SIBIU Cotaţia futures a aurului a crescut la Bursa din Sibiu, în ton cu pieţele externe

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2010

La Sibex, şedinţa de vineri 24.09 a fost una cu două perioade distincte de evoluţie pentru cotaţiile futures DESIF5 şi Dow Jones, speculatorii de o zi putând câştiga atât prin tranzacţii pe vânzare cât şi prin cumpărare. Deşi schimbările de direcţie pe cele două segmente au fost interesan­te, lichiditatea nu a dat semne de creştere, la ora 17:15 observându-se circa 3400 contracte cu o valoare de 17,5 milioane lei.

Pe piaţa aurului, metalul galben a avut exclusiv o direcţie pozitivă, în ton cu pieţele internaţionale unde s-a consemnat un nou maxim istoric, fiind depăşit pragul de 1300 dolari/ uncie. La Sibiu, preţul pe scadenţa octombrie creştea cu 4,9 dolari, situân­du-se la 1298,9 dolari/uncie. Creştea cotaţiei aurului a venit pe fondul scăderii dolarului şi orientării participanţilor către acest produs, considerat cel mai util pentru protecţie.

Cotaţiile derivatului pe acţiunile SIF 5 Oltenia au evoluat pe scădere în prima parte a zilei, pentru ca apoi, după ora 15:00, să revină pe plus. Elementul care a determinat aprecierile a fost apariţia unor ştiri pozitive pe piaţa americană. Cu potenţial de influenţare a evoluţie cotaţiei DESIF5 a fost şi ştirea conform căreia emitentul a vândut în cursul zilei acţiunile pe care le deţinea la operatorul portuar Socep Constanţa, suma încasată fiind de 3,2 milioane euro pentru 10,2% din titlurile SOCP. La ora 17:15 DESIF5 creşteau pentru scadenţa decembrie cu 1,53 %.

Pentru derivatul pe Dow Jones, cotaţia a deschis pe minus, menţinându-se pe această direcţie mai bine de jumătate de zi. Apoi, ştirile pozitive din SUA unde comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată au crescut peste previziuni au influenţa mişcarea de preţ a indicelui care, după ora 15:00 a început să crească. Direcţia a fost pe deplin confirmată de deschiderea "verde" a NYSE şi aprecierea importantă a Dow Jones în prima oră de tranzacţionare în SUA. De asemenea şi ritmul de tranzacţionare s-a intensificat, numărul contractelor DEDJIA_RON dublându-se după ora 15:00.

Pe segmentul spot s-au înregistrat mişcări la nivelul tranzacţiilor cu drepturile de preferinţă Sibex. S-au consemnat schimburi cu 132.457 drepturi, preţul de cotare depreciindu-se cu 4 bani până 0,17 lei/drept. Această scădere vine pe fondul apropierii datei limită până la care drepturile SBX se mai pot tranzacţiona (30.09), deţinătorii de drepturi care nu doresc participarea la majorarea capitalului social al Sibex grăbindu-se să vândă şi oferindu-le astfel celor interesaţi de subscriere oportunităţi de achiziţie la un preţ mult mai avantajos. La două drepturi de preferinţă deţinute, se poate subscrie o acţiune Sibex în procesul de majorare a capitalului social al Bursei din Sibiu.

De-a lungul întregii săptămâni, au fost încheiate peste 23.000 contracte la termen cu o valoare de circa 134 milioane lei. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat pe derivatele SIF5 şi Dow Jones cu câte 11.500, respectiv 10.000 contracte. Pe locul trei în topul preferinţelor s-a poziţionat euro cu 1000 contracte, în timp ce pe patru s-a menţinut derivatul pe aur cu peste 500 contracte. Pe segmentul spot, în cele cinci şedinţe au fost tranzacţionate 885.000 drepturi SBX.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb