SIBEX Din nou scăderi ample pentru cotaţia futures a Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 ianuarie 2016

Şedinţa de la mijlocul săptămânii nu a pornit cu aşteptări mari de la piaţa Sibex, în condiţiile în care nici primele două zile ale săptămânii nu au indicat o dispoziţie speculativă în creştere pe piaţa futures. Totuşi, după prima jumătate a sesiunii de miercuri, datele statistice erau ceva mai bune comparativ cu şedinţele de luni şi marţi, pe acelaşi interval orar. La ora 17.00 se înregistrau 35 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 528.729 de lei.

Distribuţia puţinelor contracte pe produse era una "stas", în peisajul sărăcăcios al simbolurilor tranzacţionate făcându-şi loc doar derivatul pe Dow Jones, pe scadenţele martie şi iunie respectiv derivatul pe cursul euro/dolar, pe scadenţa martie.

DEDJIA 16C totaliza 29 de contracte pe scadenţa martie. Derivatul pe indicele american a început ziua la un preţ de referinţă (1) de 16.069 de puncte şi, până la ora 17.00, înregistrase o scădere amplă, de 374 puncte, la 15.695 de puncte. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia Dow Jones pierdea 220 de puncte. Pentru iunie se consemnau doar 2 contracte, iar DEDJIA 16F valora 15.654 de puncte, după o scădere de 495 de puncte. Raportat la închiderea de marţi deprecierea era de 376 de puncte. Şi pe Wall-Street startul zilei a fost unul "însângerat", indicii reprezentativi depreciindu-se după ce preţurile petrolului au coborât la noi minime, fapt resimţit de acţiunile din domeniul energetic. Totodată, vânzările masive sunt accentuate de temerile privind încetirirea creşterii globale.

În statistica zilei mai figurau şi 4 contracte pe cursul euro/dolar, preţul futures al unei monede unice europene pe scadenţa martie fiind estimat la 1,0969 USD, după o creştere timidă de 0,02% faţă de "start of day price" (1.0967 USD).

Şi pe ATS-ul Sibex se observa ceva mai multă activitate, cu 2085 (2) de acţiuni tranzacţionate: 2025 de titluri Remat Maramureş şi 60 de titluri Saturn Alba Iulia. O acţiune REMM era cotată la 12 lei, în minus cu 23,18%, iar o acţiune SATU la 5,80 lei, în minus cu 24,48%.

(1) Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea şedinţei are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb