SEVERIN AVERTIZEAZĂ: Riscăm să rămânem fără comisar european

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 18 iunie 2009

Adrian Severin: "Dacă Guvernul României ar negocia numai cu preşedintele comisiei acceptarea unei anumite propuneri, nu există nicio garanţie că aceasta va trece în Parlamentul European."

Adrian Severin: "Dacă Guvernul României ar negocia numai cu preşedintele comisiei acceptarea unei anumite propuneri, nu există nicio garanţie că aceasta va trece în Parlamentul European."

Dacă autorităţile se comportă iresponsabil în desemnarea unui candidat, România riscă să rămână fără comisar european, a subliniat liderul europarlamentarilor social-democraţi, Adrian Severin, transmite Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Guvernul are competenţa doar de a face propuneri şi nu de a desemna obligatoriu pe cineva. Potrivit Tratatului de la Nisa, care este încă în vigoare, Comisia Europeană are mai puţini comisari decât numărul de ţări membre. Deci, este limpede că dacă România se comportă neserios şi iresponsabil în desemnarea candidatului său, poate să rişte nu numai să-şi vadă candidatul respins cum s-a mai întâmplat odată şi i se va cere să vină cu un alt candidat sau s-ar putea să nu mai avem niciun comisar, ceea ce nu este un lucru pe care cineva să şi-l dorească în Româ­nia. Dar, prin iresponsabilitatea noastră, s-ar putea ca acest lucru să se întâmple, fără să dorim".

Reamintind că decizia finală aparţine Parlamentului European, Adrian Severin a atras, totodată, atenţia că există precedente în care forul legislativ a respins anumiţi comisari europeni.

Adrian Severin a declarat: "Dacă Guvernul României ar negocia numai cu preşedintele comisiei acceptarea unei anumite propuneri, nu există nicio garanţie că aceasta va trece în Parlamentul European. Deci, dacă Guvernul vrea să-şi maximizeze şansele ca o anumită persoană să fie până la urmă agreată ca şi comisar şi numită efectiv în această funcţie, trebuie să negocieze şi cu preşedintele Comisiei şi cu Parlamentul European".

Severin. a mai spune că, la rândul lor, grupurile parlamentare au negocieri cu preşedintele Comisiei: "Cel mai simplu truc este, pentru ca un candidat să treacă, să-l iei chiar din PE, pentru că este fără precedent ca un candidat, care este şi membru al PE, să fi fost respins de Parlament şi aceasta cu atât mai puţin dacă este vorba despre candidaţi cunoscuţi şi respectaţi ca membri ai PE. Este cunoscut că România nu se bucură de o excelentă reputaţie, noi am contribuit din plin la stricarea acesteia, unii fiind la originea diverselor păcate ale administraţiei şi conducerii politice româneşti, alţii fiind cei care au creat o imagine şi mai proastă decât o merităm, punând în seama României păcate pe care nu le are, fie din prostie, inconştienţă sau din dorinţa de a face plăcere unora care, desigur, în concursul cu România, vroiau să o vadă aşezată la margine".

În aceste condiţii, eurodeputatul PSD consideră că pentru ţara noastră se pune o problemă cunoscută de cei care lucrează în sistemul Uniunii Europene.

Adrian Severin a explicat: "Toată lumea spune că nu putem da României un portofoliu care presupune gestionarea unor sume importante de bani, fiind vorba despre ţară coruptă. Chiar dacă există oameni cinstiţi din punctul de vedere al opiniei publice, din celelalte state membre o astfel de formulă nu este acceptabilă. De aceea, va trebui să aducem o persoană atât de respectată şi atât de bine situată în afara suspiciunilor de corupţie, încât să poată obţine un portofoliu mai serios care are alocat un buget însemnat".

Potrivit acestuia, legislaţia în UE are competenţa de a legifera în anumite domenii şi nu are competenţa de a legifera în alte domenii care sunt lăsate la nivelul de legiferare naţionale.

Drept urmare, acolo unde competenţa de legiferare a Uniunii este mai mare, şi bugetele sunt mai mari.

Adrian Severin a declarat: "Deci, un portofoliu important este cel care iniţiază şi aplică legislaţie europeană şi are bugete importante. Iar, când se ajunge la buget, se pune problema de ţară coruptă pentru România care nu va putea negocia un portofoliu în mod abstract pentru a aduce apoi un candidat, ci va trebui să vină cu un candidat căruia i se va da un portofoliu important. De această dată, nu trebuie să definim importanţa portofoliului de comisar, ci a candidatului pentru acest post".

Potrivit acestuia, candidatul cu adevărat important pentru postul de comisar este un candidat care are experienţă în afacerile europene şi care se bucură de încrederea şi de respectul instituţiilor europene.

"Nu neapărat trebuie să fie şi simpatic, trebuie să fie respectat, poate chiar temut, pentru a da mai multă influenţă ţării în context european", a conchis Severin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb