Serviciile de (re)transmisie a programelor audiovizuale - motorul de creştere al sectorului de comunicaţii electronice

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 15 noiembrie 2007

Serviciile de (re)transmisie a programelor audiovizuale - motorul de creştere al sectorului de comunicaţii electronice

"Serviciile de (re)transmisie a programelor audiovizuale, alături de cele de telefonie mobilă, au reprezentant principalul motor de creştere al domeniului comunicaţiilor electronice în ultima perioadă. Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale pe bază de abonament (în principal prin cablu analogic şi DTH), cu o penetrare la nivel de gospodării de 62,4% la nivelul lunii iulie 2007, înregistrează una dintre cele mai mari rate de penetrare din Europa", a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI în cadrul ediţiei a 12-a a Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu care se desfăşoară în aces-te zile în Bucureşti.

Preşedintele ANCRTI a mai adăugat că, în ceea ce priveşte piaţa cu amănuntul a serviciilor de (re)transmisie a programelor TV pe bază de abonament (prin reţele de cablu şi satelit), analiza-diagnostic realizată de TASC, consultanţii care au asistat ANRCTI în realizarea primului document de poziţie privind strategia de reglementare a sectorului comunicaţiilor electronice din Româ-nia pentru perioada 2007-2010, a relevat o serie de deficienţe.

În primul rând, chiar dacă, la nivel naţional, cotele de piaţă ale celor doi furnizori principali (RCS & RDS şi UPC) sunt relativ apropiate, la nivelul zonelor geografice determinate din mediul urban (de exemplu, cartiere), majoritatea consumatorilor utilizează serviciile aceluiaşi furnizor. Aceas-ta face ca, pe fondul suprapunerii limitate a reţelelor celor doi, să existe un potenţial ridicat de dominanţă geografică. Cu toate acestea, se preconizează că, pe perioada următorilor trei ani, dezvoltarea ofertelor de tip DTH va constitui principalul factor generator de competiţie, de natură să amelioreze în manieră semnificativă mediul concurenţial la nivel naţional şi să erodeze potenţialul de dominanţă geografică a operatorilor de cablu.

O a doua deficienţă constatată este reprezentată de nivelul redus al inovaţiei, generat de proporţia scăzută de digitalizare a reţelelor şi susţinut de previziunile de expansiune limitată a serviciilor cu valoare adăugată de tipul Video on Demand, Personal Video Recorder sau Pay Per View.

Totodată, o deficienţă importantă sesizată la nivelul sectorului este lipsa unei politici coerente de acces pe proprietatea publică la nivel naţional, ceea ce lasă loc unor practici eterogene şi nu în puţine cazuri abuzive ale autorităţilor administraţiei publice locale, creând dificultăţi majore în planificarea dezvoltării reţelelor şi ridicând în mod semnificativ barierele de intrare. De asemenea, în special operatorii de reţele de cablu se confruntă cu dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte utilizarea partajată a unor elemente de infrastructură (stâlpi, conducte, piloni etc.) care se află în proprietatea Electrica, Romtelecom şi a regiilor locale de transport urban.

"ANRCTI a promovat şi continuă să susţină ideea adoptării proiectului de lege privind infrastructura asociată reţelelor de comunicaţii electronice," a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI în şedinţa de deschidere a Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu.

Preşedintele ANRCTI s-a referit în mesajul său şi la obligaţia furnizorilor de servicii de (re)transmisie a programelor audiovizuale din Bucureşti de a îngropa cablurile şi a arătat că "proiectul NetCity poate fi acceptat ca o necesitate din punct de vedere al sistematizării urbane şi ar putea fi benefic pentru Capitală din acest punct de vedere, dar foarte multe lucruri depind de modul cum va fi el pus în practică, de detaliile legate de executare şi operare. El a arătat că ANRCTI va monitoriza cu atenţie dezvoltarea acestui proiect şi modul său de implementare.

"Dacă această iniţiativă va crea un nou jucător pe această piaţă, un furnizor de reţele şi un dezvoltator de infrastructură, industria nu va avea decât de câştigat. Dacă însă rezultatul va fi suprimarea infrastructurilor alternative de pe unul dintre cele mai competitive segmente ale pieţei de comunicaţii din România - piaţa din Bucureşti -, şi înlocuirea concurenţei bazate pe infrastructuri, care reprezintă de fapt forma optimă de concurenţă, întrucât are cele mai mari şanse de a se autosusţine, cu o concurenţă la nivel de servicii, bazată pe o unică infrastructură, comunicaţiile româneşti vor pierde tot ce au câştigat în aceşti aproape cinci ani care au trecut de la liberalizare. Aş vrea să subliniez în acest context faptul că ANRCTI nu va tolera formarea unui nou monopol, nici chiar în condiţiile în care acesta va fi unul subteran." a mai adăugat Dan Georgescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb