SIBEX Lichiditatea derivatelor şi-a mai revenit în iulie, după dezastrul din luna anterioară

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2014

În ultima şedinţă din iulie, speculatorii au fost destul de dispuşi la risc. După jumătate de şedinţă volumul era unul bun, participanţii menţinându-şi interesul pentru derivate, după ce partea secundă a zilei de miercuri a impulsionat lichiditatea. Prin urmare, la ora 16.45, se consemnau aproape 1000 de contracte cu o valoare de 15,22 milioane de lei. Conform datelor preliminare, volumul pe întreaga lună se situa la circa 22.700(1) de contracte. Comparativ cu luna iunie, când s-a înregistrat cel mai slab volum din ianuarie 2005 încoace, se observă o creştere de peste 33%(2). "Cu chiu cu vai, iulie a adus mult dorita creştere de lichiditate, astfel că Sibex s-a depărtat uşor de momentul de criză maximă în care s-a aflat în iunie. O creştere, chiar dacă lichiditatea rămâne în continuare redusă, este totuşi un element pozitiv şi trebuie apreciat ca atare", a declarat un broker.

Şi în ultima şedinţă, tot derivatul pe Dow Jones, scadenţa septembrie, a fost cel mai lichid. După jumătate de zi, se observau 790 de contracte. Cotaţia futures a indicelui scădea cu 144 de puncte la 16.674 de puncte, depărtându-se astfel destul de mult de pragul de 17.000. Se profila astfel a treia şedinţă la rând cu evoluţie "roşie", speculatorii care au intrat la vânzare pe maximele DEDJIA_RON obţinând câştiguri frumoase. Pe piaţa de la New-York se înregistrau deprecieri, după ce raportările unor companii importante cum ar fi Whole Foods Market Inc sau Kraft Foods Group Inc au indicat rezultate dezamăgitoare pentru investitori.

Pe locul secund se situa derivatul euro/dolar cu 113 contracte realizate pe scadenţa septembrie. Moneda comună se deprecia cu 0,01 % la 1,33900 USD. Pe pieţele externe dolarul se îndrepta către cea mai mare creştere lunară faţă de euro din februarie anul trecut încoace, în condiţiile în care semnele întăririi economiei americane au stimulat previziunile privind o creştere importantă a ratei de dobândă. De altfel, moneda americană s-a apreciat în iulie faţă de toţi concurenţii săi importanţi, după ce, cererile de şomaj din ultima lună au scăzut la cel mai mic nivel din 2006 încoace şi după ce rapoartele au arătat o revenire a PIB-ului SUA dar şi o apreciere a comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată.

Se mai specula şi pe uncia de aur, cu simbolul SIBGOLD_RON august numărul contractelor fiind de 13. Uncia se deprecia cu 12,8 dolari şi era estimată la 1287,3 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

(1) La acest total se mai adaugă şi contractele realizate după redactarea acestui articol.

(2) Procentul creşte in funcţie de contractele realizate după redactarea articolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb