SIBIU Scăderi până în limita admisă, pentru cele mai lichide derivate

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2010

La Bursa din Sibiu, prima şedinţă de după mini-vacanţa de Rusalii a fost una în care vânzătorii au fost la putere, scăderile fiind agresive. Piaţa s-a corelat rapid cu deprecierile de luni de pe Wall-Street şi, în decurs de câteva minute, "roşul" s-a instaurat, antrenând speculaţii cu un grad foarte ridicat de intensitate. Această evoluţie a asigurat spectaculozitatea şedinţei care, din perspectiva lichidităţii, a fost una bună, situându-se la un nivel de aproape 10.000 de contracte, cu o valoare de 23,2 milioane lei. Evoluţia pe teritoriu negativ a fost una agresivă încă din prima oră de tranzacţionare, când cotaţiile celor mai lichide simboluri, anume DESIF5 şi DEDJIA_RON au atins limitele de oscilaţie admise pe scădere, iar lichiditatea a urcat la aproape 5000 de contracte, tranzacţionându-se într-un ritm apropiat de recordul Sibex. Atingerea oscilaţiilor limită pe minus a blocat însă piaţa, pe mai multe intervale de timp, doar ieşirile din minime antrenând, mai apoi, tranzacţiile. "Şedinţa s-ar fi putut solda cu un volum de contracte semnificativ mai mare dacă limitele admise pe scădere nu s-ar fi menţinut pe intervale destul de întinse de timp" a declarat un broker. În acelaşi timp, în ciuda minimelor atinse, numărul poziţiilor futures a crescut, înregistrându-se o creştere de circa 10 %, prin peste 3300 de noi deschideri, semn că participanţii au identificat un moment oportun de a intra pe piaţă, fie prin prisma cotaţiilor care s-au ieftinit puternic şi sunt atractive, fie din cea a aplicării strategiilor de management al riscului. Per total tranzacţiile s-au extins pe un număr de 21 de pieţe, remarcându-se şi tranzacţionarea CFD-urilor pe SIF1.

DESIF5 s-au menţinut lider cu 7036 contracte prin care au fost rulate peste 7 milioane de acţiuni SIF5. Pentru iunie, DESIF5 au închis la 1,1490 lei/acţiune, în scădere cu 1210 puncte, adică punctul maxim de scădere admis pentru o şedinţă. De altfel, şi pentru celelalte scadenţe, DESIF5 au închis pe minimele zilei, în scădere cu limita admisă. Pentru derivatele pe Dow Jones, la ora 17:15, numărul contractelor era de aproape 1600 iar cotaţia pe iunie ieşise din limita de oscilaţie, deprecierea fiind de 319 puncte.

Piaţa derivatelor valutare a fost teritoriul unde speculatorii s-au "refugiat" în momentul în care vedetele DESIF5 şi DEDJIA_RON se aflau în limită pe minus, situaţie care s-a concretizat în creşterea volumului până la 600 contracte EURO/RON. Moneda unică s-a ieftinit cu 0,62 bani pentru iunie, până la 4,22 lei.

Pe piaţa opţiunilor, şedinţa s-a caracterizat prin cea mai mare diversificare a preţurilor de exercitare de la lansarea acestor instrumente. Pe nu mai puţin de 18 preţuri de exercitare s-au încheiat 338 de opţiuni atât de tip Call, cât şi Put pe simbolul DESIF5. Cele mai lichide au fost opţiunile PUT, la preţul de exercitare de 1,04 lei, cu costuri cuprinse intre 0,04 şi 0,05 lei/acţiune cu scaden-ţa iunie 2010. Cele mai ieftine au fost contractele call DESIF5, la preţul de exercitare de 1,74 lei, în schimbul a doar 5 lei/1000 de acţiuni.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb