SIBIU Euro a câştigat teren în faţa leului şi dolarului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iunie 2011

La Sibiu Stock Exchange, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, participanţii au tranzacţionat pe fondul unor evoluţii mixte ale cotaţiilor, fără ca ritmul tranzacţiilor să fie unul ridicat. Culoarele de preţ dintre minimele şi maximele zilei au fost mai degrabă reduse, astfel că, deşi diferenţele dintre cele mai bune cotaţii introduse la vânzare şi cumpărare au rămas mici, acest fapt nu s-a reflectat, ca în alte şedinţe, în lichiditatea pieţei. La ora 17.15 numărul contractelor încheiate era de aproape 3000 cu o valoare de 27,3 milioane lei, detectându-se din nou o creştere a numărului de contracte după deschiderea NYSE.

Motorul pieţei a fost sectorul derivatelor pe indici. Cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones a fluctuat în ambele sensuri. Investitorii au tranzacţionat în contextul în care pieţele de acţiuni au dat semne de revenire, indicii reprezentativi din Franţa, Germania şi Anglia apreciindu-se, după ce luni pe Wall-Strett vânzătorii au fost la putere. La Sibex, aprecierile Dow Jones înainte de deschiderea bursei americane erau modeste, şi deşi aceasta a deschis pe plus, cotaţiile Dow Jones au continuat să fluctueze nehotărât. Astfel, la ora 17.15, cotaţia Dow Jones pentru iunie câştiga 9 puncte în timp ce pentru septembrie scădea cu 14 puncte. Pentru scadenţa din iarnă (decembrie) indicele american câştiga 8 puncte. Numărul total al contractelor DEDJIA_RON era de peste 1500.

Pe piaţa derivatelor valutare, perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei, a atras aproape 200 de contracte încheiate până la ora 17.15. Euro a continuat să câştige teren în faţa dolarului, cotaţia urcând cu 0,40% pentru scadenţa septembrie. Pe plan extern euro s-a apreciat atingând cel mai înalt nivel din ultima lună faţă de dolar, în condiţiile în care banca centrală europeană a semnalizat, prin vocea preşedintelui Jean-Claude Trichet, derularea unor strategii de "rollover" pe obligaţiunile greceşti scadente, prin încurajarea investitorilor de a cumpăra obligaţiuni noi, fapt care a făcut ca situaţia datoriilor elene să fie mai sustenabilă. De asemenea, indicele dolarului a ajuns la cea mai mică valoare din mai mult de o lună, după ce oficiali chinezi au declarat că deţinerea unor active prea mari în dolari e riscantă.

Investitorii au tranzacţionat şi perechea euro/leu, cotaţia monedei unice apreciindu-se faţă de moneda naţională, în ton cu oficialul anunţat de BNR. Cursul publicat de Banca Naţională a indicat un euro mai puternic cu 2 bani, conform cursului de 4,1544 lei. Cotaţia futures a monedei unice câştiga 0,54 bani pentru iunie şi 1,05 bani pentru septembrie. Creşteri se observau şi pe decembrie 2011 respectiv martie 2012, pe volume reduse.

Deşi dolarul a scăzut faţă de euro, cotaţia futures a aurului avea o evoluţie pe scădere la Sibex unde, la ora 17.15 uncia se ieftinea cu 5,6 USD. Pe plan extern se specula că aurul ar putea creşte la New York, pe fondul îngrijorărilor privind criza datoriilor din Europa. De asemenea, dolarul în scădere şi încetinirea economiei americane ar putea conduce la intensificarea cererii de metal preţios.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb