SIBEX Record istoric pentru cotaţia futures a Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 decembrie 2016

După ce a doua parte a sesiunii de miercuri a fost una productivă, volumul ajungând la 130 de contracte - cel mai bun nivel din aproape şase luni pentru Sibex, prima parte a zilei de joi a păstrat oarecum caracteristicile şedinţei anterioare. Conform datelor de la ora 17.00 se înregistrau 48 de contracte futures, iar valoarea tranzacţiilor se situa la 732.341 lei. Astfel, se prefigura o parte secundă interesantă, fiind de aşteptat ca, pe fondul evoluţiei de pe piaţa americană, participanţii de la Sibex să fie ceva mai prezenţi pe piaţă. "Două şedinţe la rând cu volum de peste 100 de contracte ar fi o premieră la bursa sibiană în acest an, am putea spune chiar o surpriză, dar nu este exclus, ţinând cont de evoluţia de pe pieţele externe", a declarat un consultant financiar.

Derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones era cel mai tranzacţionat cu 35 de contracte pe scadenţa decembrie 2016. Speculatori autohtoni au reacţionat la evoluţia din SUA unde Dow Jones a atins un nou record istoric la deschiderea şedinţei de joi, ajutat de câştigurile bune din sectoarele financiar şi energetic. La bursa sibiană, cotaţia futures a indicelui era estimată la 19.575 puncte, în urcare cu 16 puncte, faţă de "start of day price" (19.559 puncte), fiind stabilit şi pe această piaţă un nou record istoric al preţului celui mai cunoscut indice din lume. Comparativ cu închiderea de miercuri aprecierea era de 51 de puncte.

Tot după jumătate de zi se observau şi 10 contracte pe derivatul pe aur, participanţii estimând preţul unciei la 1178 dolari, cu 5,4 USD peste cotaţia de referinţă de la deschidere (1172,6 USD). Comparativ cu cotaţia de închidere din şedinţa anterioară, metalul nobil creştea cu 4 dolari.

Pe segmentul derivatelor valutare tranzacţiile erau timide consemnându-se doar 2 contracte liră sterlină/dolar pe scadenţa decembrie 2016 şi unul pe cursul euro/dolar, scadenţa martie 2017. Pe termenul scurt moneda britanică pierdea 0,16%, valorând 1,2606 USD, în vreme ce pentru martie moneda unică europeană pierdea doar 0,02% şi valora 1,0860 USD, variaţii calculate în raport cu cotaţiile de referinţă de la deschidere.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb