SIBEX Postură inedită pentru DESIF4: lider de lichiditate la jumătatea şedinţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 martie 2014

După jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii de pe piaţa Sibex clasamentul celor mai tranzacţionate produse oferea o mare surpriză. Mai exact, este vorba de poziţionarea simbolului DESIF4 pe primul loc în top, cu 371 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Cotaţia futures unei acţiuni SIF Muntenia creştea cu 0,23% şi era estimată la 0,8850 lei.

Jucătorii care şi-au menţinut afinitatea pentru Dow Jones au încheiat, până la ora 17.30, 248 de contracte pe scadenţa martie, total care poziţiona derivatul în discuţie pe poziţia secundă. Preţul futures de la Sibiu al indicelui american creştea cu doar 8 puncte şi era estimat la 16.425 puncte. Şi în Statele Unite ale Americii indicii se apreciau, Standard & Poor's 500 căţărându-se la începutul şedinţei de la NYSE peste nivelul său record de închidere. Deşi nu foarte ample, creşterile indicilor americani se înregistrau pe fondul îmbunătăţirii încrederii în economie, în contextul progreselor în ceea ce priveşte situaţia Ucrainei. Deşi DEDJIA_RON ocupa la mijlocul sesiunii locul secund, în opinia brokerilor "situaţia se va schimba în partea a doua a zilei, întrucât tranzacţiile cu derivatul pe indicele american se desfăşoară până la ora 23.15, în paralel cu bursa de pe Wall-Street, în vreme ce speculaţiile cu DESIF4 se opresc, conform programului, la ora 18.30". Potrivit opiniei generale, DESIF4 nu poate fi un pretendent serios la supremaţia pe piaţa futures, interesul ceva mai bun fiind unul de conjunctură, aşa cum s-a mai întâmplat. Mai mult, postura inedită de lider deţinută de DESIF4 după jumătate de şedinţă se datora nu atât unui volum impresionant, cât interesului mai redus ca de obicei pentru Dow Jones.

Pentru euro/dolar, numărul contractelor încheiate era de 42 pe scadenţa martie. Cotaţia monedei comune scădea cu numai 0,07%, la 1,38650 USD. Pe pieţele externe euro dădea semne de slăbiciune, moneda unică depreciindu-se faţă de majoritatea concurenţilor săi.

Se mai tranzacţiona şi pe segmentul derivate pe mărfuri, dar interesul era foarte scăzut atât pentru speculaţiile pe petrol, cât şi pentru cele cu aur.

La ora 17.30 totalul contractelor pe toate produsele era de 712, cu o valoare de 5,43 milioane lei.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb