Şi totuşi...ce sărbătorim noi?

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 1 decembrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

"Te binecuvîntez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi a durerilor mele, frumoasă ţară care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă am împărtăşit-o atîţia ani, al cărui vis strămoşesc l-am visat şi eu şi mi-am îngăduit să-l văd împlinit. Fii tu veştinic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre alte naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută."

Puţini dintre noi, cei ce trăim în România de astăzi, am avea dificultăţi să adoptăm acest discurs, ca şi cînd ar fi al nostru, oameni obişnuiţi. Mai ales la "ocazii festive", cum sunt cele din aceste zile. Spre deosebire de Regina Maria, cea care l-a rostit în chip de testament, însă, generaţiile de astăzi nu cunosc nici efortul, nici încordarea de voinţă, nici cumpăna de pericole şi oportunităţi istorice, nici sacrificiile de sînge, de viaţă şi moarte, ale celor care au făcut "Unirea". Generaţia aceea s-a retras aproape imediat de pe scena istoriei. În acelaşi an, 1938, ca o sumbru prevestitoare defilare a măreţelor umbre, cum ar spune Eminescu, cei care au făcut destinul României, Octavian Goga, Regina Maria şi Mareşalul Averescu se alătură pe tărîmul celor veşnice Regelui Ferdinand. O lume a murit odată cu ei iar, din acel moment, pentru România începe coborîşul, neterminat, încă, nici în ziua de astăzi. Plămada acelei generaţii, din nefericire, nu s-a transmis celor ce i-au succedat. Nici unul dintre cei care o vreme au mai purtat Coroana României nu a înţeles, nu a adoptat, nu s-a ridicat la standardul definiţiei dată de viaţa Reginei Maria: "Un rege este proprietate publică". Li s-a părut că a venit vremea să se mai şi bucure de viaţă, de privilegiile puterii şi ale Coroanei, nu să fie doar robi ai obligaţiilor impuse de Ea; au intrat aproape fără nici o urmă de pregătire sau ştiinţă în jocurile politicii de la o zi la alta, convinşi că nimic şi nimeni nu le poate lua locul cimentat deja de Istorie şi de lespezile regale din biserica Mînăstirii de la Curtea de Argeş; au ratat în cele din urmă, dimpreună cu întreaga clasă politică a acelei perioade, cu care au ajuns să se confunde, drumul către singurul ţel care contează, "Interesul de stat al României" sau "naţional" cum greşit se spune astăzi.

De atunci, România nu a mai avut clasă politică şi nu are pînă în zilele aniversărilor de astăzi, o sută de ani mai tîrziu. Cel mult clici, găşti şi haite de păpuşi închipuite, înfometaţi şi satrapi ai puterii.

Cine să mai povestească şi să cultive Istoria Unirii. Cu siguranţă, nu cărţile "oficiale" de şcoală şi, din păcate, nici poveştile părinţilor ori ale moşilor spuse copiilor şi nepoţilor lor.

Timpul istoric care cuprinde doar trei generaţii a fost suficient pentru a ucide memoria vie a acelor vremuri. Un timp istoric ocupat mai bine de două generaţii nu cu păstrarea, ci cu ştergerea metodică din memoria colectivă a celor petrecute la 1918 şi a semnificaţiilor lor reale.

Cît despre memoria "moartă", ea zace netulburată printre filele unor cărţi, memorii şi testamente pe care nu le mai citeşte de mult nici unul dintre copii, tinerii ori oamenii în toată firea ai României de astăzi. Din cînd în cînd, cîte un scrib cu simbrie le tulbură liniştea de moarte, doar pentru a isca vreo încropeală ideologică. Nu-i de mirare că tot ceea ce mai suntem în stare să facem astăzi sunt doar adunări pompoase, pînă la ridicol, lipsite de miez, mai ales de acel miez care se cheamă suflet, să ne delegăm "reprezentanţii" pentru a depune cîteva coroane de flori pe morminte îngrijite doar pentru "ocazii oficiale", să ne bălăcim într-un soi de festivism-colectivist de sorginte comunistoidă, cu tribune oficiale şi parăzi butaforice menite în fapt să-i preamărească pe pigmeii ajunşi azi "marii oameni politici ai României".

O sută de ani prea tîrziu! Ce vise au visat pentru România oamenii ei, de atunci încoace? Doar visul lor de putere şi mărire, nu mai mult decît încape într-un maţ şi o viaţă de om. Cît despre România, singurul lucru care a rămas este, încă, ceva belşug, doar că viteza cu care este împrăştiat, înstrăinat şi risipit a crescut cam după aceeaşi curbă cu care a crescut viteza automobilelor produse astăzi, faţă de cele de la 1918. România nu mai este mare, nici măcar geografic, cît a fost la 1918; nu este aproape deloc cinstită, nici de prieteni, nici de duşmanii ei şi, din păcate, nu cine ştie ce nici măcar de cetăţenii ei; printre alte naţiuni nu este deloc falnică, ci la coadă, acolo unde sunt puşi nu doar cei veniţi mai la urmă, cît cei care, dovedit, întîrzie, ezită, se lasă pe tînjală şi, în ultimă instanţă, se dovedesc incapabili de efortul, sacrificiile, voinţa şi puterea de a se aşeza pe acelaşi postament valoric şi deci pe picior de egalitate (cel puţin morală) cu marile naţiuni ale Europei. România lui 2018 nu este ţinută la cine ştie ce cinste nicăieri în lume, iubită nici atît iar, cel mai rău dintre toate, este mai nepricepută decît oricînd în istoria acestor ultimi o sută de ani.

Drept pentru care mă întreb, cîtuşi de puţin retoric: Noi... ce sărbătorim, de fapt?

Opinia Cititorului ( 34 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cu amaraciune in suflet sunt nevoita sa va dau dreptate!

    Locuitorii comunei mele numita regele Ferdinant..30 Decembrie si azi 1 Decembrie au uitat sa se mai bucure de aceasta sarbatoare..primaria le ofera pomeni electorale, fasole cu carnati anual..poate doar pentru asta se mai duc la sarbatoare cei infometati...altii se duc sa asculte spectacolul organizat anual dar tot in scop electoral...se serbeaza saracia data de puterea corupta!

    Regina Maria ar fi tare dezamagita sa vada ca puterea nu... 

    1. Tolstoi a descris lucrul pentru mancare.

      Multinationalele au recreat acele zile 

      Salomeo, a existat un rege Ferdinant? 

      binenteles..bunica mea a lucrat cu regina Maria si regele Ferdinand.Nu e prima si nici ultima data cand pun degetul pe alta tasta, in graba..merci pentru precizare...ar fi culmea sa nu stiu cum s-a numit regele la a carui curte a fost conceputa mama mea...

      A existat un rege Ferdinand. Numele meu se scrie corect Salomeea ..nu Salomea

      Bahá'íi cred că:

      - Scopul vieţii este să-l cunoscă şi să-l proslăvească pe Dumnezeu, să dobândească virtuţi, să promoveze unirea omenirii şi să realizeze o civilizaţie avansată; 

      - Întreaga omenire a fost creată de Dumnezeu ca o unitate organică şi reprezintă o singură specie; 

      - Munca depusă în spiritul servirii semenilor este o formă de devoţiune, înseamnă slujirea lui Dumnezeu. 

      Regina Maria a îmbrățișat această religie la începutul anului 1926, când a cunoscut-o pe jurnalista Martha L. Root, care vizita Bucureştiul. Întâlnirea lor și lectura reginei despre credința Bahá'í au avut ca rezultat o scrisoare publicată într-un ziar din Canada, Toronto Daily Star. "Dacă vreodată numele lui Bahá'u'lláh sau 'Abdu'l Bahá vă vor cădea sub ochi, nu daţi la o parte scrierile lor. Cercetaţi cărţile lor şi lăsaţi cuvintele şi lecţiile lor...

      Aha, ai bagat degetul gresit!. 

      Salomeea: 

      ......ar fi culmea sa nu stiu cum s-a numit regele la a carui curte a fost conceputa mama mea... 

      Doamna, insinuati ceva!!??. 

    Dle Codita,de ce am ajuns in situatia in care romanii nu se mai respecta pe ei insisi,cum de s-a ajuns aici?Un om care nu se respecta pe sine,cu greu va fi respectat de ceilalti.Sa fie de vina lipsa educatiei?Sau poate e altceva si imi scapa mie...

    Cu tot respectul, este in interesul nostru national (nu in interesul nostru de stat - o expresie de lemn daca pot sa ma exprim asa) sa avem un discurs constructiv, sa spunem ca in tara aceasta s-au intamplat in ultimii 100 de ani multe lucruri bune, iar erorile (care se intampla totdeauna cand faci ceva) sa le tratam ca lucruri care trebuie corectate.

    Un exemplu recent, legat de mecanismele de plata a taxelor (citat din presa):

    ”Aceasta este cea mai bună... 

    Unguri cu romani s-au urat acum au plecat cat au vazut cu ochi.

    Peste 30 de ani ce mai sarbatorim? 

    1. Nu-i adevarat; romanii s-au avut intotdeauna bine cu unguroaicele. 

    Sa vedem partea plina a paharului, si sa pastram ceea ce au facut inaintasii, daca nu putem mai mult!

    1. De ce mai suntem Romania daca straini detin 1700 de ha comasate?

      In nici un caz

      Consulta goagalu' sau cumpara cateva ziare de vanzare-cumparare.

      Iar ai aparut? Credeam ca ai devenit o persoana serioasa! ma bucur ca ai reaparut, ti-am dus dorul!

    1.Elitele politice, sociale și intelectuale ale actualei societăți românești par a fi alcătuite din romantici însingurați, disprețuitori ai tuturor colegior lor socio-profesionali și deplângători ai epocii de aur a trecutului, sau a epocii de aur prezente a exteriorului, fie vest-european, fie nord-american.

    2. Avem de a face cu o lungă tradiție intelectuală autohtonă întemeiată de romantismul pașoptist și copios batjocorită de toată lumea de la... 

    1. Dublarea inutilă a mesajului aparține site-ului și nu autorului. El se mulțumește cu o singură intervenție.

      Haha

      Oare?

      Spam? 

      Ca şi Bacon, interesul lui Descartes se îndreaptă către cunoaşterea ştiinţifică. Ştiinţa e atât un mijloc de cunoaştere a realităţii cât şi de ralizare a binelui şi fericirii umane. Metoda potrivită pentru descoperirea adevărului ar fi metoda deductivă, de esenţă matematică, prin care se stabileau nişte reguli în ajutorul cărora, cei care le observă nu vor presupune niciodată ca adevărat ceea ce e fals. 

      Cele 4 reguli sunt: 1) Regula evidenţei raţionale (un lucru e adevărat numai atunci... 

      À la faveur d'une liberté d'esprit presque absolue, dans une œuvre rebaptisée‘ LE GLAND DU SAVOIR’,

      une interprétation témoigne de la réalité des régimes ‘clownesques ’en vertu de l’ivresse du pouvoir.  

      Un grand arbre taillé pour la grande ascension ironise avec humour notre ‘DEMON-cratie’acco rdéon,

      ou comment le tragique de l'esprit humain ‘FAUX Q’, descendu aussi loin, finit par... 

    romania e putreda, coruptia si anarhia au cuprins toate segmentele si institutiile statului. neocomunistii au venit prin crima la putere in 1989 si nu vor pleca decat prin crima. tineretul si exilul sunt paralizate. extrema dreapta nu exista. nimeni nu este in stare sa gandeasca ceva bun pentru tara si pentru popor. in curand vom sarbatori desfiintarea tarii. nimeni nu va va salva.

    1. In nici un caz asa.

      Iti cam place de domnisoara Salomeea!

    ..... Nici unul dintre cei care o vreme au mai purtat Coroana României nu a înţeles, nu a adoptat, nu s-a ridicat la standardul definiţiei dată de viaţa Reginei Maria: "Un rege este proprietate publică". 

    Traim vremuri moderne, se mai "privatizeaza" si regalii. 

    Sa fim optimisti si organizati! Mersul romanilor prin istorie este simplu si clar.

    Pina pe la inceputul secolului XVII principatele romane erau la nivelul tarilor vestice; domnitorii nostri tineau legatura cu imparatii si regii Europei si cu insusi papa Romei. Din viltoarea secolelor XVII-XVIII s-a nascut, greu din strinsoarea imperiilor otoman, austro-ungar si tarist, in sec XIX, Romania, plina de sperante, confirmate pe deplin in sec XX. In timp ce totul in jur s-a prabusit (imperiile... 

    1. Traiasca Romania!

      The Great Universe always sends the energy of Love to all living beings. For example, the sun

      continuously radiates the life force energy in all directions, thus giving life to everything. The energy 

      of the sun becomes heat, light, and vibration. The energy of the sun is also the vibration of Love

      reradiating through the sun. 

      1. Just for today, do not be angry.

      2. Do not worry. 

      3. Be thankful. 

      4. Do what you are meant to do.

      5. Be kind to others. 

      Do not be angry

      Because the emotion of anger affects both ourselves and others, the Gokai urges us not to hold on 

      to anger or other negative energy producing emotions. 

      Self-centered people tend to exhibit strong emotions and to increase the intensity of their negative 

      emotions such as anger or hatred. This ultimately leads to their ruin. It is necessary to maintain 

      mental and emotional balance and to live a serene and peaceful life by means of Reiki. 

      Do not worry

      Do your best, and then... 

      Nici tu nu crezi! Nu?

    ..Pt. distinsii domni Forumisti si cu totii docti-sadea se pare si prin excelenta~!__!~....Dar si special pt. domnul Iulian Chifu_reputat profesor-jurnalist si analist de politica externa si relatii inernationale....Buna ziua domnul Iulian Chifu !...Si la multi ani de ziua noastra nationala...Astazi eu nu voi comenta nimic legat de ziua national_A' ! Are vad cine sa o faca..si mai ales si tinind seama si de faptul ca la 99 de ani de la marea unire suntem mai dezbinati ca niciodata_( Cum...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb