La Sibex, produsele futures externe au fost cele mai tranzacţionate miercuri, după mini-vacanţa de 1 mai. Speculatorii au încheiat, până la ora 16.45, un număr de 3200 de contracte cu o valoare de 32,12 milioane lei.
Segmentul indici a furnizat cele mai intense speculaţii, derivatul pe Dow Jones având o evoluţie mixtă. Simbolul DEDJIA_RON cu scadenţa iunie era, la ora menţionată, lider cu 1557 de contracte. După circa jumătate de şedinţă, cotaţia indicelui se aprecia cu doar 7 puncte şi valora 13.170 de puncte. În primele ore ale sesiunii, cotaţia indicelui a crescut, după ce, marţi, acţiunile americane au înregistrat un raliu, accelerarea neaşteptată din producţia din SUA crescând optimismul privind economia americană. Ulterior, aprecierea s-a temperat şi preţul a testat chiar teritoriul negativ, sub influenţa pieţei futures din SUA, unde cotaţiile se depreciau după ce un raport a indicat că numărul angajărilor din industrie a fost mai mic decât aşteptările economiştilor.
Perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei a atras şi ea o lichiditate bună, speculatorii arătându-se interesaţi de "duelul" celor mai importante monede din lume. După jumătate de zi moneda unică pierdea teren faţă de dolar. Pentru scadenţa iunie scăderea euro era de 0,73% iar cotaţia valora 1,31430 USD. Numărul contractelor pe acest termen era de 864. Pentru septembrie, euro valora 1,31540 USD, în minus cu 0,87%, numărul contractelor fiind de 271. Pe plan extern, moneda unică s-a depreciat pentru a treia zi la rând în raport cu dolarul, după ce datele economice au indicat scăderea producţiei pentru a noua lună dar şi creştea şomajului în Germania, şi au crescut temerea referitor la înrăutăţirea crizei datoriilor. Speculatorii sibieni au tranzacţionat şi raportul euro/leu, după ce, în ultimele zile, evoluţia monedei comune pe piaţa valutară a fost una puternic ascendentă faţă de moneda naţională. Acest fapt nu a lăsat indiferenţi speculatorii, care sunt îngrijoraţi de perspectivele cursului, după căderea Guvernului Ungureanu. Mai mult, oficialul publicat de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni. La Sibex, euro valora 4,4081 lei pentru scadenţa iunie şi 4,4109 pentru cea din septembrie, după aprecieri de 0,52 şi 0,25%.
Simbolul SIBGOLD atrăgea 300 de contracte pe scadenţa iunie, speculaţiile cu preţul metalului galben soldându-se cu o scădere de 15,8 USD, la o cotaţie de 1649,2 dolari/uncie.
Pe segmentul futures pe acţiuni, derivatul pe acţiunile SIF5 a fost cel mai tranzacţionat. Cu 83 de contracte. Acesta a avut o evoluţie pe plus, preţul pe scadenţa iunie câştigând 1,04% şi închizând la 1,4044 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.