Sevil Shhaideh, propunerea lui Dragnea pentru postul de premier

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2016

Sevil Shhaideh (Sursa foto: Facebook)

Sevil Shhaideh (Sursa foto: Facebook)

PSD şi ALDE au venit împreună la consultările de la Cotroceni

---------

Actualizare 20:50 Firea: "Sevil Shhaideh, o propunere de prim-ministru pe care preşedintele nu are niciun motiv s-o refuze"

Primarul general al Capitalei, social-democrata Gabriela Firea, susţine că propunerea partidului său pentru funcţia de prim-ministru, Sevil Shhaideh, este una pe care preşedintele ţării "nu are niciun motiv să o refuze".

Firea a declarat astăzi pe Facebook: "Sunt deopotrivă mândră şi încântată că vom avea un premier cu o educaţie solidă, cu experienţă în relaţia cu societatea civilă, care se pricepe foarte bine la administraţia publică locală, care este din PSD şi, nu în ultimul rând, care este femeie! O propunere pe care preşedintele nu are niciun motiv s-o refuze şi care ne oferă garanţia că programul de guvernare care ne-a asigurat succesul în alegeri va fi aplicat, că vom avea creştere economică sustenabilă, majorări de salarii şi pensii, reduceri de taxe"

Primarul Capitalei a adăugat: "Motivul este cât se poate de simplu: atât ca secretar de stat, cât şi ca ministru al dezvoltării regionale şi al administraţiei publice, a fost un interlocutor plin de solicitudine şi un excelent profesionist, care a contribuit la materializarea multor proiecte propuse de administraţiile locale, indiferent de culoarea lor politică, având ca finalitate o viaţă mai bună pentru oameni. Iar dacă primarii sunt mulţumiţi de relaţia cu guvernul, şi oamenii sunt mulţumiţi! PSD asta îşi propune, să guverneze pentru oameni!

Gabriela Firea a încheiat mesajul său, postat pe Facebook, printr-o urare adresată Sevilei Shhaideh.

(J.F.)

---------

Actualizare 17:39 Tăriceanu: "Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale"

Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ "nu este o multinaţională" şi nu funcţionează în logica unei astfel de companii, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (...) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esenţial pentru orice stat de drept şi pentru orice democraţie. Un principiu fundamental al democraţiei va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură - anume controlul şi echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în faţa românilor, cetăţenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevăraţii stăpâni ai României şi nu de conducătorii vremelnici ai unor instituţii. Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şef şi nu au mandat imperativ", a declarat Tăriceanu.

El a punctat că Parlamentul este "elementul de bază al democraţiei liberale", iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât "un lucru benefic" pentru România.

"Dacă ne dorim mai multă democraţie, trebuie să avem un Parlament activ în a-şi exercita rolul său constituţional. Ne aflăm în faţa unui moment decisiv pentru România şi pentru viitorul ţării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în ţară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alţii şi executate de oameni numiţi şi nu aleşi. Trebuie să revenim la normalitatea unei democraţii liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor şi exprimând şi respectând voinţa poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul îşi asumă rolul constituţional şi este o instituţie puternică sau este o instituţie controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ", a afirmat preşedintele Senatului.

În opinia sa, anul 2016 în care la conducerea României s-a aflat un guvern tehnocrat a fost "un an pierdut".

"Peste câteva zile, Parlamentul va fi chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democraţie, perioadă în care ştiţi că am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, după părerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâştigăm în anul 2017", a completat el.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:17 Dragnea: "Misiunea noului Parlament - refacerea reputaţiei şi ordine în legislaţie"

Misiunea noului Parlament este de a face ordine în legislaţia naţională iar reputaţia acestei instituţii trebuie refăcută, a declarat, în plen, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

"Parlamentul României este o instituţie peste care ultimii ani au aşternut o reputaţie discutabilă. Poate nemeritată, zic unii, dar în acelaşi timp este un fapt. E misiunea noastră să refacem reputaţia Parlamentului şi nu putem face asta decât colaborând, decât lucrând cu responsabilitate civică şi naţională. Cred că a doua misiune esenţială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislaţia românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea şi raporturile între instituţii", a susţinut Dragnea.

El a adăugat că va iniţia un proces parlamentar prin care, împreună cu instituţiile abilitate, dar în primul rând cu Guvernul, Parlamentul să facă ordine în legislaţie şi să clarifice raporturile dintre instituţii.

"Această ordine este una dintre condiţiile fundamentale ale aplicării legii în România. Sunt convins că împreună putem realiza o adevărată reformă a legislaţiei constituţionale, nu avem dreptul să mai ratăm acest proiect. Ţine de noi să restabilim puterea constituţională a Parlamentului şi vreau să pornim împreună acest proces. Activitatea de control al instituţiilor pe care Parlamentul e abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic - Parlamentul este locul unde se naşte legea, dar şi locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei. Anul 2017 şi anii care urmează nu sunt uşori, toţi ne-am angajat în această campanie electorală să producem creştere economică susţinută şi să aducem bunăstare românilor. E datoria noastră să facem legi bune şi clare, să-i ajutăm pe români să creadă în România", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

(C.V.)

-------

Actualizare 17:02 Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedintele Senatului

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ales preşedintele Senatului, cu 87 voturi "pentru" şi 40 de voturi "împotrivă", potrivit Digi24.

(M.I.)

-------

Actualizare 16:27

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 216 voturi pentru şi 101 împotrivă, transmite Digi24.

(M.I.)

---------

Actualizare 16:10 Cristian Buşoi, prim-vicepreşedinte PNL: "Premierul propus de Liviu Dragnea nu are nicio autoritate politică şi administrativă"

Prim vice-preşedintele PNL, Cristian Buşoi, a declarat, referitor la propunerea Sevilei Shhaideh în funcţia de prim-ministru, că fostul ministru al Dezvoltării "nu are nicio autoritate politică şi administrativă" şi că aceasta va fi "păpuşată" din sediul PSD, se arată într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Buşoi a afirmat: "Nominalizarea unui premier de faţadă este finalul unei puneri în scenă începute odată cu prezentarea promisiunilor fără nicio bază din programul de guvernare al PSD în campanie".

Prim-vicepreşedintele PNL consideră că PSD şi Liviu Dragnea "sunt consecvenţi în amăgirea oamenilor şi în promisiuni nefondate". În opinia sa, "PSD va răspunde pe măsură ce oamenii îşi vor da seama că aproape nimic din ce a promis acest partid nu poate fi indeplinit".

Buşoi susţine că propunerea social-democraţilor "se va răsfrânge, din păcate, asupra noastră, a tuturor, ca cetăţeni": "Faptul că PSD propune astăzi un premier fără nicio autoritate politică şi executivă, care în mod clar va fi păpuşat din umbră, este un aspect extrem de grav".

Acesta şi-a exprimat îndoiala că Sevil Shhaideh va putea face faţă, ca prim-ministru, într-o "situaţie destul de sensibilă, într-un context regional şi european complicat, cu provocări economice şi sociale".

Cristian Buşoi a comentat că partidul său se va opune în mod cert la guvernul pe care îl propune PSD.

Parlamentarul PNL a mai menţionat: "Ar fi trebuit adunate lucrurile bune făcute şi oamenii buni cu experienţă administrativă pentru ciclul de guvernare al următorilor 4 ani, pentru a putea consolida stabilitatea economică construită cu greu şi pentru a produce schimbări necesare în administraţie. Din păcate, suntem acum în situaţia în care avem o strategie de guvernare bazată pe promisiuni lipsite de fundament şi pe lipsă de transparenţă".

(J.F.)

---------

Actualizare 15:44 Kelemen: "Dacă va fi desemnată persoana propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, vom vota"

UDMR va vota în Parlament propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier, dacă aceasta va fi desemnată de şeful statului, a declarat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Nu avem nicio propunere pentru funcţia de premier, dar dacă va fi desemnată persoana propusă de coaliţia PSD-ALDE, conform înţelegerii noastre, vom vota. Sigur, aşteptăm şi programul de guvernare, dar aşa cum ştim noi, aşa cum vedem, nu vor fi surprize în programul de guvernare. Vom fi într-o colaborare parlamentară cu coaliţia de guvernare PSD-ALDE, nu vom intra în guvern. Încercăm să susţinem acele proiecte despre care credem că sunt în folosul oamenilor şi vom propune şi noi proiecte prin care considerăm că vom aduce plusvaloare în ceea ce priveşte societatea românească, inclusiv punerea în aplicare a drepturilor minorităţilor naţionale", a declarat Kelemen.

Sevil Shhaideh este o persoană "onestă" şi "corectă" care cunoaşte foarte bine administraţia, a afirmat Kelemen.

"Aşa cum o cunoaştem, este o persoană onestă, corectă, cunoaşte foarte bine administraţia. Am lucrat cu ea când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării şi eram în Guvernul Ponta şi nu avem nimic de reproşat. E un om capabil, va putea conduce un guvern în perioada următoare", a adăugat Kelemen Hunor.

(M.I.)

---------

Actualizare 15:27 Liviu Dragnea, propunerea PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor

Deputatul Liviu Dragnea este propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Anunţul a fost făcut de liderul grupului PSD din camera inferioară a Parlamentului, potrivit Ştiripesurse.ro.

Celelalte partide nu au înaintat nicio propunere pentru această funcţie.

(C.V.)

-------

Actualizare 15:18 Delegaţia UDMR a început consultările cu preşedintele Iohannis

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) au început, la Palatul Cotroceni.

Delegaţia UDMR este compusă din preşedintele Kelemen Hunor şi parlamentarii Cseke Attila şi Korodi Attila.

(M.I.)

--------

Actualizare 14:52 Nicuşor Dan: "Nu vom vota un Guvern condus de Sevil Shhaideh"

Uniunea Salvaţi România (USR) nu va vota un Guvern condus de Sevil Shhaideh, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele USR.

"În urma votului românilor, s-a conturat o majoritate. Această majoritate a propus un nume de prim-ministru care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm un astfel de Guvern, o să facem opoziţie în Parlament", a spus Nicuşor Dan.

Preşedintele USR a adăugat că părerea USR este că "propunerea PSD nu va avea anvergura necesară" pentru a ocupa funcţia de premier.

(M.I.)

-------

Actualizare 14:12 Delegaţia USR a început consultările cu preşedintele Iohannis

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia Uniunii Salvaţi România (USR) au început, la Palatul Cotroceni.

Delegaţia USR este compusă din Nicuşor Dan, Manuel Costescu şi Cristian Ghica.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:50 PSD, ALDE şi UDMR, protocol de colaborare parlamentară

PSD, ALDE şi UDMR au semnat astăzi, la Palatul Parlamentului, un protocol de colaborare parlamentară, transmit televiziunile de ştiri.

Protocolul a fost semnat de liderii celor trei formaţiuni politice: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin şi Kelemen Hunor.

Documentul are ca obiective principale asigurarea stabilităţii politice şi macroeconomice a ţării şi existenţei unei largi susţineri parlamentare în mandatul 2016 - 2020, precum şi întărirea rolului, prestanţei şi responsabilităţii activităţii Parlamentului.

Protocolul prevede că UDMR va sprijini proiectele legislative propuse de Guvernul României, iar ministerele iniţiatoare de acte normative vor consulta grupurile parlamentare ale părţilor semnatare pentru a o obţine sprijinul necesar pentru proiectele legislative, inclusiv cel referitor la bugetul de stat, scrie News. ro. Potrivit documentului, proiectele legislative iniţiate de către parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE, respectiv de cei ai UDMR vor fi susţinute în comun dacă a existat consultare între grupurile parlamentare şi acord asupra acestora.

De asemenea, părţile vor susţine ca prioritate demersurile din domeniile educaţiei şi sănătăţii şi consideră totodată prioritară bugetarea şi finalizarea infrastructurii de transport rutier la nivel de autostradă prevăzută în programul de guvernare.

Liderii celor trei formaţiuni vor urmări îmbunătăţirea legislaţiei în vederea eficientizării procedurilor de retrocedare a proprietăţilor confiscate abuziv în perioada comunistă.

În protocol se arată: "Descentralizarea către autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene a serviciilor publice va fi considerată importantă pentru reformarea administraţiei din România. În vederea profesionalizării serviciilor publice locale, părţile consideră necesar implementarea unei legislaţii care să asigure creşterea veniturilor salariale a angajaţilor din cadrul autorităţilor administraţiei public locale, în cadrul legii salarizării unitare".

Totodată, părţile îşi asumă asigurarea respectării reglementărilor legale precum şi a obligaţiilor care decurg din tratatele internaţionale la care România este parte, în ceea ce priveşte folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale, în cadrul administraţiei publice precum şi cele privind educaţia naţională şi statutul folosirii simbolurilor comunităţilor locale.

Pentru implementarea prevederilor prezentului acord vor avea loc săptămânal consultări între liderii grupurilor parlamentare şi ale părţilor semnatare.

De asemenea, la finalul fiecărei sesiuni parlamentare, părţile vor analiza stadiul respectării prezentului acord.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:18 Raluca Turcan: "Propunerea lui Sevil Shhaideh arată obsesia de control a lui Liviu Dragnea"

Propunerea lui Sevil Shhaideh pentru postul de premier reflectă obsesia de control a lui Liviu Dragnea şi aminteşte de practici din timpul guvernării Adrian Năstase, a declarat astăzi preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Liderul PNL a afirmat, după consultările de la Palatul Cotroceni: "Este o propunere care arată obsesia de control a dlui Liviu Dragnea. Este o propunere care ne duce cu gândul la practici din timpul mandatului dlui Adrian Năstase sau când guvernul era condus prin interpuşi.

Raluca Turcan a precizat că această propunere reprezintă un "semnal nefavorabil" pentru mediul economic.

Liderul PNL a spus că ştie doar că Sevil Shhaideh a fost ministru în perioada în care Liviu Dragnea "conducea Guvernul prin interpuşi".

Turcan a declarat: "Nu o cunosc personal pe domnia sa, însă cred că PSD avea resursă de oameni care să poată să-şi asume o viziune de dezvoltare a României şi mă duc din nou cu gândul la frauda de încredere care a apărut în momentul în care PSD deja se dezice de programul de guvernare asumat, frauda de încredere în momentul în care Liviu Dragnea a spus că va avea un prim-ministru care să ştie ce trebuie făcut cu România şi am primit o opţiune personală a domniei sale".

Aceasta a mai spus că nu crede că cetăţenii români, atunci când au votat PSD, "au votat ca premier să fie fina domnului Dragnea".

Raluc Turcan a mai spus: "Indiferent de numărul de voturi pe care PSD le-a luat, respectarea legii trebuie să fie o prioritate. Din punct de vedere al guvernului, bunăstarea cetăţenilor nu va putea fi obţinută cu actuala coaliţie. În Parlament vom urmări punerea în practică a programului de guvernare PSD-ALDE şi vom sancţiona, oferind soluţii alternative".

Turcan a adăugat că PNL a luat act de aritmetica parlamentară şi va rămâne în opoziţie.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:58 Nicuşor Dan: "Anunţul cel mai important făcut de Dragnea a fost că nu este încă prim-ministru"

Anunţul cel mai important făcut astăzi de Liviu Dragnea a fost că nu este încă prim-ministru, a declarat liderul Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, care a precizat că singurul criteriu luat în calcul de preşedintele PSD a fost "acela al unei persoane loiale care să nu rişte să ia partidul" pentru perioada cât va conduce nuvernul.

Nicuşor Dan a afirmat: "Liviu Dragnea şi PSD sfidează cetăţenii cu o propunere de prim-ministru inacceptabilă. Liviu Dragnea a anunţat o persoană fără anvergura necesară pentru prim-ministru. Singurul criteriu pe care l-a folosit a fost acela al unei persoane loiale care să nu rişte să ia partidul pentru perioada în care va fi prim-ministru, ceea ce este inacceptabil".

Liderul USR a spus că PSD pregăteşte modificarea legii care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, astfel încât Liviu Dragnea să poată prelua această funcţie în viitor.

Nicuşor Dan a precizat: "Doamna Sevil Shhaideh nu are anvergura unui prim-ministru. O cunosc personal din perioada în care a lucrat în Ministerul Dezvoltării, a venit ca secretar de stat, împreună cu multă lume din gruparea Mazăre - Nicuşor Constantinescu. A fost dintre cei care au susţinut, la momentul acela, modificarea Legii urbanismului, care să permită din nou speculatorilor imobiliari să facă blocuri printre case, construcţii pe spaţii verzi şi aşa mai departe. Cred că ăsta este stilul PSD, această numire rezumă modul în care va guverna PSD în următorii 4 ani. Nu va respecta legea, o modifică pentru interesul lor şi se va comporta în mod dictatorial - un om va impune stilul PSD".

El a anunţat că USR va vota împotriva învestirii Guvernului PSD - ALDE în Parlament.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:49 Victor Ponta: "Propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier este de nerefuzat"

Fostul premier Victor Ponta a declarat astăzi că propunerea lui Sevil Shhaideh pentru postul de premier este "foarte bună" şi "de nerefuzat" de preşedintele Klaus Iohannis.

Ponta a afirmat: "Am o părere foarte bună despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine şi cât a fost secretar de stat, după cum ştiţi am propus-o ca ministru, a fost un ministru foarte bun şi îi urez succes. Chiar cred că este o femeie foarte echilibrată şi, repet, cât am lucrat cu ea am lucrat foarte bine şi o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte bună. O votez cu plăcere dacă vine în Parlament".

Fostul premier a susţinut că Liviu Dragnea are încredere în Sevil Shhaideh.

"Haideţi să avem Guvern cât mai repede, să avem Guvern şi astăzi dacă putem să îl avem, pentru că în fiecare zi pierdem bani pentru oameni şi pierdem lucruri importante", a completat Ponta.

Victor Ponta a mai precizat că a aflat de propunerea de premier de la televizor.

"E femeie, e musulman, e un semn de deschidere şi de normal şi e un profesionist foarte bun. Nu ştiu ce va face domnul Iohannis, dacă va accepta sau nu. Propunerea e de nerefuzat, nu ştiu ce motiv ar avea domnul Iohannis să o refuze, că nu au apucat să îi facă niciun dosar", a mai spus fostul premier.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:40 Delegaţia PNL a început consultările cu preşedintele Iohannis

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia Partidului Naţional Liberal au început, la Palatul Cotroceni.

Delegaţia PNL este compusă din Raluca Turcan, Marian Petrache, Cătălin Predoiu, Cristian Buşoi, Mircea Hava.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:18 Liviu Dragnea: "Eu nu voi mai veni cu o altă propunere de premier"

PSD nu va face o altă propunere de prim-ministru în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va respinge nominalizarea lui Sevil Shhaideh, a anunţat astăzi Liviu Dragnea.

"Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte", a afirmat liderul PSD, după consultările cu şeful statului.

Dragnea a precizat: "Dacă această propunere va fi refuzată, neexistând niciun motiv constituţional sau din punct de vedere al drepturilor fundamentale să fie refuzată, atunci vom înţelege că nu s-ar dori ca cei care au câştigat alegerile şi au majoritate să facă Guvernul, deci nu are rost să venim cu o a doua propunere".

Liderul PSD a mai spus că pleacă "de la prezumţia de bună credinţă" în relaţia cu Iohannis şi nu a dorit să comenteze varianta suspendării preşedintelui în cazul în care acesta va respinge propunerea.

Dragnea a menţionat că nu are nicio relaţie de rudenie cu Sevil Shhaideh, adăugând că aceasta este membru PSD din iulie 2015.

"Orice guvern care este instalat pleacă cu gândul şi cu speranţa că are un mandat plin", a mai spus preşedintele PSD.

Întrebat de ce desemnează o persoană are nu este etnic român, deşi în campanie l-a criticat pe premierul Cioloş pentru că poartă numele Julien, Dragnea a răspuns, pe un ton nervos, că Sevil Shhaideh este cetăţean român care are toate drepturile.

Preşedintele PSD a mai declarat că, în cazul în care premierul va fi desemnat săptămâna aceasta, săptămâna viitoare va exista un nou guvern.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:55 Sevil Shaaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale, deţine trei case în Siria

Sevil Shaaideh are 52 de ani şi a fost numită în mai 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul Ponta. Potrivit declaraţiei de avere din 2014, soţul acesteia deţine trei clădiri în Siria.

Sevil Shaaideh a lucrat aproape două decenii la Consiliul Judeţean Constanţa. După 2004, s-a apropiat atât de Nicuşor Constantinescu, cât şi de Liviu Dragnea. În 2012, a fost numită secretar de stat, potrivit Digi 24.

Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa în 1993. A fost, până în 2007, directorul departamentului de Sisteme Informatice din cadrul instituţiei.

Apoi, între 2007-2012, a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Proiecte. În aceeaşi perioadă, a fost şi coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Din această calitate a început colaborarea cu Liviu Dragnea.

Din 2012, după căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, Sevil Shhaideh s-a mutat la Ministerul Dezvoltării.

Pehntru că este musulmană, Liviu Dragnea a fost martor la cununia lui Sevil Shhaideh.

Sevil Shhaideh a absolvit Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti în 1987.

A urmat o serie de cursuri de perfecţionare: expert în administraţie publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) şi manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 şi PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).

Are o diplomă de Master în Managementul Proiectelor de Afaceri, obţinută în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii ''Ovidius'' (2005-2007).

Şi-a început cariera profesională ca analist programator în cadrul Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa (1987-1991), a devenit, apoi, manager Sisteme Informatice în cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa (1991-1993) şi director Sisteme Informatice în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (1993-2007).

A ocupat funcţia de coordonator responsabil cu elaborarea amendamentelor legislative cu privire la actele normative ce reglementează administraţia publică locală în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi de director general, Direcţia Generală de Proiecte, Consiliul Judeţean Constanţa (2007-2012).

Este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP) din 2000.

Este secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) din mai 2012.

La 19 mai 2015, Sevil Shhaideh a fost nominalizată de premierul Victor Ponta la Ministerul Dezvoltării, în vederea preluării mandatului de ministru rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:33

Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale, este propunerea PSD-ALDE pentru postul premier, a anunţat Liviu Dragnea, după consultările de astăzi cu preşedintele Iohannis.

Liderul PSD a precizat că avea "dreptul legitim" să devină premier în urma rezultatelor alegerilor şi a afirmat că "deocamdată" nu poate solicita funcţia de premier pentru sine.

Liviu Dragnea a spus că în propunerea pentru funcţia de premier a ţinut cont de două aspecte: afirmaţiile repetate ale preşedintelui Iohannis şi legile în vigoare, susţinând că nu îşi doreşte ca vreun eventual mandat al lui să înceapă prin forţarea unei condamnări nedrepte şi a unei legi profund neconstituţionale.

"O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată", a precizat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus că Sevil Shhaideh va fi premierul României dacă va fi desemnată, iar el va fi "responsabilul politic".

"Responsabilitatea politică este în primul rând la mine şi nu am de gând să o las", a atras atenţia liderul PSD.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:10 Delegaţia condusă de Liviu Dragnea a început consultările cu preşedintele Iohannis

Delegaţia PSD şi ALDE, condusă de Liviu Dragnea, a ajuns la Palatul Cotroceni şi a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, transmit televiziunile de ştiri.

Delegaţia este formată din liderul PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:50 Liviu Dragnea: "Propunerea de premier o voi face direct preşedintelui"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că propunerea de premier din partea PSD şi ALDE o va face "direct" preşedintelui României şi o va anunţa după consultările de la Palatul Cotoceni.

Dragnea a primit în această dimineaţă mandat de la Comitetul Executiv Naţional al PSD să se prezinte la consultările cu şeful statului cu o propunere pentru premier.

La sfârşitul unei scurte şedinţe a Comitetului Executiv Naţional al partidului, liderul PSD a afirmat: "Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD, susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare, propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţa la conferinţa de presă de după consultări".

Întrebat dacă cel nominalizat pentru funcţia de premier, Dragnea a răspuns: "Categoric".

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis va avea astăzi consultările finale cu partidele politice care au intrat în Parlament (PSD şi ALDE, PNL, USR, UDMR) cu privire la formarea noului guvern.

PSD şi ALDE au semnat luni un protocol de colaborare şi au anunţat că vor merge împreună la consultările de la Palatul Cotroceni de astăzi. Preşedintele a acceptat propunerea celor două formaţiuni, care vor intra la consultări la ora 11.00, potrivit programului afişat de Administraţia Prezidenţială.

Protocolul dintre PSD şi ALDE prevede că cele două partide vor propune un candidat unic pentru postul de premier şi că vor alcătui un program comun de guvernare.

Liviu Dragnea a anunţat că la ora 9.00 va cere un mandat din partea social-democraţilor pentru a se prezenta la consultări, mandat care nu va conţine, însă, şi un nume de premier.

PNL este programat la consultări la ora 12.30.

Potrivit programului publicat de Administraţia Prezidenţială, consultările vor dura o oră şi jumătate atât cu PSD şi ALDE, cât şi cu PNL.

USR şi UDMR vor fi primite de şeful statului la ora 14.00, respectiv 15.00, prin urmare consultările vor dura aproximativ o oră cu fiecare dintre aceste formaţiuni.

Consultările vor continua şi joi, când vor veni la Cotroceni PMP şi grupul minorităţilor naţionale.

Şeful statului a avut şi săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD şi ALDE au refuzat să participe, motivând că nu se anunţase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie şi nu fusese convocat noul Parlament.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. sa ai peste 50% din voturi si sa nu ai o propunere de prim ministru??!!! chiar nu vrea nimeni din capii psd sa gestioneze programul (jaful) de guvernare propus

    1. ..HAI DEH! guvernul va fi condus de guru/responsabilul politic; Dragnea a spus-o clar, iar fina va fi foarte ascultatoare in acest sens.

      Deci, s-a gasit portita. 

    Hahahaha! Daca as fi o grecoaica cu inceput pronuntat de gusa m-as retrage in Fanar si as abandona toate activele speculative detinute in tara ghiaurilor. Hahaha!

    1. Corect. Tanti asta pe la Constanta numai in "geamparale" i-a tinut pe speculantii de gen Fanar, Iliuta sau Sandel :))))

    Cica, in discutille privind propunerea de prim-ministru, au existat unele tensiuni ca urmare a vociferarilor unor lideri din teritoriu, la care, Dragnea : sunteti penabili ......... unul dintre participanti: penabili sau penibili, domnule presedinte? 

    Bursa nu mai are SURSA, n-a nimerit-o. 

    DUPA PSD-RIZARE VINE MUSULMANIZAREA !!!

    HALAL GHIAURILOR !!!  

    1. Orice lider care se respecta si isi poate permite, poate sa-si puna o "papa ruda" o finuta , sa-l reprezinte. 

    Ciocoiul de Teleorman a ajuns sa numeasca el dregator pe care sa-l controleze.

    Asa, sa ne faca in ciuda (poate ca altii n-au acceptat sa fie marioneta), a binecuvantat pe cineva importat de la "inalta poarta", ca sa nu fie discutii pe mosie.  

    Rusine dragnea !!!

    Asa mic ai ajuns, ca nu vei avea nevoie sa-ti sape nimeni groapa, esti deja mai jos de cota -2m. 

    1. Voi PNL-istii v-ati facut-o cu mana voastra asa ca ciocu' mic si joc de bazin, luati lectii de la Neluta Robu

      Se-ntoarce roata.

      Inainte ne numeau turcii dregatorii , acum n-i numim noi. 

    Imi este egal ca Dragnea a propus pe Sevil Shhaideh ptr. prim-ministru. Nu am niciun fel de probleme ca femeia este etnic tatar sau turc.

    Nu-l apreciez pozitiv pe Dragnea ptr. propunere. Este ca sa-l puna in incurcatura pe Johhanis. Daca nu o accepta va fi acuzat de discriminare etnica ! Se va zice ca daca propunerea ar fi fost un etnic german atunci sigur ar fi acceptat. De la gasca de nemernici in frunte cu Dragnea ma astept la orice. Au transformat drepturile cetatenesti in lozinca pe care o manuiesc asa cum le dicteaza interesele de moment. 

    Ciolos este Julien deci un alogen caruia nu-i pasa de romani iar Shhaideh, cum adica putem considera “ca nu este cetatean roman” si ca urmare sa presupunem ca este neloial tarii in care s-a nascut ?! Ce sacrilegiu sa-l pui in incurcatura pe Dragnea ! 

    Va amintiti aluziile de la prezidentiale cum ca presedinte nu poate fi decat un roman verde ? Va amintiti ca se facea referire negativa la faptul ca este protestant si oamenii ar trebui sa aleaga un ortodox de-al pamantului ? Va mai amintiti, o culme a josniciei, Firea a declarat ca un om care nu are copii nu este apt sa devina presedintele Romaniei ? 

    Exista in Romania multe minoritati si sunt reprezentate in parlament. De fapt aceste ong-uri care zice-se apara interesele populatiilor respective sunt coterii ale catorva care sug stipendiile generoase acordate de govern. 

    In tara noastra sunt etnii acceptate si etnii tolerate de sila de mila (din cauza istoriei). Dintre etnicii acceptati sunt alese persoanele care ajung in demnitati ale statului sau sefi de mari companii nationale. Etniile acceptate sunt considerate integrate in comunitatea romaneasca. 

    Exista etnii care datorita istoriei sunt considerate nesigure desi ele se considera integrate. Ptr.establishmentul din varf, aceste etnii se pot constitui intr-o coloana a cincea mai ales in vremile de acum. Ca urmare ascensiunea in ierarhia sociala sau economica le este blocata de la un nivel in sus.

    1. Da, este si o veste buna in aceasta propunere, ca toate josniciile de care vorbeai nu vor mai putea fi utilizate, cel putin nu de catre membrii PSD in viitorul apropiat. Si deja se creeaza o serie de precedente.

    95% crestini!!!!Premier musulman???????Doamne!!!!Nu este posibil!!!!!!!!!!!!!!!

    Unde este MAKE, mare fan si admirator al PSD, plus [Fragment eliminat conform regulamentului] Dragnea!!!???????????

    1. Este acasă.

      Ai lipsit de la cursuri, copiaza-ti notitele de la colegi.

      Sa se faca liniste, Make se odihneste!

      Sau mediteaza profund. 

    Dragneo....!!! Ce făcuși..!!! Un premier musulman? Johanis barem ii Neamț, venit acum 1000 de ani în Ardeal.... Ne dai pe mîna musulmanilor? Mi-i rău....Ștefan cel Mare se răsucește în mormînt...

    boc cu fusta

    Castigi cu aproape 50% si nu poti sa ocupi fotoliul de prim ministru. Cariera lui Dragnea se incheie azi. Papusar poate sa fie dar mandrie personala e gata, = cu zero.

    Cred ca si-a dat azi un [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. 

    Cumnata ? [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ! 

    Nepotism in Psd nu e ceva nou. 

    Nicusor Dan e urmatorul presedinte sau sotia lui. Bursa va rog sa le luati un interviu. Ce au spus acum e geial.

    Ma bucur ca nu am votat Psd, Alde, Udmr. 

    1. Te înșeli. Nicușor Dan este un ageamiu iar reacția lui de astăzi o demonstrează. Băsescu a avut o reacție mai onorabilă decât USR.

      Banciu îmi dă dreptate. Tocmai a spus că s-ar putea ca USR să nu dureze 4 ani. El critică pozițiile celor de la USR, niște debutanți în politică, cu miniștri incompetenți care nu votează un ministru din cauză de "lipsă de anvergură". Ce idioți sunt cei de la USR.

      Cea mai corectă, cea mai elegantă, cea mai occidentală și cu bun simț reacție a opoziției. El este Crin Antonescu, cel care se gândește să se retragă din peneleul mizerabil de azi.

      "'Într-un partid cu atâtea personaje familiarizate cu marile demnități, e o numire surprinzătoare și cred că această numire este atât de surprinzătoare, pentru că dl Dragnea a vrut să dea — și în sensul acesta a reușit — o dovadă de maximă forță în interiorul partidului și în spațiul politic. (...) Va fi un guvern condus de facto — asta ne și spune domnul Dragnea — de la Kiseleff, de la cabinetul 1 al PSD. Asta va alimenta comparațiile răutăcioase, pentru că, după cum știți, nici la comuniști, rareori, secretarul general al partidului (...) erau prim ministru, uneori niciodată. Primul ministru era un superfuncționar al puterii, puterea era în altă parte. (...) Dincolo de asta, dl Dragnea joacă un joc politic și până acum îl joacă bine'', a spus Crin Antonescu." 

      "Poate, cândva, voi renunţă şi la calitatea de membru. Eu nu am spus toate astea pentru că era campanie politică. Dacă lucrurile continuă aşa, cu discreţie voi înceta să mai fiu şi membru al PNL", a conchis Antonescu.

      Cele trei partide?

      Ai votat cu partidul lui Base. V-a acordat multe facilitati de unde esti pensionar. Pmp e expirat. Basescu, Turcescu daca era Udrea era colorat acest partid.

    Foarte interesant CV-ul. 10 clase peste Cristina Guseth.

    Mă miră afilierea la USAID. Care sunt șansele să avem prermier un spion american? 

    1. PS. Reacția opoziție și a lui Nicușor Dan este ULTRA PENIBILĂ. Iar Bușoi, mergi la DNA să îți justifici averea sau să o donezi, coruptule.

      Hai ca l-ai busit. 

    Despre ce democratie vorbeste D-l. Tariceanu, când D-l. Dragnea nu a comunicat nici "comitetului executiv" al Psd, numele celui ce urma sa-l propuna ca Premier, Presedintelui IOHANNIS; exact ca pe timpul dictaturii ceausiste.Despre o asemenea "democratie"D-l. Tariceanu nu spune nimic; de ce oare, inseamna ca este de acord cu ea !

    Dupa propunerea cu cea mai mare moschee din Europa, la Bucuresti, aceasta este inca, o mare incercare de musulmanizare a Romaniei.

    Politicieni, treziti-va. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb