SIBEX Scăderile au dinamizat piaţa, dar tensiunile administrative rămân

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 septembrie 2012

Într-un context în care, la nivel administrativ, Sibex se află în ape agitate din cauza conflictului dintre o mare parte din acţionari şi conducerea societăţii, lichiditatea pieţei s-a situat totuşi la un nivel mai bun ca de obicei. Direcţia descendentă destul de pronunţată a cotaţiilor a fost cea a avut un efect "mobilizator", astfel că jucătorii au încheiat, în prima jumătate a şedinţei, aproape 1200 de contracte, cu o valoare de 9,5 milioane lei. Cu toate acestea, în opinia brokerilor, starea de tensiune şi poziţiile de forţă ale celor două tabere (nr. Cristian Sima, Preşedintele CA al Sibex pe de-o parte şi unii acţionari semnificativi pe de alta) vor continuă să afecteze speculatorii şi să-i ţină într-o stare de nesiguranţă. "Este o situaţie delicată, în care lupta pentru putere face rău pieţei şi puţinilor investitori activi care au mai rămas. Din păcate, pe termen scurt, cred că acest scenariu se va repeta iar piaţa se va mişca relativ mai bine doar când vor apărea evoluţii semnificative pe plan extern, cu potenţial de influenţă la nivelul tuturor pieţelor, cum a fost şi azi", a explicat un broker care a dorit să-şi păs-treze anonimatul. Acesta a adăugat: "sunt de părere că administratorii ar trebui să respecte voinţa acţionarilor, întrucât aceştia sunt baza pieţei şi primii care atrag investitorii".

După peste şapte ore de la des-chidere, DEDJIA_RON se remarca prin peste 500 de contracte pe scadenţa decembrie. La ora 17.00 cotaţia de la Sibex a indicelui scădea cu 32 de puncte la 13.473 punc-te. Futures-ul din SUA, urmărit de jucători ca indiciu al evoluţiei, indica deprecieri. Scăderile au apărut pe fondul diferendului dintre Germania şi Franţa despre momentul când ar trebui introdusă uniunea bancară pentru euro-zonă şi după ce un raport a indicat că optimis-mul privind producţia din China s-a redus, fapt care a dus la creşterea temerilor privind încetinirea economiei.

Pe locul secund se afla derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD pe scadenţa octombrie cu 278 de contracte. Preţul unciei scădea cu 25,9 dolari, cotaţia valorând 1758,1 USD/uncie, conform datelor de la ora 17.00.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de aproape 100 pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea 0,77% faţă de dolar şi era cotată la 1,29 USD. Pe plan extern, euro s-a depreciat la cel mai mic nivel din ultima săptămână faţă de dolar, după ce încrederea în mediul de afaceri german a căzut în mod neaşteptat în decembrie precum şi ca afect al "ciocnirii" dintre preşedintele Germaniei, Angela Merkel şi cel al Franţei, Francois Hollande, pe tema uniunii bancare.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone, simbolul DESIF5 a atras 145 contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 a scăzut cu 1,39%, şi a închis la 1,4446 lei. Au fost încheiate şi 29 de contracte DESIF5 pe scadenţa martie 2013. Cotaţia unei acţiuni a închis la 1,4750 lei, în minus cu 0,38%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb