Serviciile de Informaţii SRI şi SIE au rămas fără şefi

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 ianuarie 2015

"Aud că mi-am prezentat demisia..."

"Aud că mi-am prezentat demisia..."

Actualizare 15:38 Sebastian Ghiţă: " Mâine va avea loc o şedinţă de urgenţă a SRI în Parlament"

Comisia parlamentară a SRI se va întruni, mâine începând cu ora 10:30, pentru a discuta situaţia creată după demisia lui George Maior de la şefia Serviciului Român de Informaţii, a anunţat Sebastian Ghiţă la postul de televiziune România TV.

Deputatul Sebastian Ghiţă este membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

De asemenea, mâine va fi prima şedinţă din noua Sesiune Parlamentară.

"Evenimentul deosebit, demisia domnlui Maior ne-a luat pe toţi prin surprindere. Domnul Maior, un om extrem de respectat, un profesionat, un om care în ultimii 8 ani a gestionat acest domeniu extrem de bine şi care ieri a ales să-şi prezinte demisia domnului preşedinte Iohannis... Este rolul şi treaba Comisiei să verifice dacă toate procedurile, toate situaţiile create de această demisie sunt aplicate, dacă Serviciul funcţionează corect şi la parametri optimi, dacă avem o continuitate a grijii faţă de situaţiile deosebite care stau în jurul României", a declarat deputatul Ghiţă.

Deputatul a precizat că preşedintele Comisiei, Georgian Pop, a decis să convoace o reuniune pentru a vedea în ce situaţie suntem: "dacă există un potenţial pericol şi cred că a făcut foarte bine, spunând că serviciile de informaţii ale României se află sunt controlul Parlamentului".

"Important este să ne reunim noi cei din Parlament şi să stabilim un calendar de acţiuni care să ne permită să verificăm felul în care se desfăşoară lucrurile la SRI în noua conjuctură şi vom decide în ce măsură şi când vom avea discuţii cu conducerea nouă a Serviciului. Vom încerca să înţelegem ce s-a întâmplat cu domnul Maior. Cooperarea, colaborarea cu dânsul a fost tot timpul aşezată sub auspiciile unei mari încrederi şi a tipului dânsului de personalitate. Greu ne închipuim cum, în România, o persoană va putea egala în experienţă, în cunoştinţe, în relaţiile internaţionale, în relaţiile cu celelalte servicii pe domnul Maior. E şi o mică îngrijorare a noastră", a adăugat Sebastian Ghiţă.

(Alexandru Costea)

-------------

Actualizare 10:00 Palatul Cotroceni: Au început consultările dintre Iohannis şi partide

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au început, în urmă cu puţin timp, la Palatul Cotroceni, presa scriind că, în plus faţă de temele anunţate de Administraţia Prezidenţială, este posibil ca politicienii să discute şi despre recenta demisie a lui George Maior de la conducerea SRI.

Pe 23 ianuarie, Preşedinţia anunţa că agenda consultărilor de astăzi referitoare la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare va include subiecte ca: mai buna organizare a votului in străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, precum şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

La ora 10, sunt aşteptaţi reprezentanţii PSD, la ora 11 cei ai PNL, iar la ora 12 oficialii UNPR. Apoi, în intervalul 14:00-17:00, din oră în oră, Iohannis aşteaptă delegaţiile PC, UDMR, pe cea a grupului parlamentar al minorităţilor, respectiv pe cea a PP-DD, se mai arată în comunicatul citat.

(V.B.)

---

Actualizare 09:44 Oprea: "Maior, cel mai bun mandat de director al unui serviciu de informaţii din România"

Demisia lui George Maior înseamnă, în opinia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, "finalul celui mai bun mandat pe care l-a avut vreodată un director al unui serviciu de informaţii" din ţara noastră, vicepremierul susţinând că eficacitatea SRI în apărarea noastră "a crescut exponenţial" din 2006 până în prezent.

Gabriel Oprea a declarat, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei: "Demisia lui George Maior înseamnă finalul celui mai bun mandat pe care l-a avut vreodată un director al unui serviciu de informaţii din România. Ca viceprim-ministru pentru securitate naţională, ca ministru al Afacerilor Interne, dar şi ca fost ministru al Apărării Naţionale, afirm, în cunoştinţă de cauză, că eficacitatea SRI în apărarea românilor şi a României a crescut exponenţial din 2006 şi până în prezent".

Oprea susţine că rolul lui Maior în modernizarea SRI "este recunoscut de toţi liderii politici, fie de la Putere, fie din Opoziţie, dar şi de toţi partenerii noştri internaţionali".

"Prin urmare, nu-mi rămâne decât să sper că drumul pe care se află acum SRI va fi continuat şi că viitorul director va avea un mandat la fel de bun ca cel care tocmai s-a încheiat", a punctat şeful MAI.

De asemenea, ministrul de Interne şi-a exprimat convingerea că George Maior "va rămâne o voce activă în societatea românească", motivând că "nu doar competenţa profesională îl recomandă în acest sens, ci şi calităţile sale umane".

"Este un român adevărat, loial interesului naţional şi un om care nu se teme de responsabilitatea opţiunilor sale. Personal, consider că George Maior este printre puţinii lideri care pot performa în oricare dintre cele mai înalte funcţii de demnitate publică ale statului român", a opinat Oprea.

Aşadar, în opinia vicepremierului, "SRI l-a pierdut pe cel mai bun director pe care l-a avut până acum, dar societatea noastră a câştigat un lider care, indiferent de drumul pe care îl va alege, sunt convins că îşi va face datoria faţă de români şi faţă de România".

Gabriel Oprea a conchis, spunând: "Ca viceprim-ministru şi ca simplu cetăţean, îi mulţumesc lui George Maior şi îl felicit pentru aceşti opt ani de excepţie pe care i-a avut SRI. Eu ştiu că demisia nu este un final de drum, ci începutul unuia nou. Aşadar, îi urez din toată inima să aibă succes şi să ne inspire pe mai departe pe toţi cei care vrem o ţară modernă, sigură şi prosperă".

(V.B.)

---

Actualizare 08:27 Udrea, după demisia lui Maior: "Sper că Iohannis va pune pe cineva de la opoziţie, pentru a nu acapara toată puterea"

Preşedintele PMP, Elena Udrea, şi-a exprimat, ieri, pe Facebook, regretul faţă de demisia lui George Maior de la şefia SRI, şi speranţa că preşedintele Klaus Iohannis va urma modelul lui Traian Băsescu, numind în funcţie o persoană de la opoziţie.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a scris: "Regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI. Este unul dintre oamenii care a contribuit din plin la modernizarea acestui serviciu de informaţii, la credibilizarea sa şi la aducerea la un standard de profesionalism înalt. Cred că aveam de-a face cu o decizie greşită a preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe".

Politicianul a conchis, exprimându-şi speranţa că şeful statului "va continua principiul instituit de Traian Băsescu de a pune în funcţie pe cineva de la opoziţie, pentru a nu acapara toată puterea".

(V.B.)

---

Actualizare 07:46 Kelemen Hunor: "Demisia lui Maior nu m-a surprins"

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, ieri, pentru presă, că nu a fost surprins de demisia directorului SRI George Maior, dar a calificat drept "un pic atipic" recentul interviu acordat de fostul oficial a fost, menţionând, însă, că nu doreşte să facă speculaţii.

Politicianul a explicat: "Nu m-a surprins în niciun fel, dar sigur nici nu se poate spune că este ceva foarte, foarte suprinzător, pentru că a venit un nou preşedinte şi probabil că au fost nişte nişte discuţii - nu-mi dau seama. Important e că, după nouă ani de zile, nu este o foarte mare supriză dacă cineva pleacă dintr-o funcţie şi este un act unilateral demisia, el lasă după acest mandat de nouă ani un serviciu mult mai reformat. Nu spun că reformat de tot, dar mult mai reformat şi mult mai modernizat decât în perioada fostului director Radu Timofte, dar mai este mult de făcut. Probabil că s-a gândit şi domnul Maior la această perioadă de nouă ani de zile şi este o ieşire după un mandat plin, hai să spunem aşa din punct de vedere al activităţii şi al realizărilor, dar nu pot comenta".

Kelemen a adăugat că a văzut fragmente din interviul televizat, calificându-l drept "un pic un interviu atipic pentru domnul Maior şi cu ceea ce ne-a obişnuit el în nouă ani de zile când dădea interviuri şi declaraţii".

"Dar, mă rog, n-aş vrea să intru eu în fel şi fel de speculaţii că nu am baza necesară, informaţiile necesare de a specula şi de a formual nişte concluzii", a mai spus liderul UDMR.

Întrebat dacă i s-a părut că demisia lui George Maior este o încercare de ieşire din scenă, având în vedere că, acum câteva zile, preşedintele Klaus Iohannis declara că nu sunt probleme la SRI, iar Maior nu mai era aşa de dispus să demisioneze, după cum anunţase înainte de alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a răspuns că nu ştie ce discuţii au fost între şeful statului şi directorul SRI. Preşedintele UDMR şi-a exprimat convingerea că preşedintele Iohannis şi cei din jurul său vor gestiona şi acest moment.

"Acum, avem două servicii fără numărul unu în fruntea serviciilor, şi SIE şi SRI fără director. Deci trebuie să vină în faţa Parlamentului cu două propuneri şi atunci vom vedea cu cine vrea să meargă mai departe", a arătat Kelemen.

Totuşi, politicianul a negat că acesta ar putea fi un subiect suplimentar pe agenda discuţiilor de astăzi, de la Cotroceni, dintre Iohannis şi partidele parlamentare.

Kelemen Hunor a mai declarat că votul în Parlament va depinde de persoana propusă pentru postul vacant.

(Valentin Busuioc)

---

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, şi-a înaintat, ieri, demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Adjunctul Florian Coldea va asigura interimatul până la instalarea noului şef al SRI. Astfel, atât SRI, cât şi SIE sunt, în prezent, conduse de adjuncţi, la SIE fiind şef interimar, încă de anul trecut, generalul Siviu Predoiu.

Analistul Ionel Niţu, care a lucrat ani buni în structurile SRI, ne-a declarat: "Pentru noua echipă de la Cotroceni, declararea neconstituţionalităţii legilor numite «Big Brother», disputa dintre Curtea Constituţională şi SRI privind aceste legi şi demisia lui George Maior s-au întâmplat mult prea repede. Cred că mai aveau nevoie de câteva luni pentru preluarea atribuţiunilor, familiarizarea cu sistemul şi stabilirea priorităţilor. Dacă nu mă înşel, niciodată în istoria României, la alegerea unui nou preşedinte, nu am fost în situaţia ca cele două servicii naţionale de informaţii să nu aibă directori după atât de puţin timp".

Ionel Niţu crede că, după demisia lui George Maior, vine primul test real al noului preşedinte Klaus Iohannis, mai ales că şi la SIE este un loc liber, iar cele două posibile noi nominalizări trebuie să treacă şi de votul Parlamentului.

Printre numele vehiculate pentru noua conducere a celor două servicii de informaţii sunt Eduard Hellvig (SRI) şi Mihai Răzvan Ungureanu (SIE).

Eduard Hellvig a fost unul din oamenii-cheie din echipa de campanie a preşedintelui Iohannis. Hellvig a fost consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999 - 2000.

Se pare că George Scutaru, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, va rămâne pe această poziţie, deşi unele surse îl dădeau ca posibil candidat la şefia unui serviciu de informaţii.

Ionel Niţu ne-a mai spus: "Lui George Maior i se pot atribui multe, însă a avut un rol extrem de benefic asupra SRI. A reformat serviciul, având percepţii externe foarte bune, l-a depolitizat, l-a profesionalizat.

În plus, a deschis SRI către zona academică. Din acest punct de vedere, sper că schimbarea realizată in SRI, cursul şi sensul ei nu vor putea fi schimbate (în rău) de oricine îi va lua locul.

Însă, pe partea de PR şi comunicare, problema legilor «Big Brother» a fost gestionată greşit, pentru că, în primul rând, SRI nu are drept de iniţiativă legislativă şi nu se poate substitui instituţiilor care au dreptul de a legifera. De asemenea, SRI s-a pronunţat asupra procesului de legiferare, acuzând Curtea Constituţională (CCR) de vid legislativ, ceea ce a generat mai multe efecte, unul dintre acestea fiind disputa cu CCR. SRI pare să fi uitat care îi este rolul constituţional. Nu mă pronunţ asupra legitimităţii celor 3 proiecte de legi, asupra cărora am propriile opinii, spun doar că nu e firesc ca un serviciu de informaţii să se pronunţe pe marginea procesului democratic de adoptare a actelor normative. Apoi, SRI pare că a forţat mâna noii Administraţii Prezidenţiale, creând impresia că trebuie adoptate foarte rapid aşa-zisele legi «Big Brother», pe fondul evenimentelor tragice de la Paris.

George Maior putea să observe uşor că este printre puţinii suporteri ai legilor «Big Brother», foarte puţini actori publici ori personalităţi susţinând iniţiativele. Fostul director SRI intrase singur într-o buclă a comunicării din care nu mai putea ieşi altfel decât prin demisie. Păcat pentru progesele notabile şi rezultatele foarte bune avute la şefia SRI".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, că numirile noilor şefi pentru SRI şi SIE sunt în analiză şi va comunica concluzia.

Întrebat dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să îşi continue mandatul sau ar trebui schimbat, în condiţiile în care acesta a anunţat că îşi depune mandatul la dispoziţia noului preşedinte, Klaus Iohannis a răspuns: "Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă".

În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă "interesul pentru un anume rol profesional în viitor".

Dudu Ionescu va fi numit consilier de stat în cadrul Departamentului de Securitate Naţională

Surse politice ne-au declarat, săptămâna trecută, că fostul ministru de interne Constantin Dudu Ionescu va fi numit consilier de stat în cadrul Departamentului de Securitate Naţională.

Mai precis, va conduce Oficiul pentru Informaţii Integrate, parte a Comunităţii naţionale de Informaţii.

Dudu Ionescu a fost membru PNŢCD, PUR şi PDL. A reprezentat interesele holdingului Elbit Systems în România, furnizor de tehnică militară care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu MApN.

În calitate de ministru interimar al apărării, Dudu Ionescu a lansat în aprilie 1998 ideea unei amnistii generale legate de evenimentele din 89, care a generat un val de critici în societatea civilă şi organizaţiile de revoluţionari.

Departamentul de Securitate Naţională (DSN) reprezintă structura specializată din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, destinată asigurării îndeplinirii de către Preşedintele României a prerogativelor conferite de Constituţie în domeniul general al securităţii naţionale şi al calităţii de Comandant al Forţelor Armate, având la baza Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi Strategia de Securitate Naţională a României.

George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Ponta: Toată aprecierea pentru reforma lui Maior, nu este bine ca SRI să revină sub control politic

Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj, în care îşi prezintă aprecierea pentru "reforma adevărată" din ultimii opt ani realizată de George Maior la Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi adaugă că nu este bine ca SRI să "revină" sub control politic. "Toată aprecierea pt reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!", a scris Ponta pe Twitter.

Disputa SRI-Curtea Constituţională pe legea "Big Brother"

Curtea Constituţională a fost supusă la presiuni din partea SRI şi a altor instituţii după declararea neconstituţionalităţii legilor "Big Brother", a acuzat săptămâna trecută Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, adăugând că Serviciul a dat un comunicat "foarte dur" la adresa Curţii, în care i se spune că a creat un vid legislativ de o gravitate excepţională .

Fostul şef al SRI, George Maior, a declarat recent, la un post tv, că nu a ameninţat Curtea Constituţională privind legea Big Brother, ci că doar are obligaţia să constate că există necesitatea unor astfel de legi pentru securitatea naţională.

George Maior a ţinut să menţioneze că există un vid legislativ, că securitatea naţională este precară din cauza legislaţiei şi că speră că această lacună legislativă, din perspectiva sa, să fie rezolvată de Parlament cât mai repede.

Potrivit fostului şef al SRI, este vorba de trei proiecte de lege - Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice, toate respinse de CCR.

George Maior a mai spus, potrivit Agerpres: "Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi şti spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari, pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel".

Premierul Victor Ponta a afirmat recent că este rolul preşedintelui Klaus Iohannis să medieze eventuale neînţelegeri între instituţii precum Serviciul Român de Informaţii şi Curtea Constituţională.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Make esti in mana!

    Si nu-i clar ce n-a mers bine. Parca Maior a fortat ca situatia sa se desfasoare in acest fel. Nu-l cred atit de timpit incit sa intre gratuit in clenci cu CCR.

    1. SRI si seful trebuie sa ramana "acoperit", nu este permis sa iese in public cu afirmatii gen politicii nostril, care, cum bine se vede, produc multa valva, fara rost si rezultate. Poate domnul Maior "a iesit" intentionat, pentru motiv de demisie. 

      Intrebarea care se pune este de ce tocmai acum, mai ales ca dupa evenimentele de la Paris, dansul ne atentiona de pericolele ce ne pasc.

      Make, ne poti lumina? 

      Nu stiu, nu ma bag, eu doar desenez.

      Bine.

      Ce ti-e si cu exprimarile polisemantice... ;-) 

      Da' de ce i-ai facut urechile asa de mari? :))

      Bunicuta intotdeauna are urechile mari; ca sa "receptioneze" mai bine, nu-i asa Make? (fain desen).

      Apropos, de ce nu te bagi, te pui cu toti, cu serviciile, nu? 

      'Sa iasa',nu 'sa iese',asa scriu si vorbesc tzaranii prin Oltenia si Moldova...

    Spionita e boala de care sufera unele BABE CURIOASE sa stie ce fac vecinii dar este si Boala preferata a Serviciilor Secrete din intreaga lume.Ce s-ar face ei fara Amenintari Teroriste?__Ar intra in somaj. Asa SPIONITA le aduce BANI FRUMOSI.

    Dupa Udrea Iohannis ar trb. sa-l numeasca pe Basescu la SRI, fiindca are experienta in SPIONITA ,el fiind supranumit "STAPANUL DOSARELOR". Iar la SIE sa o numeasca chiar pe ia deoarece a calatorit mult in strainatate si stie sa spioneze prin toate MALL-urile din Dubai ca sa afle unde sunt cele mai fitzoase GENTI de Firma si cei mai scumpi pantofi cu toc.

    Si ce daca au ramas fara sefi? (desi au sefi, dar Bursa a gresit titlul); nicio problema; au "ochi si urechi" foarte bune, ca sa nu mai punem si "umbrelutele" adica acoperitii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb