Sibex sau "Locul unde nu s-a întîmplat nimic"

N.D.
Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 noiembrie 2015

La Sibex, luna noiembrie nu spus nimic investitorilor. Pentru că pe piaţă nu s-a întâmplat mare lucru, cu excepţia adâncirii crizei de lichiditate, care pune sub semnul întrebării chiar funcţionalitatea bursei sibiene, fiind din ce în ce mai multe voci care prevăd sfârşitul acestei "poveşti". În cea de-a 11-a lună din an, ştacheta nivelului de lichiditate a fost din nou coborâtă la un nou minim istoric al numărului contracte futures. De această dată volumul consemnat a fost unul sub nivelul de 500 de contracte (n.r. - 484), media fiind de numai 24,2 contracte/sesiune. Inspirându-ne din titlul unui roman celebru al lui Mihail Sadoveanu, am putea spune aşadar că Sibex a fost, luna trecută, "Locul unde nu s-a întîmplat nimic". Ducând comparaţia şi mai departe, către ecranizarea operei de către regizorul Dan Pizza, titlul filmului se potriveşte perfect cu existenţa anostă a bursei sibiene: "Noiembrie, ultimul bal". O metaforă care are toate şansele să devină realitate dacă operatorul de piaţă nu se va trezi în decembrie; a 12-a lună din an şi ce de-al 12-lea ceas pentru cei ce conduc azi destinele Sibex. Perioada de criză a bursei sibiene nu este însă ilustrată doar de segmentul derivatelor ci şi de situaţia pieţei spot, unde, pe ATS-ul administrat au fot aduse noi companii care nu generează interes din partea investitorilor, acest segment părând o fantomă a Rasdaq. Cifrele vorbesc de la sine: schimburi cu numai 8828 de acţiuni, după ce în octombrie volumul depăşise 3 milioane de acţiuni.

Iar dacă afirmaţiile pot părea dure, argumentul perfect pentru susţinerea lor este chiar ultima şedinţă din noiembrie, cea mai slabă a lunii pe piaţa derivatelor cu doar 6 contracte încheiate şi o valoare ce a trecut timid peste 100.000 lei. Acestea au fost încheiate pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, asocierea dintre numele celebrului indice şi un astfel de rezultat fiind greu de înţeles şi chiar de acceptat, ştiind că în trecut, produsul menţionat era un "el dorado" al speculatorilor autohtoni. Simbolul DEDJIA 15L a fost cotat la 17.794 de puncte, după o scădere de 41 de puncte faţă de "start of day price"^ şi de 65 de puncte faţă de cotaţia din sesiunea anterioară.

^preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SIBEX-daca nu vrei tranzactii pe un emitent ,il transferi la SIBIU si s-a rezolvat;pentru toata lumea[mai putinpt. cei care mananca o paine alba de acolo] cel mai bine este inchiderea[desfiintarea ] Cat mai rapida a acestui cimitir numit bursa.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb