Sfatul consultantului din Big Four i-a adus amendă lui Dragoş Bîlteanu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2013

Sfatul consultantului din Big Four i-a adus amendă lui Dragoş Bîlteanu

Preşedintele SIF1 Banat Crişana a primit penalizare de 10.000 de lei de la ASF

Marele consultant din Big Four care a sfătuit SIF1 Banat Crişana să îşi înfiinţeze în Cipru holdingul pentru participaţiile din domeniul imobiliar SIF Imobiliare se pare că a omis să-i aducă aminte clientului său că este listat şi că trebuie să raporteze Bursei de Valori Bucureşti aproape orice mişcare.

Drept urmare, unii investitori nu au văzut cu ochi buni "deplasarea" în Cipru a unor participaţii de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro) deţinute la 18 societăţi.

Mai mult, povestea a deranjat şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care, după ce a cerut SIF1 să facă public un raport despre operaţiunile din Cipru, l-a şi amendat pe Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1, cu 10.000 de lei, pentru că nu a raportat corespunzător mişcarea.

Formularea folosită de reprezentanţii SIF în raportul curent transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti arată că nu ar fi tocmai de acord cu ASF.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare sancţionează cu amendă de 10.000 lei pe dl. Dragoş-George Bîlteanu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, pentru că SIF Banat-Crişana nu ar fi informat în termen publicul, printr-un raport curent, referitor la caracteristicile SIF Imobiliare Ltd", se arată în raportul respectiv.

SIF Banat-Crişana a anunţat că vrea să listeze noua firmă SIF Imobiliare pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti.

Povestea SIF Imobiliare, de la LTD la PLC

SIF Imobiliare a fost înfiinţată, în luna iulie, în Nicosia, sub denumirea SIF Imobiliare Limited, iar în septembrie a fost transformată în "Public Limited Company" (PLC), potrivit SIF1.

Capitalul social iniţial al Companiei a fost de 1.000.000 euro (capital subscris şi vărsat), divizat în 1.000.000 acţiuni ordinare. Pe 28 august 2013, acţionarii au decis majorarea capitalului social prin emiterea de 500.000 acţiuni ordinare cu o valoare nominală de 1 euro/acţiune (capital suplimentar autorizat).

Astfel, potrivit raportului datat 10 septembrie, valoarea capitalului social autorizat şi subscris este de 1.500.000 euro, din care 1.000.000 euro capital social vărsat şi 500.000 euro capital social nevărsat.

În momentul constituirii SIF Imobiliare, SIF Banat Crişana era acţionar unic. Valoarea acţiunilor aduse de SIF Banat-Crişana ca aport în natură a fost de 100.476.336 lei (respectiv 22.537.928 euro), reprezentand valoarea acestor acţiuni la 31.05.2013, calculată conform reglementărilor ASF privind calculul activului net.

Potrivit SIF1, diferenţa dintre valoarea aportului în natură şi capitalul social (22.537.928 euro - 1.000.000 euro) reprezintă prima de emisiune. Ulterior, capitalul social autorizat a fost majorat cu 500.000 euro şi societatea a fost transformată în public limited company, pentru a putea fi tranzacţionată.

Astfel, în acţionariat, au intrat şase societăţi din portofoliul SIF Imobiliare, respectiv "Administrare Imobiliare", "Comalim", "Arta Culinară", "Complex Laboratoare", "Agrorent", "Bistriţa", cu câte o acţiune, pe lângă SIF Banat Crişana, cu 1.499.994 acţiuni SIF Imobiliare PLC.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. 1. Titlul este unul bun pt. liberteatea nu pentru un ziar ce prezinta informatii economice

    2. Depinde ce tip de servicii a solicitat domnul din imagine, pentru ca daca soliciti consultanta si optimizare fiscala nu te astepti sa primesti consultanta despre regurile de raportare CNVM. Daca iti doresti si asa ceva iei separat. Ar fi bine de clarificat aspectele astea pt ca altfel pare un articol comandat 

    1. Stimate consultant S&EY...stiu ca esti ofuscat de actuala situatie dar...trebuia sa-ti precizezi pozitia la momentul in care dl. din imagine a aratat cu degetul catre voi. Atunci te-ai multumit cu reclama gratuita...

      Salut anonim,

      Nu exista nici o legatura intre mine si serviciile de consultanta asa ca putem trece la punctele constructive. Tot ce doream sa subliniez este caracterul cel putin partinitor al articolului.

      Plus ca imi e greu sa cred ca un presedinte de SIF nu stie ce trebuie sa prezinte catre investitori. Si in cazul in care nu stie ar fi o mare problema din punctul celor care investesc in SIFuri 

      DA... cu adevarat ...tuturor ne vine greu sa credem acest lucru dar realitatea ne dovedeste frecvent ca ne inselam.

    Povestea SIF Imobiliare din Cipru este simpla si lui Bilteanu nu i-a trebuit nici un sfat. Cum SIF-urilor le sunt interzise investitiile imobiliare, iar Bilteanu in asa ceva este specializat, si-a constituit mai intai o societate de dezvoltare si consultanta imobiliara, SC Administrare Imobiliare SA, care este si administrator la cele 18 participatii aportate, si apoi i-a dat capital "sa faca business". Nici un actionar si nici un ASF nu va sti ce face SIF Imobiliare Ltd si nici ce face SC Administrare Imobiliare SA. Peste un an ne vom trezi cu treaba gata rezolvata. Oare cele 500.000 EUR, capital social autorizat, aportate de catre SIF1 si nevarsate, sunt aport cash sau in natura? Iar daca sunt cash, sunt cu prima sau fara prima. Bilteanu la sfatul lui KPMG probabil le a aprobat cu prima. Iar un calcul simplu ne spune ca SIF1 va trebui sa verse inca 11 milioane de EUR la SIF Imobiliare plc. Asta da capital de lucru!

    1. A scos activele de la SIF si ia dat in schimb hartii. Controleaza totul in Cipru:oameni, decizii, management si ne vom trezi ca totul sa vandut pe 1.500.0000 euro plus 1 EURO profit pentri SIF si asa sau sifonat active de peste 20.000.000 de EURO.

      ASF a devenit deja complice la hotie deci favorizeaza infractorul. 

      Interesanta opinie, la 2.1. Insa, ultima data cand cineva a facut asa ceva, i-a murit copilul in strainatate, a iesit din politica direct in inchisoare, si nici de acolo daca iese nu cred ca va avea pace pe lumea asta. Aceste lucruri sunt tare riscante, dupa cate am vazut in ultimii 15 ani. S-a dus vremea Caritas-ului, totusi... Plus ca acum vor pierde oameni care au destui bani incat sa se razbune cu varf si indesat, chiar si pe gradele d-lor de prin romenergo, ca intre timp vremea a crescut cu multe alte grade si tare mi-e ca astfel de lucruri nu vor mai trece asa, nepedepsite, nici chiar de justitie, chiar daca justitia va fi cea mai blanda in cazuri din acestea.

    Sa intarziem la conferinta de la BVB cu Adeplastul, ce ne spune Pasol despre investitie .

    1. Ai fost cam absent la conferinta!!!

      Am renuntat cand am vazut ce zi de toamna autentica este afara.

      A fost ceva interesant ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb