SIBIU Creşterea cu 15% a numărului de poziţii deschise indică noi jucători pe piaţa Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 august 2010

Pe piaţa Sibex, numărul contractelor încheiate în săptămâna 23-27.08, s-a ridicat la circa 26.000, cu o valoare de 94 milioane de lei. Intervalul menţionat a fost unul prolific pentru acumulările de poziţii futures, numărul acestora depăşind pe parcursul zilei de vineri 34.400. Comparativ cu finalul săptămânii anterioare, creşterea este de aproape 15 %, semn că în piaţă au început să pătrundă treptat jucători noi, atraşi de oportunităţile ivite pe instrumentele derivate pe aur sau Dow Jones. În topul de lichiditate al săptămânii s-au impus derivatele pe acţiunile SIF5 (DESIF5) cu circa 18.500 contracte, secondate de cele pe indicele Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) cu 5500. Pe trei s-a clasat surpriza săptămânii, anume derivatul pe aur SIBGOLD_RON, care a atras 1050 contracte, ocupând în premieră aceas­tă, poziţie într-un top săptămânal.

Raportat la şedinţa de vineri, aceasta a fost una interesantă sub aspectul evoluţiei cotaţiilor, care nu au evoluat liniar, ci au testat atât teritoriul negativ, cât şi cel pozitiv. Deşi speculatorii sunt, de cele mai multe ori, foarte atraşi de aceste schimbări pe axa minus/plus, de această dată, se pare că lipsa unei direcţii clare a adus o stare de prudenţă. Până la ora 17:15, numărul contractelor era de 3800 cu o valoare de 13 milioane lei, la acest total urmând să se adauge şi contractele realizate până la ora 19:00, perioadă care a adus de mai multe ori, datorită influenţei din SUA, dublarea lichidităţii.

Pe segmentul mărfurilor, unde aurul este punctul central de interes, ziua de vineri a fost una de scadenţă, termenul august ajungând la punctul final. Participanţii au tranzacţionat însă puternic pe scadenţa octombrie. Numărul contractelor pe aur se ridica, la ora 17:30, la 367, fiind stabilit un nou record pe acest instrument. Cotaţia SIBGOLD octombrie se situa la 1237 USD/uncie. Pe scadenţa august, poziţiile rămase deschise sunt închise automat de către CRC. Preţul de lichidare la scadenţă este egal cu cotaţia P.M. (post-meridian) de referinţă a aurului, comunicată de London Gold Market Fixing Ltd. din ziua scadenţei. Poziţiile rămase deschide se lichidează prin decontarea în lei a diferenţelor dintre valoarea contractului şi 10 X cotaţia P.M de referinţă a aurului comunicată de London Gold Market Fixing Ltd.

Pe sectorul indicilor, Dow Jones a început ziua pe teritoriu negativ şi s-a menţinut pe "roşu", până în jurul orei 15:00 când, după apariţia ştirilor la americani a intrat pe creştere. Tendinţa verde nu s-a menţinut foarte mult, după 16:30 cotaţia intrând din nou pe minus, alternanţa putând continua.

În aria acţiunilor DESIF5 au fost cele mai lichide cu 5400 contracte. Cotaţia pe septembrie a oscilat după următorul scenariu: deschidere pe minus, trecere pe plus la ora 11.00, revenire pe minus în jurul orei 14:00 şi din nou creştere după ora 15.00, tendinţă care dădea semne de temperare.

Pe piaţa spot, săptămâna s-a închis cu un volum puternic în creştere, de-a lungul sesiunii din 27.08 fiind schimbate 80.640 acţiuni SBX, cotaţia de la închidere fiind de 1,45 lei/pentru un titlu al Bursei din Sibiu, în scădere cu 5 bani. În cele cinci sesiuni ale săptămânii numărul acţiunilor Sibex tranzacţionate pe piaţa sibiană a fost de 83.040.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb