SIBIU Speculatorii şi-au mărit câştigurile, intrând la cumpărare

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 aprilie 2010

La Sibex, şedinţa de vineri a pus punct unei săptămâni în care, în primele patru şedinţe, speculatorii cu poziţii de vânzare s-au simţit confortabil, în condiţiile unei evoluţii accentuat descendente a cotaţiilor derivelor pe acţiuni. Din cele cinci sesiuni ale intervalului 19-23.04, cea de vineri a readus însă creşterile pe unele dintre cele mai lichide produse tranzacţionate, cu excepţia euro, iar consistenţa acestora a dus la maximizarea profiturilor speculatorilor inspiraţi, care au anticipat schimbarea. "The trend is your friend", spune o vorbă larg răspândită printre brokeri şi investitori. Cu alte cuvinte, urmează direcţia pieţei! Şi exact acest lucru au făcut participanţii de pe piaţa sibiană care au alternat zilnic strategiile speculative urmărind să-şi maximizeze profiturile. Aşadar, speculatorii care, până vineri, au vândut, obţinând spre exemplu pe DESIF 5 iunie randamente de peste 55% în câteva zile, dar apoi au intuit revenirea pe plus, nu au vrut să piardă oportunităţile excelente de a câştiga şi pe creştere. Astfel, aceştia au intrat vineri rapid la cumpărare pe segmentul derivatelor pe acţiuni şi pe Dow Jones, dar s-au menţinut la vânzare pe segmentul valutelor unde euro s-a depreciat faţă de leu.

În aceste condiţii, lichiditatea a fost una bună, la ora 17,15 fiind înregistrate 7650 contracte cu o valoare de 25,7 milioane de lei. Ultima sesiune a săptămânii s-a remarcat şi prin "atacul" jucătorilor asupra segmentului valutar unde speculatorii au mizat pe un leu mai puternic după ce la debutul săptămânii moneda naţională se depreciase până la minimele ultimelor trei luni. Jucătorii au exploatat din plin şi pe această piaţă potenţialul speculativ. Lichiditatea a cres-cut la nivelul de 573 contracte EURO/LEU, majoritatea realizate pe scadenţa iunie, în raport cu care moneda unică a închis la 4,135 lei, în minus cu 1,5 bani. Euro a scăzut, de altfel, pentru toate scadenţele corelându-se cu direcţia cursului oficial. Şi pe Dow Jones piaţa a fost asaltată, dovadă cele peste 1100 contracte existente la ora 17,15, evoluţia pozitivă concretizându-se în câştiguri pe cumpărare de circa 25% în câteva ore. În acelaşi timp, şi pe DESIF5, cotaţia a crescut recuperând vineri din pierderile anterioare şi asigurând un profit de 29 % cumpărătorilor pe scadenţa iunie, în urma scumpirii cu 5,38 bani a cotaţiei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb