Sfârşitul slugii perfecte

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 28 mai 2019

Cătălin Avramescu

Avem cifrele. Biroul Electoral Central încă pritoceşte rezultatele finale, dar imaginea de ansamblu este clară. Am avut dreptate. Acum câteva zile am afirmat că aş fi foarte mirat ca PSD să ia 23 la sută din voturile exprimate. Am fost exact. Alegerile din 26 Mai au fost un cutremur de proporţii pentru socialişti. Mai îngrijorătoare decât procentele sunt datele despre compoziţia electoratului. Cam jumătate are peste 60 de ani. Cam jumătate nu are nici liceul. România săracă, disperată şi needucată. Mituită cu "ajutoare sociale" şi ameţită cu promisiuni iresponsabile.

Dar, cum spuneam şi acum câteva zile, nici să nu exagerăm. Partidul plagiatorului VV Ponta a luat, se pare, circa 7 la sută din voturi. Acestea trebuie adăugate tot în dreptul socialiştilor, pentru că "Pro-România" este, de fapt, PSD-Ponta. Aşa că totalul este 30 la sută. Prost, chiar foarte prost, dar nu atât de catastrofal încât pe fondul unei eventuale guvernări inepte, de tranziţie, a Dreptei, socialiştii să nu poată reveni în 2020.

Schimbarea cea mai semnificativă de pe scena politică s-ar putea să fie alta. Niciodată de la alegerile din 1992 poporul român nu a acordat un vot majoritar socialiştilor. Indiferent de numele sub care s-au ascuns, ei au reuşit să guverneze doar cu ajutorul unor cozi de topor.

Lista acestora este un adevărat catalog al abjecţiei politice. Ei sunt responsabili de menţinerea PSD la putere ca grup infracţional organizat. Printre aceştia, Partidul România Mare. Vă mai aduceţi aminte de insultele grosolane debitate de Corneliu Vadim Tudor? - un bufon răsplătit cu funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Pe listă, cu voia dumneavoastră, este şi răposatul Partid Socialist al Muncii, cel care i-a dus în Parlament pe Ilie Verdeţ şi pe Adrian Păunescu. Şi UNPR-ul generalului Izmană, "doctor" Gabriel Oprea. Sau PNL, în perioada în care, sub sigla USL, Crin Antonescu facea dedicaţii socialiştilor la televiziunea unui turnător al Securităţii.

La capitolul "Diverse" trebuie să îl includem şi pe Aurelian Pavelescu, un personaj care, din câte înţeleg, are încă ştampila PNŢCD. După alegerile de duminică acesta a făcut declaraţii supra-realiste. Facebook să dea socoteală pentru "votul urii". A, şi "Partidul a ieşit victorios în alegerile europarlamentare". No comment...

Nu trebuie nici să trecem cu vederea cooperarea, la guvernare, dintre fostul PDL şi PSD, după alegerile din 2008. Subsemnatul am susţinut atunci că este o eroare tactică. Din păcate, şi atunci am avut dreptate, PSD părăsind guvernarea după câteva luni pentru a face circ în beneficiul lui Mircea Geoană.

Însă nimeni nu a făcut atât de multe pentru socialişti precum Popescu-Tăriceanu şi grupul său, actualmente cunoscut drept ALDE. De trei ani încoace, ALDE este propteaua care i-a permis infractorului Liviu Nicolae Dragea să instituie statul de ne-drept în România.

Asta până pe 26 Mai. Când poporul român s-a săturat. Şi de unde ALDE se amăgea, în sondajele de casă, că avea peste 10 la sută din voturi (unele sondaje îl dădeau la aproape 15 la sută), realitatea a lovit ca un baros. ALDE a căzut sub pragul electoral.

Aceasta este marea schimbare adusă de alegerile din 26 Mai. PSD este pe cale să piardă aliatul care i-a permis să înşface guvernarea, din 2012 încoace. Ani în care România a făcut imenşi paşi înapoi. Fără aliaţi de acest gen, socialiştii nu doar că nu au nici o şansă să mai ajungă la guvernare, dar se îndreaptă spre disoluţia finală.

De ce ALDE a ajuns în această fundătură? În parte, datorită chiar lui Popescu-Tăriceanu, care s-a opus vehement referendumului convocat de actualul Preşedinte. Cu alte cuvinte, luând deschis partea penalilor din politica românească. Pe de altă parte, prin calitatea lamentabilă a listei. Norica Nicolai, o procuroare comunistă? Daniel Barbu, asociat cu nenumărate scandaluri şi pus sub acuzare de DNA? Ovidiu Silaghi? - despre acesta din urmă chiar uitasem că există... Iar pe afişe imaginea lui... Popescu-Tăriceanu întinerit artificial în Photoshop. Nu e de mirare că alegătorii au fugit de oferta ALDE, speriaţi...

Viitorul sună rău pentru Popescu-Tăriceanu şi pentru grupul său. Până acum au avut susţinerea PSD. Acum însă PSD a intrat în spirala finală, care îl va duce la excluderea din Partidul Socialist European şi, probabil, o existenţă marginală ca un partid tip România Mare, în frunzişul politicii de pe Dâmboviţa.

Unde regula este: "Peştele cel mare îl mănâncă pe cel mic". Alianţa USR-PLUS tocmai a obţinut un scor istoric (probabil în jur de 22 la sută), umilind gruparea Tăriceanu. Urmează excluderea din ALDE-Europa, presupunând că cineva îşi va mai aduce aminte că ei sunt afiliaţi. Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a venit la Bucureşti unde a făcut campanie doar pentru USR-PLUS. Politica s-a schimbat radical din 26 Mai. Ramâne ca actualii politicieni să îşi dea seama de asta cât mai curând şi să lase în pace electoratul care, iată, s-a săturat complet de ei.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb