SIBIU Creşteri timide după o serie lungă de corecţii

CRISTINA GREŞANU, REFERENT RELAŢII PUBLICE ŞI MARKETING
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 noiembrie 2011

Joi s-au înregistrat creşteri de cotaţii la Bursa din Sibiu, după o serie de corecţii importante atât în sectorul indicilor cât şi al derivatelor pe acţiuni.

Astfel, cotaţia index-ului american creştea cu 88 de puncte până la nivelul de 11.315, aşadar profit pentru cei care au mizat pe verde.

Cea mai mare creştere s-a putut observa în sectorul derivatelor pe acţiuni. DESIF5, creştea cu 1,89%, la 1,0953 lei.

Contractele futures dau posibilitatea de câştig indiferent dacă piaţa e în scădere sau în creştere, însă cel mai important ajută la protejarea portofoliilor de pe piaţă la vedere (spot). Acesta este unul din motivele pentru care numărul poziţiilor des-chise pentru DESIF5 rămâne ridicat, peste 9.000. La Sibex un contract futures DESIF5 are mărimea de 1.000 de acţiuni iar garanţia care se depune pentru a-l tranzacţiona este de aproximativ 16% din valoare. Costurile reduse şi posibilitatea de câştig indiferent de direcţia pieţei au generat volume mari de tranzacţionare în ultimele zile, peste 4.800 de contracte încheiate (echivalentul a 4,8 milioane de acţiuni rulate).

În sectorul valutar, euro câştigă teren în faţa dolarului în primele şase ore de tranzacţionare. Perechea Eur/Usd a urcat cu 0,48% până la nivelul de 1,3385.

Preţul unciei de aur tranzacţionat pe futures înregistra o creştere de 0,24% şi o cotaţie de 1.699 stabilită la ora 15.30.

Pachetul Phoenix se menţine pe plus, cotaţia urcând 0,66%, până la 5.661,0 puncte.

Deprecierile pentru index-ul DJIA au ajutat cotaţia PHX să creas-că cu peste 4% în ultimele două zile de tranzacţionare.

Datorită programului extins de tranzacţionare al Sibex (9.45-23.15) volumele cresc de multe ori după deschiderea pieţelor de peste ocean cu care bursa din Sibiu se corelează. Nu de puţine ori volumele s-au triplat după ora 16.30 datorită volatilităţii înregistrate pe Wall Street.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor de la ora 15.30.Exceptând zilele de scadenţă,programul de tranzacţionare se desfăşoară între orele 9.45-23.15. Datele complete sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro , secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după închiderea şedinţei de tranzacţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb