uitati pe Curtile de Apel. 

    Bossi trag sforile si dati vina pe carpaci. 

    Ce ar fi sa taiati din reclama la tv ca e f scumpa, sa nu fie comisioane asa mari. Mai taiati din donati si negociati cu cocosatu' ! 

    Imi amintiti de cartile cu foc sub talpi la tarani sa scoata bani. Boieri-tarani, tari-tarani,grofi-tarani; aceeasi atitudine aveti. Grofi sunt istorie, le urmati exemplul?

    1. Băieții ăștia sunt de extracție oierească, aripa bolșevică, secția ștabi.

      Lui Sergiu i-a găsit tata post la fabrica de avioane. Tot securiștii aveau s-o pună pe butuci, așa că tata l-a făcut bancher. 

      El o să ne spună că a ajuns în bancă pe poziția de gardian de sucursală, apoi că a promovat la casier junior, șef secție căsuță de valori etc, dar mai bine mă crezi pe mine, ăsta a fost plantat direct în vârf, de mic.

      Și uite ce prostii spune. Acum câteva luni Bogdan Olteanu spunea prostii identice. Cine știe, poate vor umple amândoi aceeași celulă. 

    Bancile falimentare sa fie preluate de stat si sa le urmareasca bunurile din din tarile din care au venit si daca nu sa le puna sechestru pe bunurile din ambasedele tarilor de origine...sa se sinucida si ei in difect la televizor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb