Sesizarea Guvernului în cazul Nicolai a fost înregistrată la Curtea Constituţională

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2008

Curtea Constituţională a primit joi şi a înregistrat sesizarea Guvernului în cazul Norica Nicolai, a precizat, secretarul general al Curţii.

Potrivit legii de organizare a Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii, Ioan Vida, va comunica sesizarea părţilor aflate în conflict pentru a-şi exprima un punct de vedere asupra conţinutului acesteia. De asemenea, preşedintele Curţii va desemna şi un judecător-raportor, transmite Rompres.

Aceeaşi lege prevede că preşedintele Curţii stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată în care vor fi citate şi părţile implicate în conflict, termen care nu poate fi mai mare de 20 de zile de la primirea cererii.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a transmis joi preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare prin care solicită să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi şeful statului, cauzat de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a da curs propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai.

Prin sesizare, se solicită Curţii Constituţionale, în numele Guvernului României, să constate că refuzul preşedintelui României de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei este neconstituţional, a informat Biroul de presă al Executivului.

Potrivit art. 146 litera e din legea fundamentală, Curtea Constituţională soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere parlamentare, a primului-ministru sau a preşedintelui CSM.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a mai sesizat Curtea Constituţională într-un caz similar, la începutul lunii martie 2007, după ce preşedintele Traian Băsescu refuzase să-l numească pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat primului-ministru să renunţe la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai pe motiv că aceasta nu îndeplineşte criteriile legale pentru această funcţie.

Şeful statului a invocat două aspecte din dosarul profesional al Noricăi Nicolai: în 1987, pe vremea când era procuror, Norica Nicolai a instrumentat un dosar penal în urma căruia o persoană nevinovată ar fi fost condamnată şi încarcerată, iar după Revoluţia din 1989, deşi avea calitatea de procuror, Norica Nicolai a reprezentat un cetăţean străin într-un proces de adopţie.

Nicolai a respins argumentele invocate de Băsescu. "O minciună sfruntată", a spus ea referindu-se la situaţia din 1987, cu precizarea că dacă cineva ar fi făcut acest lucru cu siguranţă nu ar fi scăpat de rigorile legii. În ceea ce priveşte situaţia din 1991, vicepreşedintele PNL a susţinut că nu a încălcat legea.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că îşi menţine propunerea ca Norica Nicolai să preia portofoliul Justiţiei, pentru că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi numită în această funcţie.

"Norica Nicolai nu poate fi considerată de preşedinte nepotrivită pentru funcţia de ministru al Justiţiei având în vedere că îndeplineşte condiţiile legale. Răspunderea politică pentru numirea ei îmi revine numai mie, nimănui altcuiva. Nu îmi retrag această nominalizare", a arătat premierul.

În prezent, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, deţine interimar funcţia de ministru al Justiţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb