În cea de a doua şedinţă a săptămânii numărul contractelor realizate după prima jumătate a şedinţei a crescut comparativ cu ziua de luni. La ora 16.45 totalul acestora era de 726 iar valoarea lor se situa la aproape 10 milioane lei. "Pariurile" indicau scăderea Dow Jones şi a monedei unice europene faţă de dolar, în vreme ce aurul avea parte de creşteri. Tot pe cădere se specula şi pe derivatul care urmăreşte preţul barilului de petrol.
Simbolul DEDJIA_RON era cel mai tranzacţionat, cu 726 de contracte realizate pe scadenţa septembrie. Derivatul menţionat este însă, în continuare, departe de volumele care i-au adus statutul de produs "vedetă" al futures-ului sibian. După şapte ore de tranzacţionare cotaţia sa scădea cu 36 de puncte, la 13.509 puncte. Derivatul pe Dow Jones se tranzacţiona şi pentru scadenţa de la finalul anului. Lichiditatea era mică, de numai 27 de contracte iar cotaţia scădea cu 38 de puncte, la 13.437 puncte. Pe piaţa futures americană, variaţiile au fost modeste, investitorii fiind cu ochii pe liderii europeni care încearcă să-şi intensifice eforturile pentru rezolvarea crizei datoriilor.
Perechea euro/dolar se remarca prin 147 de contracte pe scadenţa decembrie. Pe acest termen euro se devaloriza faţă de dolar, pierzând 0,48%, până la 1,30450 USD. Moneda comună europeană se deprecia şi faţă de yen, dar pe un volum redus de doar 11 contracte. Pentru decembrie ea pierdea 0,65%, şi valora 102,76 yeni. Pe pieţele externe, euro s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă, după ce o analiză a indicat ce sentimentul investitorilor germani a rămas negativ în această lună, în contextul în care economiile din regiune se luptă cu spectrul crizei crizei datoriilor, care pluteşte permanent asupra acestora. Euro a căzut de la maximul din patru luni faţă de dolar şi yen şi datorită îngrijorării că Spania va întârzia să caute ajutorul necesar pentru rezolvarea problemele sale financiare.
Pe segmentul mărfurilor aurul se afla pe creştere pe scadenţa octombrie. Până la ora 16.45 au fost încheiate 81 de contracte SIBGOLD-_RON. Cotaţia câştiga 9,9 USD şi valora 1768,3 dolari/uncie. Se înregistrau tranzacţii şi pe derivatul având ca suport preţul petrolului.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.