După debutul promiţător al lunii, prima şedinţă a săptămânii în curs a adus o scădere a interesului speculatorilor şi diminuarea lichidităţii. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 era de numai 271, iar valoarea acestora se situa puţin peste 3 milioane lei.
Derivatul pe indicele Dow Jones era, după şapte ore, cel mai speculat simbol, cu 145 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui se afla în teritoriu negativ, depreciindu-se cu 29 de puncte, la 14.040 puncte. Pentru scadenţa iunie numărul contractelor era de numai 12 iar cotaţia creştea cu 15 puncte la 13.950 puncte. Participanţii au stat cu ochii şi pe pieţele externe, în speranţa apariţiei unor ştiri cu efect asupra volatilităţii. În SUA, futures-ul pe acţiuni indica deprecieri după ce serviciile industriale din China au încetinit şi după ce politicienii americani au semnalat că reducerile de cheltuieli guvernamentale vor continua timp de câteva săptămâni, înainte să se ajungă la o rezoluţie privind bugetul.
Pe piaţa valutară, jocul cererii şi ofertei a adus un euro în scădere faţă de dolar. Pentru martie, investitorii din piaţă au stabilit, conform datelor de la ora 17.00, un preţ de cotare de 1,29980 USD pentru moneda unică, scăderea cotaţiei fiind de 0,15%. Euro a trecut astfel sub pragul de 1,3 USD. Pe pieţele externe euro s-a apropiat de minimul ultimelor trei luni faţă de dolar în condiţiile în care Italia se îndreaptă spre noi alegeri şi înainte de publicarea noilor date economice din UE, despre care economiştii spun că vor indica faptul că economia regiunii s-a contractat în trimestrul patru al anului trecut.
Pe segmentul mărfurilor se remarca derivatul pe preţul petrolului cu 38 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa aprilie. Barilul de petrol era estimat la 90,37 USD, în scădere cu 0,68%. Futures-ul pe petrol a variat modest la New-York după ce a alunecat, la 1 martie, la minimul pe 10 săptămâni. În schimb, derivatele pe aur, nu au fost atractive pentru jucători în prima parte a şedinţei Sibex volumele fiind foarte mici.
În sectorul derivatelor pe acţiuni s-a speculat preţul SIF5 Oltenia, pe scadenţele martie şi iunie. Pe termen scurt, au fost încheiate 27 de contracte DESIF5 iar cotaţia a crescut cu 0,21%, la 1,4520 lei/acţiune. Pe termen mediu, numărul contractelor a fost de numai 9 iar cotaţia a pierdut 0,54% închizând la 1,4700 lei/acţiune.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţă valabile la ora 17.00.