SIBEX Euro dă semne că poate reveni peste 1,10 dolari

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2015

Prima jumătate din sesiunea de joi a semănat izbitor cu acelaşi interval orar al zilei precedente, participanţii ignorând practic produsele derivate. Conform datelor de la ora 16.30 se înregistrau doar 10 contracte, cu o valoare de aproape 110.000 lei. Toatete contractele menţionate au fost realizate pe simbolul EUUSR 15I, care urmăreşte evoluţia perechii euro/dolar pe scadenţa septembrie. Euro era cotat la 1,10 dolari, cotaţie în creştere cu 0,56% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (1), calculat de ATHEXClear la 1,0939 şi cu aproape un procent comparativ cu nivelul de la închiderea şedinţei anterioare. Şi pe plan extern moneda unică europeană creştea faţă de rivalul său american, căţărându-se peste pragul de 1,10 dolari deşi, conform analiştilor, nu se observa clar care este "catalizatorul" unei astfel de mişcări.

Pe segmentul indici, derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones lipsea din nou din statistica pimei părţi a sesiunii. Ca şi în ziua anterioară, era aşteptată deschiderea de la NYSE, precum şi noi raportări economice, de acestea legându-se speranţele privind tranzacţiile pe Dow Jones. Mai exact, erau aşteptate cifre privind cererile de ajutor de şomaj din SUA şi încrederea consumatorilor din euro-zonă care, prin importanţa lor, au potenţialul de a mişca şi piaţa derivatelor.

Pe segmentul spot s-a consemnat tranzacţionarea în premieră a acţiunilor Armax Gaz, listate miercuri pe ATS-ul Sibex, o acţiune fiind cotată la 3,37 lei.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb