SIBEX Speculatorii, în aşteptarea unor semnale clare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 februarie 2013

După ce săptămâna a debutat cu un volum foarte bun, de 1445 de contracte, cea de-a doua şedinţă a indicat o uşoară schimbare de atitudine a speculatorilor. Aceasta a fost impresia din prima jumătate a şedinţei de marţi, numărul contractelor încheiate până la ora 16.30 cifrându-se la 373 cu o valoare de 4,34 milioane de lei. Scăderea volumului se datora în special lichidităţii reduse de pe indicele Dow Jones, care este de obicei motorul pieţei şi care, după aproape şapte ore de la deschidere, atrăgea numai 66 contracte pe scadenţa martie, în condiţiile unei evoluţii nehotărâte a preţului. Astfel, speculatorii preferau să stea în expectativă, aşteptând, ca şi jucătorii de peste ocean, discursul preşedintelui SUA, Barrack Obama. În acest context, preţurile futures din SUA au înregistrat variaţii reduse. La Sibex, preţul DEDJIA_RON martie scădea la ora 16.30 cu doar un punct şi se situa la 13.926 de puncte. "Piaţa din SUA va da din nou măsura interesului la Sibiu în partea a doua a zilei. De altfel ne-am obişnuit deja să observăm o creştere a interesului dacă avem ceva atractiv sau important în ştirile şi evoluţia bursei americane sau menţinerea aceleiaşi atitudini, dacă speculatorii nu întrezăresc nimic.

Şedinţa de azi (n.r. ieri), este una dintre acestea, spre deosebire de cea de luni, când participanţii au fost activi toată ziua", a explicat un broker. "Pentru creşterea volumului e nevoie de semnale clare, care să-i determine pe speculatori să acţioneze", a mai adăugat acesta.

Cel mai speculat produs din prima parte a zilei era paritatea euro/dolar. Raportul dintre cele mai importante monede din lume indica un avans de 0,15% al euro, la un nivel de 1,34250 dolari, pe scadenţa martie. Numărul total al contractelor EUR/USD_RON era de 116. Pe plan extern euro a avansat în raport cu majoritatea valutelor importante după ce naţiunile industrializate majore ale lumii au pledat pentru evitarea devalorizării monedelor lor cu scopul unei creşteri economice solide. Moneda utilizată în 17 ţări europene s-a apreciat pentru a doua zi faţă de dolar şi după ce Prim Ministrul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a declarat că nu există o rată de schimb optimă pentru aceasta.

Pe segmentul mărfuri se tranzacţionau contractele pe aur. Pentru SIBGOLD_RON februarie se observau 91 de contracte şi o creştere de numai 0,01 USD a cotaţiei metalului preţios, la 1642,8 dolari/uncie. Pentru SIBGOLD februarie se consemnau 61 contrate şi o scădere de 3 dolari, la 1645,8 USD/uncie. Se tranzacţiona şi preţul petrolului pe scadenţa martie 2013, barilul fiind cotat la 97,30 USD, în urcare cu 0,46%. Numărul contractelor era de 22.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb