SIBIU Speculatorii futures mizează pe ieftinirea euro

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, iulie a debutat cu o lichiditate de nivel bun, pe fondul evoluţiei "roşii" a pieţei fiind încheiate, până la ora 17:15, 11.578 contracte cu o valoare de 35,6 milioane lei. Astfel, cea de-a şaptea lună din an a început sub auspiciul strategiilor pe vânzare, evidenţiindu-se din nou marele avantaj al tranzacţiilor cu instrumentele financiare derivate, anume posibilitatea de a câştiga şi când preţurile scad. Fapt exploatat la maxim de speculatorii activi pe segmentul financiar, valutar şi al indicilor, dovadă şi creşterea cu circa 5000 de noi deschideri a numărului de poziţii futures, care a ajuns la 38.730.

De o lichiditate bună s-a bucurat în continuare perechea EURO/RON, cu 1276 contracte, semnificând 1,27 milioane euro transferaţi între vânzători şi cumpărători. După ce în prima parte a săptămânii leul a bătut o serie de recorduri negative, ajungând la un minim istoric faţă de euro, preţul futures al monedei unice a indicat scăderi pentru a doua zi la rând, şi aşa cum speculatorii sibieni au anticipat încă din sesiunea precedentă, euro s-a depreciat faţă de leu, fapt reliefat şi de oficialul BNR. Speculatorii din piaţa sibiană au continuat şi joi să mizeze pe un leu mai puternic, preţurile estimate pentru cele patru scadenţe tranzacţionate indicând ieftinirea monedei europene cu valori între 3 şi 7,94 bani. "Lichiditatea derivatului euro/leu fost asigurată şi de diferenţa foarte redusă dintre cele mai bune cotaţii de vânzare/cumpărare pe trei scadenţe, anume septembrie şi decembrie 2010, res­pectiv martie 2011, aceasta situân­du-se la un ban în majoritatea timpului, dar coborând chiar la 0,3 bani. Preţurile atractive găsite în piaţă au fost favorabile atât vânzătorilor, cât şi cumpărătorilor", a mai explicat brokerul.

Unul din produsele pentru care semnalele din ultimele zile indicau deprecieri, a fost contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average. "După două şedinţe de scădere consecutivă pe Wall-Street, evoluţia sa pe piaţa Sibex, una corelată cu Wall-Street din acest punct de vedere, nu putea fi decât una pe minus. Direcţia negativă a fost consemnată încă de la deschidere, cotaţia menţinându-se permanent sub nivelul zilei precedente", a observat un alt broker. În aceste condiţii, participanţii au încheiat, până la 17:15, aproape 2200 contracte DEDJIA_RON. Scăderea de 222 puncte, conform diferenţei dintre minimul zilei şi cotaţia de la închiderea zilei precedente a asigurat speculatorilor short pe septembrie un câştig de până la 49%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb